Legi?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: rozella bialolica
Legi?
Witam
Moje pytanie jest takie czy istnieje jakis sposob aby skusic lilianki i łąkówki do wejscia do budek a tym samym do lęgów? Moje fruwaja w wolierze i raczej do budek nie chca wchodzic.
Pozdrawiam
Moje pytanie jest takie czy istnieje jakis sposob aby skusic lilianki i łąkówki do wejscia do budek a tym samym do lęgów? Moje fruwaja w wolierze i raczej do budek nie chca wchodzic.
Pozdrawiam
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
2 pary lilianek i parkę łąkówek.
Każda w tej chwili w osobnej, wolierze, lilianki musiałam rozdzielić bo jeden z samców zaatakował drugiego , choć przez 3 lata były razem, w tym roku mu odbiło
Jedna z samiczek siedzi w budce ale jak patrzyłam tydzień temu to jajek nie było.
łąkówki co prawda miały jajka 2 razy, ale za każdym razem samiczka nie karmiła młodych i padały, wiec chyba samica do wymiany, ten sam problem był w roku ubiegłym, ale myślałam, że to wina wieku - miała 1 rok i nie wie jak opiekować się pisklętami, ale w tym roku sytuacja podobna
Każda w tej chwili w osobnej, wolierze, lilianki musiałam rozdzielić bo jeden z samców zaatakował drugiego , choć przez 3 lata były razem, w tym roku mu odbiło

łąkówki co prawda miały jajka 2 razy, ale za każdym razem samiczka nie karmiła młodych i padały, wiec chyba samica do wymiany, ten sam problem był w roku ubiegłym, ale myślałam, że to wina wieku - miała 1 rok i nie wie jak opiekować się pisklętami, ale w tym roku sytuacja podobna
- apol
- Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne
Jak tam lęgi bo u mnie kiepsko u łąkówek 1 w ich życiu ląg 8 jajek wszystkie zalęgnięte! 6 młodych się wykluło niestety zostały tylko 2 i przed opuszczeniem budki ok 2 tyg młode zmoczyły się i zdechły
. Budka była na siatce i jak na złość zacinał im deszcze woda dostała się pomiędzy szparki od otwarcia do góry i ptaki padły dwa przepiękne maluch :'(
Razem z tatom zrobiłem zasłony przed deszczem i teraz miejmy nadzieję że w przyszłym roku wszystko będzie oki :)

Razem z tatom zrobiłem zasłony przed deszczem i teraz miejmy nadzieję że w przyszłym roku wszystko będzie oki :)
Pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty Chińskie
Nierozłączki Czerwonoczelne
Nierozłączki Fishera
Nimfy
Faliste
Wita, chciałbym spytać doświadczonych hodowców łąkówek, jak to faktycznie z nimi jest, czy mogą być hodowane systemem stadnym, czy konieczne jest dzielenie ich na okres lęgowy do osobnych klatek, czym skutkowało by pozostawienie ich na ten okres normalnie w stadzie?? Stado ok 4-5 par trzymane w odpowiednio dużej wolierze.
- apol
- Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne
Ja ma 2 pary i na zimę są w jednej klatce na okres lęgowy wpuszczam je do osobnych klatek. Nie chcę ryzykować trzymając ich razem pod czas sezonu lęgowego
Pozdrawiam
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Mam pytanie do tych co hodują lub hodowali lilianki: czy wasze też tak mają, że najpierw w ogóle nie dają żadnych oznak zaciekawienia budką a potem jak zacznie włazić samica to parę dni później jest pierwsze jajko? Pytam z ciekawości bo przy każdym lęgu zaskakuje mnie ich prędkość
Teraz mają nową budkę, tego samego dnia powiesiliśmy też papużkom falistym, które w przeciwieństwie do lilianek nie miały jeszcze lęgów. Lilianki standardowo 0 zaciekawienia a p. faliste już widzę, że zaglądają. I tak obstawiam, że pewniej szybciej pojawi się jajko u lilianek (pod warunkiem, że oczywiście jakieś będą) chociaż mają narazie mniejszy postęp
(taki wniosek z doświadczenia
) Kiedyś papużki faliste też rozmnożyłam (inną parkę) to dłużej trwało zanim samica zniosła jajko. Może nowa budka nie zniechęci lilianek ale to dopiero początek, więc niczym się nie martwię
Ciekawi mnie czy inne lilianki też są takie szybkie 

-
- Ptaki które hoduję: Mewki japońskie, nimfy, faliste, modrolotki, świergoty wielobarwne, Łąkówki wspaniałe, cukrówki
Czy kilka par łąkówek może być w wolierze ogólnej?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
gdy nie ma sezonu lęgowego to mogą sie dogadać, choc nie zawsze,ale w okresie legowym samce sa dosyć agresywne u mnie nawet atakował nimfy