Mm... Pycha!

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

wik18
Ptaki które hoduję: świergotki ( 1 )

Mm... Pycha!

Post autor: wik18 » ndz cze 27, 2010 12:13

Mam problem.... Moja świergotka seledynowa jest oswojona, chodzi po kuchni i zbiera często jakieś okruszki, karmę którą wyrzuciła za klatkę itp. ( od razu mówię że nie je ludzkich dań i tego, czego nie powinny jeść papugi! ) . Czasem pod szafką znajdzie się jakiś płatek czekoladowy, którego lubię jeść rano do szkoły na śniadanie. Pewnego razu zauważyłam, jak papu... wyciągnęła spod szafki płatka i zaczęła go dziobać.. A że był czekoladowy, o go przestraszyłam, aby oddał płatka... Spryciarz wziął go w dziób i poleciał przestraszony na klatkę, mocno trzymając, obracając i zjadając to... :-| :-/ :shock: :roll:
Za nic nie chciał wejść do klatki, bo wchodzi zawsze jak daję mu jeść. A mimo że dałam mu do klatki pyszną sałatę ( z własnej holowli! ) nie wszedł... Ciągle wyciągał spod szafki płatki i ciągle je jadł, a gdy znalazłam jakiś sposób, aby mu w jedzeniu przeszkodzić, jak zwykle bardzo mocno trzymał zdobycz w dziobie i nie puszczał... Do klatki wszedł, jak mu się zachciało... Zamknęłam go... Co mam zrobić, aby nie jadł tych płatków? Bo widzę że mu posmakowały... Nie wypuszczać go wcale z klatki?
Papuzi świat...

Małgosia
Ptaki które hoduję: Faliste

Post autor: Małgosia » ndz cze 27, 2010 13:31

Skoro wyciąga płatki z pod szafki to wystarczy tam posprzątać i po sprawie.... :lol:
Małgosia

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » ndz cze 27, 2010 13:51

Albo przystawić coś żeby nie mógł wejść pod klatkę;) Zawsze możesz znaleźć mu inny smakołyk, lub po prostu przestać jeść płatki albo zmienić miejsce posiłkowania się nimi;) Nie wiem, czy dajesz papudze takie kolby-przysmaki które można zrobić samemu albo w sklepie kupić? Jeśli nie, możesz spróbować odwrócić tymi kolbami jego uwagę, ja swoim daję maksymalnie dwa razy w miesiącu taką kolbę o smaku jajecznym lub miodowym;)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla świergotek”