Hybrydy

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
yoda741
Ptaki które hoduję:

Hybrydy

Post autor: yoda741 » ndz paź 07, 2007 13:18

Hybryda ary zielonej (ara militaris) i ary żółtoskrzydłej (ara macao)
http://www.papageienpark-bochum.de/pub/ ... ie_06-2007

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt kwie 16, 2013 04:59 przez yoda741, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » sob mar 15, 2008 13:07

Hybrydy powstają najczęściej przez przypadek czyli brak partnera ze swojego gatunku lub "miłość" do partnera z innego gatunku. Jak ktoś bedzie razem hodował rózne gatunki nierozłaczek to może się spodziewac hybryd, rózne gatunki rozell, świergotów, barnardów też będą się krzyzowały, łakówki bez problemów będą miały miedzy sobą młode. Tak więc woliery wiogatunkowe powodują, że czasami w jednym legu możemy mieć ptaki normalne i braci "pomieszanych". Papugi mimo, że tworzą pary "dopuki hodowca nas nierozłaczy :-D ] to lubią "skoki w bok".

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » sob mar 15, 2008 19:46

Jasna sprawa że zdarzają się "przypadki" ale prawdą jest że wielu hodowców robi to specjalnie, zwłaszcza że hybrydy ar mogą być bardziej atrakcyjne dla (przeraszam że tak się wyrażam) trzymaczy domowych.

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » sob mar 15, 2008 21:24

Zresztą widać to było nawet na naszym podwórku - "domowi trzymacze" zachwycili sie hybrydą, nie hodowcy... Myślę, żę czasem prócz faktycznie zachwytu wygladem takiej skrzyżowanej papugi ma też znaczenie niepowtarzalność takiego okazu... Wiele ludzi chce mieć coś czego nie ma nikt inny...Coś tak oryginalnego czym zawsze może zaskoczyć i się pochwalić... Dlatego gadajace papugi, robiące "sztuczki" są często poszukawane - nie potrzeba bycia blisko ptaka, nie podgladanie, czy mozliwość zycia obok i poznanie blizej skrzydlatego przyjaciela lecz chęć imponowania powoduje ludźmi... Mówię ogólnie nie odnosi się to personelanie do Bogny czy Ratty, bo Ich nie podejrzewam o to, tym bardziej, że Bognę znam osobiście i wiem,że zainteresowanie nie wynikało z tak niskich pobudek...

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
Pietr
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wieksza, Zeberki Czarnopierśne
Kontakt:

Post autor: Pietr » ndz mar 16, 2008 18:35

popieram Was. ludzie na sile kombinuja i krzyzuja rozne zwierzeta...
ale jak to jest tak do konca bo mowimy tu o Arach, ze nie powinno sie tak robic a...
"w swiatku papug" jestem od niedawna i tak samo sie dzieje rowniez z Aleksandrettami prawda?
ludzie na forum nic o tym nie mowia... ze to nie tak.... wszyscy zachwycaja sie "mieszankami" Aleks...

Pozdrawiam
SWIAT NALEZY DO ZWIERZAT! NIE DO LUDZI!

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pn mar 17, 2008 10:11

Chyba pomyliłeś teraz mutacje z hybrydami...
Hybryda - to połaczenia dwóch różnych gatunków, najczęściej taka hybryda jest bezpłodna...
Mutacja - to połączenie ptaków różnych barw tego samego gatunku aby uzyskać kolejną bawę papugi... Mutacje są płodne i o ile robi się to z głową to zdrowe ptaszory. Do tego trzeba posiadać jednak wiedzę i warunki...Tu jest kwestią gustu czy podoba nam się odmiana barwna danego gatunku czy w naturalnym ubarwieniu... Na wystawie widzialam mnóstwo kolorowych rozelli - żadna nie była taka piękna jak mój wypasiony naturalny samiec, żadna tak nie błyszczała jak on, żadna nie była tak duża jak on ;-)...

