A ja uważam , że absolutnie każda papuga powinna mieć jakąś klatkę i pod nieobecność właściciela powinna być w niej zamknięta. Dlaczego

Dla jej własnego bezpieczeństwa, by gdzieś nie wpadła, by się gdzieś nie zaklinowała, by nie zjadła czegoś co mogłoby jej zaszkodzić i również dlatego, by ograniczyć niszczenie przedmiotów w otoczeniu ze zwykłej nudy. Powinna mieć klatkę wielkością dostosowaną do czasu w jakim będziewiej spędzać, a wniej różnorodne zabawki przeznaczone do zabawy i niszczenia. Papugi są ciekawskie i kombinują, nigdy nie wiadomo co strzeli im do głowy.
Jeśli kupisz prawidłowo ręcznie wykarmioną, oswojoną papugę, to ty będziesz jej towarzyszem i druga papuga nie jest potrzebna.
Z papugą ogólnie rzecz biorąc nie wychodzi się na spacery - owszem istnieją szelki dla papug - ale nie każda papuga je akceptuje i nie zakłada się ich dopiero co nabytej papudze - trzeba zyskać zaufanie ptaka, a dwa, ja z obserwacji mojej ręcznie karmionej papugi uważam, że taki spacer dla ręcznie wykarmionej papugi byłby ogromnym stresem i nigdy dla jakiejś głupiej mody nie naraziłabym na to mojego ptasia. Wystarczy od czasu do czasu wystawić papugę w dobrze zabezpieczonej klatce, do okna, na balkon, by nałapała promieni słonecznych i już.