Owoce i warzywa

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Chilli
Ptaki które hoduję: Nimfa, Konura Słoneczna, Konura Czarnogłowa

Owoce i warzywa

Post autor: Chilli » czw gru 31, 2015 15:50

Witam. Poczytałam kilka tygodni temu o owocach, które są niebezpieczne dla papug. Chciałam się upewnić, czy winogrona, papaja i granat są faktycznie aż tak trujące dla ptaka? Czy istnieją jeszcze inne? Mam problem z moim Chilli, gdyż średnio go interesują warzywa.... Czy kupno granulatu warzywnego pomogłoby? Czy podawać warzywa mimo wszystko, skoro ich nie zjada?
Z góry dziękuję <mniam>
Pozdrawiamy
Ja, Chilli, Kiki i Kora

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw gru 31, 2015 17:24

winogrona podajemy ale swoje nie te ze sklepu. granaty jak najbardziej polecane dla ptaków- nie wiem gdzie wyczytałeś że są szkodliwe, to samo papaja - podajemy caly owoc z pestkami

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

Post autor: Etna » sob sty 02, 2016 08:42

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » sob sty 02, 2016 16:10

Chili żaden z owoców wymienionych przez Ciebie ie jest szkodliwy. Nasze lubią bardzo granata w zasadzie to nr 1 wśród owoców za to papaje jedzą bardzo chętnie ubią ją i dostają cały rok. Nie jedzą z niej pestek. Mają ostry posmak i nie ruszają ich w ogóle. Winogron uwielbiają ale zazwyczaj daję bezpestkowy kupny w ograniczonej ilości i swój jak leci bez ograniczeń.

monikacicha90
Ptaki które hoduję: Faliste

Post autor: monikacicha90 » pn kwie 04, 2016 11:34

A co sądzicie o takich mieszankach - https://www.naszezoo.pl/pl/p/Platki-kwiatow-dla-papug-30g-uzupelniajaca-karma-dla-ptakow-Herbal-Pets/4666 lub https://www.naszezoo.pl/pl/p/Karma-ziolowa-dla-papug-40g-uzupelniajaca-karma-dla-ptakow-Herbal-Pets/4665 ? Myślicie że to dobra propozycja dla papug? Moje też średnio przepadają za surowymi warzywami i owocami, więc szukam alternatyw.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn kwie 04, 2016 15:48

Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla Konury”