jedno jest pewne,zachowanie twojego samca nie jest normalne nazwałeś to "bujaniem" posiadam też samca tego gatunku i zauważam tego tupu zachowanie gdy ptak jest zestresowany,najczęściej mój samiec tak się zachowuje kiedy jest zamknięty w klatce przez dłuższy czas,po otwarciu wszystko wraca do normy,najzwyczajniej ptak musi się wylatać.kolejne charakterystyczne zachowanie to ja to nazywam "jąkaniem"jest to nic innego jak próba nastraszenia przeciwnika,samiec przy tym stroszy ogon.link do pliku "amr"-większość tel.komórkowych go obsługuje
http://hagio.wrzuta.pl/plik/7QY32GjWyGN ... a.kolejnym charakterystycznym zachowaniem jest szybkie lecz krótko trwające latanie tzw."pokazówka " mój samiec robi to z maksymalną prędkością jak by chciał pokazać co potrafi,najprawdopodobniej by zaimponować samicy,ale zauważyłem że nie tylko!!!! robi tak w moim przypadku,żeby wkurzyć samca królewskiej,który jest bardzo terytorialny.Co do płci-radzę zaczekać lub zrobić badania DNA żeby się upewnić że samiec to samiec,a samica to samica,myślę że na 100% można najlepiej rozróżnić 2-3 letniego ptaka,młode samce do złudzenia przypominają samice,dopiero po wybarwieniu się ptaka,charakterystycznym dla samca jest czarny "płaszczyk" między skrzydłami tuż za głową,oraz czerwony pas piór na skrzydłach-u samic jest znacznie mniejszy.