WZORZEC RASY
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
WZORZEC RASY
Mam pytanie, głównie do JC (inne opinie również są mile widziane). Mianowicie chodzi mi o punktację papug na wystawach-mistrzostwach. Jak powinien być wypunktowany ptak i jaką ilość powinien ich zdobyć aby zostać uważany za wrzozec rasy 

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
100 p - ale takich ptaków nie ma, praktycznie gdy ptak ma powyżej 90 p to znaczy że sędzia właściwie nic nie znalazł do czego by się mógł przyczepić. Sędziowie u gołębi i bażantowatych [nie COMowskich] dają wtedy powyżej 95 p. Ja widziałem raz ptaka na wystawie COM który miał 94 p, była to kobaltowa katarzynka, ptak "palce lizać".
Falista za 100 punktów jest tu http://www.andulky.cz/standard.html
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Nie miałem dosłownie na myśli tego porównania, bo wiadomo że ptaka -ideału nie ma ale takie okazy jakie widziałem w "zielonym domku" w Opavie to jeszcze nie widziałem na żadnej wystawie u nas w kraju.