karmiący samiec?????
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- dzem3
- Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska
karmiący samiec?????
Witam! Jak już niektórzy wiedzą mam dwie aleksy Tytusa 7 letni samiec i Dziubas 7 miesięczna chyba samiczka. Są razem od około 2 tygodni a tydzień latają wspólnie po mieszkaniu. Każdy dzień przynosi nam nowe ciekawe doświadczenia. Od kilku dni zauważyliśmy, że Tytus zaraz po zjedzeniu robi dziwne odruchy podobne do wymiotnych a potem podkłada dziób Dziubasowi ta z kolei wyjada my z dzióbka. Czy takie zachowanie - karmienie jest naturalne czy jest to może dowoód na to że ptaki się zaakceptowały czy może to coś niepokojącego? Proszę o wszelkie możliwe odpowiedzi co może to oznaczać.
jeszcze jedno pytanko Dziubas od kilku dni zachowuje się jak by była bardzo ale to bardzo pobudzona wydziera się jak sroka dosłownie lata jak opętana po pokoju nigdy wcześniej tak się nie zachowywała co jest co się dzieje? Pomóżcie bo zaczynam się martwić!!!!
jeszcze jedno pytanko Dziubas od kilku dni zachowuje się jak by była bardzo ale to bardzo pobudzona wydziera się jak sroka dosłownie lata jak opętana po pokoju nigdy wcześniej tak się nie zachowywała co jest co się dzieje? Pomóżcie bo zaczynam się martwić!!!!
Ostatnio zmieniony pt lis 27, 2009 05:24 przez dzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
To są początki objawów godowych , nie masz się o co martwić pod tym względem. Jedynie trzeba bać się o samicę , jest za młoda na składanie jaj. Co do wrzasków to się przyzwyczaisz ( najgorsze jest pierwsze 5 lat), ja mam w domu o koło 30 aleksandrett i wszystkie wrzeszczą od rana do wieczora, ale można z tym żyć.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- dzem3
Czemu powinienem się bać o samicę choć do końca nie wiem czy to napewno samica czy po tych zachowaniach samca mogę mieć pewność że dziubas to samica?? A co z tym że samica jest za młoda na znoszenie jaj co należy robić czy pozostawić ich samych sobie czy jakoś ingerować w to aby opóźnić te "godowe" zachowania czy coś jej grozi. Będę wdzięczny za wskazóowki na które czekam!
Pozdrawiam
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Samica jeszcze nie dorosła do lęgów , powinna mieć przynajmniej skończone dwa lata ( jednak lepiej jak będzie nawet starsza). Bardzo często u za młodych samic występuje zaparcie jaja. Decydując się na drugą papugę powinieneś wiedzieć ( jeżeli jest przeciwnej płci) jakie będą konsekwencje. Zachodzi też możliwość że Twoja domniemana samica jest samcem.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- dzem3
Gdyby był Pan na tyle łaskawy to bardzo bym prosił o wytłumaczenie mi jakie konsekwencje niesie za sobą takie zaparcie jaja czy jest to groźne czy można jakoś starać się zapobiec dojścia do tego. I jeszcze jedno co będzie gdyby okazało się, że Dziubas to samiec? Czy Tytus jako już dorosły samiec nie wyczułby że to samica czy samiec? Bardzo proszę o odpowiedź bo powiem szczerze, że przestraszył mnie Pan tymi słowami. Wiem, że jako Hodowca z długoletnim stażem ma Pan wiele pomysłów i rad na ten temat. Dziekuję z góry za pomoc i niecierpliwie na nią czekam. Pozdrawiam
Pozdrawiam
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Zaparcie jajka nie zauważone w porę przeważnie kończy się śmiercią ptaka. Tytus jako samotny samiec może mieć różne nastroje. Co do pomysłów to od samego początku jak trzymam papugi to nigdy nie tworzyłem par o takiej różnicy wieku z młodych ptaków dobierałem ptaki zawsze w tym samym wieku , przy starszych ptakach różnica wynosiła max. rok czasu. Teraz w przypadku Twoich ptaków trzeba je trzymać takimi jakie już są.
PS. Na forum zwracamy się do siebie po imieniu , chyba że ktoś wyraźnie nie będzie sobie tego życzył , o czym powinien poinformować wszystkich .
PS. Na forum zwracamy się do siebie po imieniu , chyba że ktoś wyraźnie nie będzie sobie tego życzył , o czym powinien poinformować wszystkich .
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- dzem3
W takim razie Drogi Wojtku jakie mogą być objawy zaparcia jaja i co powinno nas zaniepokoić w ich zachowaniu. Co może sygnalizować, że Dziubas to samica i że szykuje się do zniesienia jaj. Czy taki mody ptak wogóle jest w stanie i czy może znosić jaja. Może nasze pytania są tendencyjne ale dotychczas nie mieliśmy styczności z ptakami, które szykują się do lęgów i nie wiemy czy i kiedy to może nastąpić. A jeśli już by doszło do tego to co wtedy należy zrobić aby takie zaparcie nie doprowadziło do najgorszego czy można wtedy ptaszkowi jeszcze pomóc???
