Legi?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Marecki35
Ptaki które hoduję: rozella bialolica

Legi?

Post autor: Marecki35 » czw lip 25, 2013 22:19

Witam
Moje pytanie jest takie czy istnieje jakis sposob aby skusic lilianki i łąkówki do wejscia do budek a tym samym do lęgów? Moje fruwaja w wolierze i raczej do budek nie chca wchodzic.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt lip 26, 2013 15:20

Moje też nie :-( :-(

Marecki35
Ptaki które hoduję: rozella bialolica

Post autor: Marecki35 » pt lip 26, 2013 17:25

Ile par łąkówek i lilianek posiadasz? W jak duzej są wolierze?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt lip 26, 2013 17:51

2 pary lilianek i parkę łąkówek.
Każda w tej chwili w osobnej, wolierze, lilianki musiałam rozdzielić bo jeden z samców zaatakował drugiego , choć przez 3 lata były razem, w tym roku mu odbiło :-( Jedna z samiczek siedzi w budce ale jak patrzyłam tydzień temu to jajek nie było.
łąkówki co prawda miały jajka 2 razy, ale za każdym razem samiczka nie karmiła młodych i padały, wiec chyba samica do wymiany, ten sam problem był w roku ubiegłym, ale myślałam, że to wina wieku - miała 1 rok i nie wie jak opiekować się pisklętami, ale w tym roku sytuacja podobna

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » wt paź 22, 2013 20:40

Jak tam lęgi bo u mnie kiepsko u łąkówek 1 w ich życiu ląg 8 jajek wszystkie zalęgnięte! 6 młodych się wykluło niestety zostały tylko 2 i przed opuszczeniem budki ok 2 tyg młode zmoczyły się i zdechły <zalamka>. Budka była na siatce i jak na złość zacinał im deszcze woda dostała się pomiędzy szparki od otwarcia do góry i ptaki padły dwa przepiękne maluch :'(
Razem z tatom zrobiłem zasłony przed deszczem i teraz miejmy nadzieję że w przyszłym roku wszystko będzie oki :)
Pozdrawiam

Jurgen84
Ptaki które hoduję: Aleksandretty Chińskie
Nierozłączki Czerwonoczelne
Nierozłączki Fishera
Nimfy
Faliste

Post autor: Jurgen84 » śr sty 28, 2015 14:57

Wita, chciałbym spytać doświadczonych hodowców łąkówek, jak to faktycznie z nimi jest, czy mogą być hodowane systemem stadnym, czy konieczne jest dzielenie ich na okres lęgowy do osobnych klatek, czym skutkowało by pozostawienie ich na ten okres normalnie w stadzie?? Stado ok 4-5 par trzymane w odpowiednio dużej wolierze.

Jurgen84
Ptaki które hoduję: Aleksandretty Chińskie
Nierozłączki Czerwonoczelne
Nierozłączki Fishera
Nimfy
Faliste

Post autor: Jurgen84 » czw sty 29, 2015 17:51

Czy ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami w tym temacie???

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » czw sty 29, 2015 20:08

Ja ma 2 pary i na zimę są w jednej klatce na okres lęgowy wpuszczam je do osobnych klatek. Nie chcę ryzykować trzymając ich razem pod czas sezonu lęgowego
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » ndz mar 03, 2019 20:38

Mam pytanie do tych co hodują lub hodowali lilianki: czy wasze też tak mają, że najpierw w ogóle nie dają żadnych oznak zaciekawienia budką a potem jak zacznie włazić samica to parę dni później jest pierwsze jajko? Pytam z ciekawości bo przy każdym lęgu zaskakuje mnie ich prędkość <haha> Teraz mają nową budkę, tego samego dnia powiesiliśmy też papużkom falistym, które w przeciwieństwie do lilianek nie miały jeszcze lęgów. Lilianki standardowo 0 zaciekawienia a p. faliste już widzę, że zaglądają. I tak obstawiam, że pewniej szybciej pojawi się jajko u lilianek (pod warunkiem, że oczywiście jakieś będą) chociaż mają narazie mniejszy postęp <wysmiewacz> (taki wniosek z doświadczenia <mruga> ) Kiedyś papużki faliste też rozmnożyłam (inną parkę) to dłużej trwało zanim samica zniosła jajko. Może nowa budka nie zniechęci lilianek ale to dopiero początek, więc niczym się nie martwię <mruga> Ciekawi mnie czy inne lilianki też są takie szybkie ;))

Michał1616
Ptaki które hoduję: Mewki japońskie, nimfy, faliste, modrolotki, świergoty wielobarwne, Łąkówki wspaniałe, cukrówki

Post autor: Michał1616 » ndz lis 17, 2019 20:09

Czy kilka par łąkówek może być w wolierze ogólnej?

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » ndz lis 17, 2019 20:15

taką ekspertką nie jestem, możliwe że zależy jakie, ogólnie niby są łagodne ale podobno łąkówki turkusowe są bardziej agresywne od pozostałych

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » pn lis 25, 2019 17:38

gdy nie ma sezonu lęgowego to mogą sie dogadać, choc nie zawsze,ale w okresie legowym samce sa dosyć agresywne u mnie nawet atakował nimfy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla łąkówek / lilianek”