gryzienie klatki
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta
gryzienie klatki
Ferdek jest u mnie od równego tygodnia, jego domem jest klatka typu OMEGA...od początku jak jest u mnie to w rogu często stara się przełożyć łepek przez kraty...chciałbym go wypuścić z niej aczkolwiek nie wiem czy nie jest za wcześnie?zauważyłem że lubi orzechy włoskie...daję mu je raz na dzień ale w bardzo małej ilości(1/4 połówki)z ręki nie weźmie ale jak położę mu go na patyku to przyjdzie po niego...i co z tym wypuszczeniem?nie chcę aby wyleciał z klatki i były problemy z powrotem.Czy też odczekać jeszcze parę dni?
-
- Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu
mozesz spróbować wypuścić fredka najwyżej nie wróci do klatki na noc a np. na drugi dzien.Ja jak uczylam papugi wracania zaczynałam w weekend gdzie ma się spokojnie czas na to żeby ptaka przypilnować. Z orzechami nie przesadzaj to tlusty pokarm i kaloryczny aleksa nie ma takiego zapotrzebowania jak np. ary...
-
- Ptaki które hoduję: nic
-
-
wrócił:D:D:Dale był głodny hehehe ja mam wrażenie, bynajmniej u mnie chyba tak jest że jak otwarłem mu boczne drzwiczki, którymi wyfrunął to potem miał problem z wysokości "namierzyć"to wejście,a gdy otwarłem górę klatki(klatka typu OMEGA) i włożyłem drążek między te górne drzwiczki to ani minuta nie minęła jak od razu na tym drążku usiadł...ale myślę, że z biegiem czasu się przyzwyczai...następnym razem otworzę mu tylko tą górę i włożę drążek...hehehe jaki zadowolony jak sobie pojadł:D:D:D
-
Możesz włożyć do klatki takiego długiego kija, żeby wystawał poza drzwiczki. Paput sobie będzie mógł usiąść na tym patyku i bez problemu wejdzie do klatki. Ja mam drzwiczki podwiązane pod kątem prostym. Papuga sobie może po nich chodzić, teraz jednak już po klatce najczęściej schodzi. Spokojnie, nauczy się. Najważniejsze, żeby klatkę kojarzył z jedzeniem.
-
tak właśnie drzwiczki również miał otwarte pod kątem prostym,ale wydaje mi się że następnym razem jak go wypuszczę to od razu mu otworzę te górne drzwiczki i włożę między nie patyk będzie mu łatwiej skojarzyć.Oswajanie idzie w dobrym kierunku ponieważ nie płoszy się wogóle gdy się do niego zbliżam i je gdy mu podaję jakiś owoc z wykałaczki.Na razie mam tą długą, ale z biegiem czasu mu ją skrócę;)