Lęgi tęczówek
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Lęgi tęczówek
Witam wszystkich,
nie wiem czy to czasem nie falstart i czy przypadkiem nie piszę zbyt wcześnie, ale wygląda na to że moje obie parki lorys tęczowych przystapiły do lęgów :) Obie pary mają w chwili obecnej po jednym jajku. Nie wiem dokładnie kiedy zostały złożone, bo wczoraj przy sprzątaniu klatek przez przypadek zajrzałem do budek. Obie samice siedzą na jajkach i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. U jednej z samic widać, że złoży drugie jajko - ma wyraźne zaokrągloną dolną cześć brzucha. Boję sie tylko aby nie było zbyt zimno. Papugi (wszystkie) mam w pomieszczeniu o temperaturze okolo 22 w dzień i 15 w nocy. W sumie tem. nie przeszkadza nierozłączkom, które mają kilkunastodniowe młode, więc lorcie też chyba dadzą radę...
nie wiem czy to czasem nie falstart i czy przypadkiem nie piszę zbyt wcześnie, ale wygląda na to że moje obie parki lorys tęczowych przystapiły do lęgów :) Obie pary mają w chwili obecnej po jednym jajku. Nie wiem dokładnie kiedy zostały złożone, bo wczoraj przy sprzątaniu klatek przez przypadek zajrzałem do budek. Obie samice siedzą na jajkach i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. U jednej z samic widać, że złoży drugie jajko - ma wyraźne zaokrągloną dolną cześć brzucha. Boję sie tylko aby nie było zbyt zimno. Papugi (wszystkie) mam w pomieszczeniu o temperaturze okolo 22 w dzień i 15 w nocy. W sumie tem. nie przeszkadza nierozłączkom, które mają kilkunastodniowe młode, więc lorcie też chyba dadzą radę...
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Kontakt:
A poniżej wklejam pierwsze zdjęcia młodych :)
Od chwili złożenia pierwszego jajka minął tydzień. Pojawiło się bijące serce i plątanina żyłek. Drugie jajko ma tylko ciemny punkcik w jednym mijescu.
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia legów u drugiej pary lorys, gdyż za każdym razem musiałbym ściągąć budkę.
Od chwili złożenia pierwszego jajka minął tydzień. Pojawiło się bijące serce i plątanina żyłek. Drugie jajko ma tylko ciemny punkcik w jednym mijescu.

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia legów u drugiej pary lorys, gdyż za każdym razem musiałbym ściągąć budkę.
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Kontakt:
Lorysy mam teraz w nieużywanym "stryszku" gdzie suszymy bieliznę. Temperatura to okolo 23-24 w dzień i około 15stopni w nocy. Oświetlenie naturalne - okno - i od 17 do 21 świetlówka kompaktowa 15W. Wilgotność - nigdy nie mierzyłem - ale sporo bo pranie rozwieszamy codzinnie :) Sąsiedztwo - druga para lorys, aleksandretty, rudosterki, nierozłączki...
Papugi karmione są Orluxem - pokarm dla lor i lorys. Dostają też moczony granulat dla dużych papug (namoczony w sokach typu "kubuś") lub moczone biszkopty. Dostają tez do papek w formie dodatku pyłek pszczeli lub pokarm jajeczny (gotowy z DeliNature). Do tego codziennie owoce i warzywa (jabłko, gruszka, winogrona, banan, brzoskwinie i ananasy z puszki, buraki, marchew, brokuły itp itd).
Papugi karmione są Orluxem - pokarm dla lor i lorys. Dostają też moczony granulat dla dużych papug (namoczony w sokach typu "kubuś") lub moczone biszkopty. Dostają tez do papek w formie dodatku pyłek pszczeli lub pokarm jajeczny (gotowy z DeliNature). Do tego codziennie owoce i warzywa (jabłko, gruszka, winogrona, banan, brzoskwinie i ananasy z puszki, buraki, marchew, brokuły itp itd).
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Kontakt:
Tak, lorysy akurat są w dwóch klatkach na przeciwko, widza się doskonale. W nocy światła nie palę żadnego. Lorysy śpią w budkach więc chyba nie jest to konieczne. Zresztą teraz samce w ciągu dnia przesiadują z samicami i rzadko je można zauwazyć. Wychodzą tylko po pokarm :)
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Kontakt:
Pierwsze pisklę już jest. Wykluło się dzisiaj rano. Nigdy wcześniej nie widziałem tak "włochatej" papugi ;)

www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Kontakt:
Z drugiego jaja również wylęgło się pisklę. Maluchy są niezwykle aktywne i bez przerwy popiskują. Póki co rodzice zajmują się nimi troskliwie i ma żadnych problemów... z wyjątkiem jednego. Są tak puchate, że jak się przytulą do siebie nie widać gdzie jedna a gdzie druga. Wola mają pełne wiec mam nadzieję, że szybko urosną. Co ciekawe młode lorysy tęczowe mają czarne dzioby...

www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Kontakt:
Zgadza się. Papuga wykluła się wczoraj z rana. Miedzy młodymi są 4 dni róznicy.
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Kontakt:
Poniżej kolejne fotki młodej lorysy tęczowej. Pisklak ma w tej chwili 10 dni. Niestety młodsze pisklę, które wykluło się po 4 dniach od pierwszego, nie przeżyło. :(
Lorysa otworzyła już oczy i przez skórę zaczynają przebijać się pierwsze pióra. Nie jest juz tach włochata, chociaż puch jest bardzo długi. Nadal ma czarny dziób, który od góry zaczął się już przebrawiać na żółto

Lorysa otworzyła już oczy i przez skórę zaczynają przebijać się pierwsze pióra. Nie jest juz tach włochata, chociaż puch jest bardzo długi. Nadal ma czarny dziób, który od góry zaczął się już przebrawiać na żółto

www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Kontakt:
Dzisiaj odbyło się komisyjne obrączkowanie młodej lorysy. Komisyjne bo w towarzystwie ojca, który nie chciał usiedzieć w klatce i przyleciał na inspekcję. :)

www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Kontakt:
Młoda lorysa ma już 16 dni. Z każdym dniem jest coraz silniejsza. Głowę potrafi już podnieść bardzo wysoko a na dodatek zaczynadreptać w kółko. Jest też badzo głośna i bardzo dopomina się pokarmu. Rodzice coraz więcej czasu zaczynają spędzać poza budką, ale wystarczy mały pisk i oboje jak torpedy lecą do skrzynki.

www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Krysia z wyglądu może i paskuda ale w dotyku bardzo przyjemna
fajnie patrzeć jak taki maluszek z dnia na dzień jest coraz większy i nie potrzeba ręcznego karmienia by był oswojony z ludźmi
Jak jest pierwszy i jedyny to pewnie zostanie w domku?

-
- Kontakt:
Pewnie zostanie. Lorysy bardzo mi się spodobały i z charakteru i z wyglądu, wiec trzeba bedzie zrobic badanie DNA i złożyć trzecią parkę :)
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Ptaki które hoduję: papugi loryska górska