Hodowla papug czerwonoskrzydłych

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
krzysiek007
Ptaki które hoduję: papugi

Hodowla papug czerwonoskrzydłych

Post autor: krzysiek007 » wt lut 03, 2009 13:57

Witam chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat hodowli tych papug, a mianowicie czy są to łatwe ptaki w hodowli :?: , jak wygląda sprawa z dobieraniem się w pary :?: , oraz wiele innych rzeczy związanych z ich hodowlą.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt lut 03, 2009 15:23

Przeczytaj artykuł z Nowej Exoty nr 1 z 2007 roku.

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » wt lut 03, 2009 22:48

Jerzy a jeśli ktoś nie ma tego numeru??? bo ktoś tej akurat publikacji nie prenumeruje To gdzie ma szukać??? :-)
Ja czytalem pare stronek po czesku ale zawsze przydaloby sie cos w tym kierunku po polsku dodac na forum.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » śr lut 04, 2009 09:25

A jaki problem nabyć :?: Przecierz są dostępne a i cena egzemplarza w stosunku do ceny paugi czerwonoskrzydłej jest niewielki :-D

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » śr lut 04, 2009 11:53

:shock: a gdzie na przyklad mozna nabyć taki numer..... Bo Sie przyznam ze nie wiem.... Juz co zrobić.... Mam pare z 04 r sprowadzona od 2 roznych hodowców.Byly u mnie od malego, u mnie sie wypierzyly... na dorosle... Poczatkowo samiec karmil samicę i sie cieszylem ze sie swietnie dobraly... Lecz NIc z tego wogole nie są zainteresowany Budką legową a mialy 3 do wyboru i wciąż mają... Tylko ostatniego lata zauwazylem ze samica znikala w budce lęgowej ale chyba tam sie chowala przed upalnym latem.......Nie mam pojęcia...Pytalem znajomych to powiedzieli najlepiej dokupic 2 parę i umieścic je obok tej pary w 2 wolierce aby dzialaly na siebie stymulująco.... Nie Wiem kazdy rok Nic sie nie dzieje.... .

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » śr lut 04, 2009 13:24

Gdzie mozna nabyć NE :-> Na giełdach np. w Tarnowie, u Sobeckiego [link masz pod spodem na NE a tam znajdziesz namiary], no i u mnie, ale u mnie to przypuszczam, że najdrożej :-D , bo cena "państowa" a i za wysyłkę trzeba zapłacić.
A co do tego, że nie gniazdują. Najczęśćiej takie pary, po sprzedaniu komuś zaczynają mnozyć się jak najęte :lol: Sam miałem taki przypadek, no i potem brodę miałem tak splutą, że ;-)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr lut 04, 2009 14:00

A może wystarczy zmienić im wolierę lub przeprowadzić jakieś gruntowne zmiany w starej wolierze :?: :?:
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » śr lut 04, 2009 20:39

walh, Bliżej masz do Pszczyny tam P.Robert też jest często z tym że musiałbyś najpierw z nim się zgadać żeby akurat wziął ten nr gazety
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

morfeusz
Ptaki które hoduję: Żako,amazonki, aleksandretty, konury, barabandy, nimfy.

Post autor: morfeusz » śr lut 04, 2009 20:59

WALH mogę ten artykuł zeskanowac i może uda się go tu zamieścic.

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » śr lut 04, 2009 22:42

Bylbym wdzięczny, a co do woliery to próbowalem juz najróżniejsze sposoby....
w tym roku chcę zacząć wreszcie budowe nowych wolier..... I tam chce umieścic wlasnie czerwonoskrzydle chodzi o woliery zewnetrzne gdyż te co mam to mam wewnetrzne. Z Zewnetrznych mam tylko takie gdzie trzymam bażanty a nie chcialbym ptakow zniszczyć trzymająć ich razem z nimi...Poki co jestem w fazie przeliczen i projektowania tych wolier... bo chcialbym aby wszystkie ptaki juz wynieść na zewnatrz i nie trzymać ich w pywnicy.
Moze tu tkwi problem.... Ale nie poki mnie zachowanie tego mojego samca z pary gdyz czasami siedzi na żerdce pochylony i rozklada skrzydla tak jakby sie bujal :-D
Myslalem takze aby tego samca wymienic lub dokupic drugiego....i umieścić w sąsiedniej wolierce...
A jesli chodzi o Ten numer NE to nie ma problemu wybieram sie na gieldę do pszczyny na 3 niedziele miesiaca to zapytam.

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » wt lis 17, 2009 17:40

Może ktoś coś napisać o swoich krasnopiórkach?? chodzi mi o hodowle bardzo by mnie interesowało, oraz odpowiedzieć na pytaniakrzysiek007 `a :?:

hagio76
Ptaki które hoduję: faliste,świergotki,amazonka
Kontakt:

Post autor: hagio76 » pt lut 05, 2010 18:54

jedno jest pewne,zachowanie twojego samca nie jest normalne nazwałeś to "bujaniem" posiadam też samca tego gatunku i zauważam tego tupu zachowanie gdy ptak jest zestresowany,najczęściej mój samiec tak się zachowuje kiedy jest zamknięty w klatce przez dłuższy czas,po otwarciu wszystko wraca do normy,najzwyczajniej ptak musi się wylatać.kolejne charakterystyczne zachowanie to ja to nazywam "jąkaniem"jest to nic innego jak próba nastraszenia przeciwnika,samiec przy tym stroszy ogon.link do pliku "amr"-większość tel.komórkowych go obsługuje http://hagio.wrzuta.pl/plik/7QY32GjWyGN ... a.kolejnym charakterystycznym zachowaniem jest szybkie lecz krótko trwające latanie tzw."pokazówka " mój samiec robi to z maksymalną prędkością jak by chciał pokazać co potrafi,najprawdopodobniej by zaimponować samicy,ale zauważyłem że nie tylko!!!! robi tak w moim przypadku,żeby wkurzyć samca królewskiej,który jest bardzo terytorialny.Co do płci-radzę zaczekać lub zrobić badania DNA żeby się upewnić że samiec to samiec,a samica to samica,myślę że na 100% można najlepiej rozróżnić 2-3 letniego ptaka,młode samce do złudzenia przypominają samice,dopiero po wybarwieniu się ptaka,charakterystycznym dla samca jest czarny "płaszczyk" między skrzydłami tuż za głową,oraz czerwony pas piór na skrzydłach-u samic jest znacznie mniejszy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla papug czerwonoskrzydłych”