Tydzień temu wpuscilam rozelle bialolica standard, sprzedaną mi jako "samica". I zaczęłam obserwować dziwne zachowania..
Rozella zaczęła gonić zieloną świergotkę, a żółta świergotka zaczęła gonic rozelle, jakby pilnowala swojego samca i go bronila. Potem żółta zaczela zielonego olewać. Za to wciąż sie ugania za rozellą, gwiżdże, tokuje przy niej.. Nie atakuje jej ale stara sie być ciagle blisko.. Od kilku dni razem siedzą, śpią, jedzą.. Zielony samiec siedzi teraz sam

Pisząc "tokowanie" mam na myśli takie zachowania jak wyrzucanie do góry glowy i "ramion". Ale rozella tez tak się zachowywala zaraz na poczatku jak przyszła do woliery, choć raczej tak ogólnie, nie do innego ptaka konkretnie..
Zaczęłam miec wątpliwości czy ta żółta swiergotka to w ogóle samica (tak mi została sprzedana w sklepie jako para do zielonego samca).. a czytałam ze świergota z Rozella sie potrafi skrzyzowac jesli nie ma swojego partnera z gatunku

Czy ktos juz cos podobnego obserwował miedzy tymi dwoma gatunkami? Proszę o pomoc