Pozdrawiam
Iwona

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » śr kwie 02, 2008 21:50

Ja nie uważam się, za hodowcę bo mimo, że mam sporo papug, które nawet się u mnie rozmnażają, to jeszcze muszę się sporo, sporo nauczyć. Nie uważam się też za "domowego trzymacza" Nie mniej jednak hybryda pokazana powyżej na zdjęciu jest niezwykła i bardzo mi się podoba.
Hybrydy mają to do siebie, że z reguły są atrakcyjniej ubarwione niż rodzice. Gdyby nie hybrydy to nie powstało by wiele pięknych odmian barwnych lub śpiewających, które dzisiaj możemy podziwiać. To właśnie poprzez łączenie różnych gatunków powstały np czerwone odmiany kanarków. Nie jest też do końca prawdą że osobniki - hybrydy - są słabsze. Czasem owszem zdarza się, że młode powstające w wyniku krzyżowania dwóch różnych gatunków bardzo szybko padają. Jednak u gatunków spokrewnionych (czyli tych które najłatwiej krzyżują się ze sobą) zazwyczaj odchowują się dobrze, są silne i witalne. Niestety są też najczęściej bezpłodne.
Oczywiście, każdy hodowca czy trzymacz ma swoje zdanie na ten temat. Do tego dochodzi też problem natury etycznej - tworzenie nowych „gatunków”. Moim zdaniem jeśli prace związane z hybrydyzacją gatunków maja na celu ustalanie cech dziedziczenia, utrwalenia nowej cechy (jeśli hybryda oczywiście dalej się rozmazana), i prowadzone są przez specjalistów, którzy posiadają ogromną wiedzę, to raczej jest to OK. Gorzej jeśli gatunki krzyżowane są po to, aby na rynek wprowadzić „niezwykłe” okazy i szybko nabić sobie sporo pieniędzy… co niestety też ma miejsce.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
orlik_96
Ptaki które hoduję: ----
Kontakt:

Post autor: orlik_96 » pt wrz 17, 2010 17:03

Zgadzam się z Michallip :-D
kiedy dochodzi do "kontaktu" u bardzo spokrewnionych zwierząt, rzadko otrzymane hybrydy są chore i bezpłodne.
Zależy od stopnia spokrewnienia.

Bafango
Ptaki które hoduję: Jeszcze nic konkretnego
Kontakt:

Post autor: Bafango » pn kwie 15, 2013 13:13

Znając życie dostane za to hejta, ale zakochałem się w hybrydzie nimfy z kakadu różowym
tutaj film i zdjęcie

Obrazek

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TUE-ytPu4gM[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C4Va82B64ow[/youtube]
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 01:00 przez Bafango, łącznie zmieniany 1 raz.
Pick it, Pack it
Fire it up, come along
And take a hit from the bong

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » pn kwie 15, 2013 18:20

Z jednej strony fajny kolor papugi a z drugiej po co krzyżować takie gatunki papug :!: :?: bez sens ptaki takie się raczej za długo nie pożyją
Pozdrawiam

Bafango
Kontakt:

Post autor: Bafango » pn kwie 15, 2013 20:22

... bez sens ptaki takie się raczej za długo nie pożyją

Nie rozumiem tej wypowiedzi. Jeśli chodzi o to, że taki ptak krótko żyje to moim zdaniem mylisz się. U węży kiedy uzyska się hybrydę bardzo często mnoży się dalej i żyją bez problemów. Dla tego prosiłbym o uzasadnienie swojej wypowiedzi ponieważ wydaje mi się że u ptaków jest tak samo jak i u węży jeśli chodzi o hybrydy. Bardzo mnie to interesuje ponieważ jestem jeszcze dość zielony w temacie papugu prosiłbym o uzasadnienie :D
Pick it, Pack it
Fire it up, come along

Bafango
Kontakt:

Post autor: Bafango » pn kwie 15, 2013 23:14

No u węży też jest hybrydzia bezpłodność (ale są okazy płodne), ale żyją normalnie dla tego interesuje mnie czemu papugi mają żyć krócej co jest przyczyną.
Moje zdanie co do hybryd jest troszkę odwrotne, wystarczy popatrzeć jak ludzie namotali z psami ile ras psów powstało poprzez mieszanie różnych gatunków psów np. doberman.
Pick it, Pack it
Fire it up, come along

