Rozjechane nóżki łąkówek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
musiek
Ptaki które hoduję: nimfy, aleksandretty, rozelle

Rozjechane nóżki łąkówek

Post autor: musiek » czw maja 16, 2013 18:37

Witam, mam wrażenie że mam [problem z moimi młodymi łąkówkami. Poniżej zdjęcia a teraz o co kaman - więc czy te dwie leżące papużki mają zdrowe nóżki?? najstarsza stoi bez problemu i ma 12 dni, średnia ma ok 9 dni a najmłodsza ok 7 dni. Dziwi mnie że ta średnia jeszcze nie stoi na nóżkach tylko tak leży. Budka nie ma śliskiego dna i w sumie nie leżą na brzuszkach tylko na plecach ... Co mam robić ??

Obrazek

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw maja 16, 2013 18:42

Spętać nogi w prawidłowej pozycji. miałam ten sam problem w ub.r. u jednej z lilianek, skrępowanie pomogło, jak dorosła tylko nieznacznie miał szerzej rozwarte nogi jak u zdrowych ptakow.

Awatar użytkownika
musiek

Post autor: musiek » czw maja 16, 2013 18:44

Al, jaką odległość pozostawić między nóżkami ?? I czym najlepiej to zrobić żeby nie przeszkadzało to młodym.
Stronka o mnie : http://www.papugi.xn.pl

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw maja 16, 2013 18:46

Musisz to robić na wyczucie, najpierw lekko skorygowac nie za mocno, i codziennie zmniejszać rozstaw nóg ja pętałam nogi plastrem

Awatar użytkownika
musiek

Post autor: musiek » czw maja 16, 2013 19:20

Al czy tak może być?? I powiedz mi czy ich wiek jest wystarczająco młody żeby to pomogło ?

Obrazek

rozella39
Ptaki które hoduję: konury rudosterki aleksy senegalki , księżniczki , katarzynki
Kontakt:

Post autor: rozella39 » czw maja 16, 2013 22:31

i podawaj do wody odpowiednią dawke wapna np calci lux dla rodziców oczywiście
ppaugi

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » pt maja 17, 2013 16:19

musiek, W tym wieku stawy sa elastyczne, gdybyś zrobił to póżniej ptak odczuwałby silny ból

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » sob maja 18, 2013 09:43

Podaj witaminę D3
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
musiek

Post autor: musiek » sob maja 18, 2013 23:16

Nóżki związanie, witaminy i wapno podane, lecz jeden z młodych niestety nie przeżył. Z tego co zauważyłem młode które miały problemu z nóżkami nie dały rady dobić się do samicy po jedzenie i wczoraj już jeden zmarł. Wraz z żoną próbowaliśmy go ratować ręcznym karmieniem ale nie był on przyzwyczajony do strzykawki i nie chciał pobierać pokarmu. Drugi starszy już na dniach powinien otworzyć oczka więc powinno być łatwiej z ewentualnym dokarmianiem. Ostatni najstarszy który nie miała żadnych problemów jest w zawsze w pełni nakarmiony, więc pewnie jako pierwszy dobiera sie do karmienia. Zobaczę na dniach co się będzie działo.

pozdrawiam
Stronka o mnie : http://www.papugi.xn.pl

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » sob maja 18, 2013 23:47

Na strzykawkę trzeba założyć sondę i karmić bezpośrednio do wola
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla łąkówek / lilianek”