Para aleksandrett większych się nie lubi

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

elfica
Ptaki które hoduję: aleksandetta wieksza

Para aleksandrett większych się nie lubi

Post autor: elfica » śr cze 15, 2016 15:15

Chcialam poznac Wsze zdanie i doswiadczenia na temat moich papug.
Aleksandretty większe poznaly sie 2 miesiace temu, mialy wtedy po 2,3 lata. Samiec na 100 % jest samcem, a samica na 99,99 % ( ma 2,5 roku i ani sladu obrozy, choc czasem dobiera sie do misia, mogla to podejzec u samca). Prawdopodobnie samiec jest podgatunkiem p.e.nipalensis, a samica p.e.eupatria.
Chodzi o to, ze nie zmieniaja stosunku wobec siebie. Ich relacja jest taka sama jak w pierwszych dniach, czyli sa obojetne wobec siebie, ale jesli znajda sie za blisko siebie, to jest walka na dzioby ... ona sie mu "klania" wtedy ... zwykle on odlatuje po minucie. Maja osobne klatki, stojace kolo siebie ... duzo lataja, kazda lubi przebywac ze mna, ale nie widze zazdrosci o mnie. Dodam jeszcze, ze samica kiedy do mnie trafila miala duze tyly jesli chodzi o rozwoj motoryczny, bo byla trzymana cale zycie w pustej klatce. Po 2 miesiacach dogonila samca. Nie zalezy mi na rozmnazaniu, ale wolalabym, zeby sie lubily, bo po to sa w parze.
Jestem ciekawa jakie moga byc dalsze scenariusze jej znajomosci. Obie sa recznie karmione.
Ktos, cos ? :-)
Mądry uczy się od wszystkich, a głupi wie wszystko.

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » czw cze 16, 2016 20:47

Ja bym zrobił tak. Do dużej klatki wsadził obie papugi i obserwował. Jeżeli bylo by "bardzo ostro " wtedy bym rozdzielił. Jeżeli tylko walcza na dzioby to niestety nieuniknione. U samca buzuja hormony a samica jest prawdziwa dama :D nic od razu :)

elfica

Post autor: elfica » czw cze 16, 2016 22:47

Probowalam razem w klatce, ale bita.
Raz samiec ja zranil w woskowke i wole ich nie zmuszac do bycia ze soba ... oba uparciuchy wiec ... na razie czekam ... zobaczymy co bedzie sie dzialo jak sie legi zaczna ....

stalecki_pl

Post autor: stalecki_pl » czw paź 20, 2016 10:11

Czesc Elfico
Podziel sie informacja jak wyglada sytuacja z twoja para. Minelo prawie pol roku, czy zaszly jakies zmiany w zachowaniu ptaków?
Ja wlasnie sie przymierzam do zakupu samicy dla mojego 1,5 letniego Karolka.

elfica

Post autor: elfica » czw paź 20, 2016 19:29

:( nic sie nie zmienilo ... ale ciesze sie, ze nie jest gorzej :) bo nie sa agresywne, ale do klatki ich razem nie zamykam, bo bitwy na dzioby sie zdarzaja i nie chce rannych ptakow w domu ... teraz sie legi zaczynaja, ale nie widze, zadnej zmiany w ich zachowaniu ... na nic nie czekam, jest jak jest :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”