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn kwie 15, 2013 23:49

Ja też mam mieszane uczucia co do tego typu rozmnażania i nie popieram osobiście świadomego rozmnażania zwierząt w ten sposób, ale jeśli się nad tym bardziej zastanowić to natura sama takie hybrydy tworzy. Dzięki nim powstawały nowe gatunki zwierząt, a u początków istnienia organizmów żywych wątpię żeby były np. mutacje aleksandretty obrożnej :-) skąd powstały takie kolory? Z natury? Dlaczego mutacje w mniej popularnych ptakach występują rzadziej? Bo jest mniejsze prawdopodobieństwo że ktoś będzie kombinował...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » wt kwie 16, 2013 07:14

chodzi mi o to by nie rozmnazac takich gatunkow ptakow. Ptak moze miec slabszom kondycje i moze zachorawac
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » wt kwie 16, 2013 07:38

U dziko żyjących zwierząt nowe gatunki nie powstają dzięki hybrydom
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstawanie_gatunk%C3%B3w
Takie hybrydy mogą powstać tylko dzięki hodowli, np. w wyniku skrzyżowania konia i osła powstał muł. Hybrydy są bezpłodne.
Jeżeli chodzi o mutacje to powstają one w naturze ale są najczęściej eliminowane. W hodowli człowiek dopuszcza mutanty do rozrodu i utrwala mutacje.

Bafango
Kontakt:

Post autor: Bafango » wt kwie 16, 2013 08:38

zby60, nie zawsze są bezpłodne u węży zdarza się że nawet do 75% potomstwa może być płodne.

apol, ok rozumiem tylko po czym wnioskujesz, że może być słabszym ptakiem? Przez to, że jest hybrydą? Hybrydy z którymi ja się spotkałem były okazem zdrowia a w naturze przecież nawet "orginalny" gatunek ma słabsze potomstwo które np. zostaje spisane od razu na straty (selekcja naturalna)
Pick it, Pack it
Fire it up, come along

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » pt sie 12, 2016 21:43

Odświeżę temat. Tak jak wcześniej było pisane, zdarza się, że mutacje są płodne. U ar to się zdarza rzadko. Jednak gdy już się trafi płodna hybryda ary, to oznacza, że ją można hybrydować dalej.
http://animal-world.com/encyclo/birds/m ... Macaws.php Na tej stronie jest lista ze zdjęciami różnych hybryd ar, duża część z nich jest mało spotykana, w tym takie co powstały z innych hybryd.

Na Internecie https://www.flickr.com/photos/mfids/set ... 542624988/ znalazłam jeszcze zdjęcie przedstawiające hybrydę ary ararauny z... patagonką. O to ona:
Załączniki
papuga2.jpg

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob sie 13, 2016 09:04

Rozalka:) pisze:Odświeżę temat. Tak jak wcześniej było pisane, zdarza się, że mutacje są płodne. U ar to się zdarza rzadko. Jednak gdy już się trafi płodna hybryda ary, to oznacza, że ją można hybrydować dalej.
http://animal-world.com/encyclo/birds/m ... Macaws.php Na tej stronie jest lista ze zdjęciami różnych hybryd ar, duża część z nich jest mało spotykana, w tym takie co powstały z innych hybryd.

Na Internecie znalazłam jeszcze zdjęcie przedstawiające hybrydę ary ararauny z... patagonką. O to ona:

mutacje są zawsze płodne, bo mutacja to inny kolor ptaka ale tego samego gatunku
mutacja a hybryda to 2 różne rzeczy i nie wolno ich mylić ze sobą

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » sob sie 13, 2016 10:51

Wiem o tym, tylko się machnęłam i nie zauważyłam wcześniej tej pomyłki.

rakosz
Ptaki które hoduję: Ara macao 1.1
Ara militaris 1.0
Ara ararauna 3.3 (pisklaki ręcznie karmione które szukają domu)
Kontakt:

Post autor: rakosz » pn maja 02, 2022 23:29

Czy jest tu ktoś kto faktycznie zgłębiał temat Hybryd????
Jak powstają mutacje. Barwę, geny, przekazuje głównie samiec, ale jak jest z wielkością? Przykładowo...
Czy gdy samica jest większa od samca (lub na odwrót) ma wpływ na wielkość potomstwa? Jak to się przenosi na pisklaki?
I drugie pytanie... i jakość idzie obliczyć, przypuścić jak będzie wyglądał przyszły pisklak? Mam samca a.militaris i chciałbym go połączyć z a.macao... jak bardzo się będzie różnił gdyby samica była a.militaris a samiec a.macao?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gatunki”