Szał

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

ZorGu
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Szał

Post autor: ZorGu » czw wrz 03, 2015 16:15

Dzień dobry,
tydzień temu kupiłem aleksandrettę obrożną z przełomu maja i czerwca.
Przedwczoraj zaczęła jeść mi z ręki jabłko. Lecz gdy czasem podchodzę do klatki i chcę jej dać owe jabłko, to albo je bierze, albo po chwili zastanowienia zaczyna chodzić po klatce i gryźć pręty - tak jakby była w jakimś amoku. Przed ww. zachowaniem zaczyna machać głową na różne strony.
Przeczytałem prawie wszystko na temat papug na internecie i natrafiłem tylko dwa razy na opis takiego zachowania. Wszystkie papugi robią tak cały czas? Chciałbym się dowiedzieć, czy to spowodowane jest nowym otoczeniem, czy jakimś innym czynnikiem. Papuga spędza całe dnie tylko na najwyższej żerdzi. Klatkę ma dużą, huśtawkę, drugą żerdź.

Gdy wsadzam ręce do klatki podczas wymiany suchej karmy zaczyna się miotać - ale to chyba normalne, upłynęło jeszcze za mało czasu.

Muszę także wymienić żerdzie - są ciut za cienkie. Muszę to zrobić w najbliższym czasie.

procent
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Kontakt:

Post autor: procent » pt wrz 04, 2015 23:58

Jak sam zauważyłeś może ptaszek miał za mało czasu na zadomowienie się.
Tydzień do bardzo krótko. Mój dzikus dopiero po ok 2 mies. przyzwyczaił się do tego, że szperam przy klatce, sprzątam w niej, wkładam do niej ręce.

Możesz mówić do niej spokojnym głosem kiedy musisz zrobić coś w klatce. Nie wykonuj gwałtownych ruchów i rób wszystko powoli.
Powodzenia :)
Moja ulubiona palarnia kawy :)

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » czw wrz 10, 2015 23:57

ZorGu pisze:albo po chwili zastanowienia zaczyna chodzić po klatce i gryźć pręty - tak jakby była w jakimś amoku. Przed ww. zachowaniem zaczyna machać głową na różne strony.

Papuga po prostu chce się wydostać z klatki i latać.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

NeverDay
Ptaki które hoduję: Aleksandretty

Post autor: NeverDay » pn mar 20, 2017 21:53

Witam.
Około 2 tygodnie temu kupiłem aleksandrette obrożną.Wiek ptaka ponoć według hodowcy to rok.Zaniepokoiły mnie pewne zachowania mojej papugi,w momencie wymiany wody lub pokarmu ptak dostaje ataku paniki,boi się,skrzeczy i miota po całej klatce.Gdy podam mu przez kratki jabłko lub inny smakołyk ptak po czasie podejdzie i zaczyna skubać przysmak i wykazuje przyjazne zachowanie.Rola się zmienia gdy zbliżam pustą dłoń do klatki,ptak zaczyna być agresywny,próbuje dziabnąć przez kraty mnie lub inną osobę obok klatki. Nie wspomnę jak na parapecie usiadł gołąb i Aleks próbował rozwalić szybę.Czy ktoś zna sposoby na agresywne zachowania tych papug?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr mar 22, 2017 17:40

to nie jest agresywne zachowanie, tylko panika i strach, klatka jest jego azylem i nie toleruje rąk w niej, ptak jest dziki i trzeba go oswoic

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”