Sprawdzone sposoby na chwilowe uciszenie konury

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
sarkotka
Ptaki które hoduję: konura słoneczna

Sprawdzone sposoby na chwilowe uciszenie konury

Post autor: sarkotka » pn lis 18, 2013 01:49

Czy znacie jakieś sposoby na chwilowe "zamknięcie" konurze dzioba? Nie mówię oczywiście o rozwiązaniach siłowych bądź nieetycznych :-D Mieszkam w bloku i potrzebuję dosłownie 1 minuty, żeby przemknąć się z moją konurą niepostrzeżenie przez klatkę do samochodu (jest wówczas w transporterku).

Na razie zauważyłam, że pomaga wręczenie papudze smakołyku (np. rodzynki), a także... gwizdanie porcelanowym ptaszkiem! <haha> ten dźwięk ćwierkania powoduje, że papuga się zasłuchuje i przestaje się odzywać. Tylko że porcelanowego ptaszka za bardzo nie użyję na klatce schodowej, na której roznosi się duże echo...

Może macie jakieś własne sposoby albo pomysły? Może np. przenosicie papugę w jakiś szczególny sposób, żeby Was widziała/nie widziała? Np. trzymacie transporter na wysokości twarzy?
Moja papuga: konura słoneczna, samiec, ur. luty 2013, ręcznie karmiony, oswojony.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pn lis 18, 2013 08:08

Proponuję właśnie na ten czas (przejścia przez klatkę) zasłonić ptaka ręcznikiem. I zacząć ją "socjalizować"-nauczyć ją jakiejś prostej melodyjki i reagować na nią, a na pozostałe dźwięki konsekwentnie nie reagować-nie odwracać się do niej jak zacznie drzeć dzioba, nie dawać jej smakołyków, nie mówić do niej, nie przychodzić do pokoju. Papuga nauczy się, że jak chce zwrócić uwagę to powinna użyć melodyjki. W Twoim przypadku masz łatwiej ze względu na to, że Twój ptak jest ręcznie karmiony.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Konury”