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
To co pisałem o zaparciu jaja to w przypadku Twoich papug to taki ''czarny scenariusz'' , przyjmowałem najgorsze ale nie martw się na zapas. Co do objawów to podstawowym będzie bardzo wysadzony brzuch i samicy i łatwo wyczuwalne jajko. Samica będzie wtedy siedziała napuszona, może nawet ciężko oddychać, będzie osłabiona, po czym już nie będzie siedziała na żerdzi tylko na dnie klatki. Dalej to już wiesz co się stanie......... Jeżeli nie udzieli się pomocy to ptak padnie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- dzem3
Nastraszyłeś mnie trochę ale też poczytałem troszkę i sie uspokoiłem co nieco. Ale nigdzie nie potrafię znaleźć info na temat czy tak młoda samica jest w stanie wogóle znosić jajka i odchować młode - czy to jest wogóle możliwe? Czy tak młody ptak wogóle jest gotowy do przystąpienia do tego etapu?
Pozdrawiam
- dzem3
Mam kolejne pytanka!
Od kilku dni zauważyłem, że Dziubas (domniemana samica) zaczyna podgwizdywać pod dziobem to samo co gwiżdże Tytus dorosły samiec!
1)Czy samica może naśladować takie dźwięki?
Zaznaczę tu to co pisałem wyżej, że Tytus ciąglę karmi Dziubasa, a ostatnio nawet próbuje na Nią/Niego wejść tak by kopulować!
2)Czy to naturalne by samiec karmił samca i się do niego zalecał?
3)Czy zachowania homo wśród papug są częste i czy w ogóle się zdarzają?
4)Czy powinienem zacząć się przejmować?
Teraz siedzą razem w jednej klatce razem jedzą razem śpią na jednej dużej huśtawce. Na zewnątrz Dziubas (była jako pierwsza papuga w domu) broni swojej huśtawki za wszelką cenę wszystkim innym się dzieli. Pozwala się karmić Tytusowi zawsze, ale też czasami "tokuje" rozkłada skrzydła w trójkąt pochyla się w kierunku Tytusa, a nawet kilka razy próbowała go karmić - bezskutecznie Tytusowi się to nie podoba.
I jeszcze jedno pytanko - czy Tytus wie, czy nie wie jakiej płci jest Dziubas i czy mimo, że byłyby tej samej płci to naturalnym jest by zalecał się tak do niego?
Proszę o odpowiedzi!
Od kilku dni zauważyłem, że Dziubas (domniemana samica) zaczyna podgwizdywać pod dziobem to samo co gwiżdże Tytus dorosły samiec!
1)Czy samica może naśladować takie dźwięki?
Zaznaczę tu to co pisałem wyżej, że Tytus ciąglę karmi Dziubasa, a ostatnio nawet próbuje na Nią/Niego wejść tak by kopulować!
2)Czy to naturalne by samiec karmił samca i się do niego zalecał?
3)Czy zachowania homo wśród papug są częste i czy w ogóle się zdarzają?
4)Czy powinienem zacząć się przejmować?
Teraz siedzą razem w jednej klatce razem jedzą razem śpią na jednej dużej huśtawce. Na zewnątrz Dziubas (była jako pierwsza papuga w domu) broni swojej huśtawki za wszelką cenę wszystkim innym się dzieli. Pozwala się karmić Tytusowi zawsze, ale też czasami "tokuje" rozkłada skrzydła w trójkąt pochyla się w kierunku Tytusa, a nawet kilka razy próbowała go karmić - bezskutecznie Tytusowi się to nie podoba.
I jeszcze jedno pytanko - czy Tytus wie, czy nie wie jakiej płci jest Dziubas i czy mimo, że byłyby tej samej płci to naturalnym jest by zalecał się tak do niego?
Proszę o odpowiedzi!
Pozdrawiam
dzem3,
1.Tak
2.To nie jest naturalne ,ale zdarza sie
3.Nie sa czeste,ale sie zdarzaja
4.Od Ciebie to zalezy,legowa para nie powinna byc z przypadku,tylko odpowiednio dobrana.Dwa samce lub dwie samice moga sie zachowywac tak jakby byly w parze,potomstwa oczywiscie z tego nie bedzie.
1.Tak
4.Od Ciebie to zalezy,legowa para nie powinna byc z przypadku,tylko odpowiednio dobrana.Dwa samce lub dwie samice moga sie zachowywac tak jakby byly w parze,potomstwa oczywiscie z tego nie bedzie.
Pozdrawiam. Artur
- dzem3
DZIĘKI ZA TE ODPOWIEDZI!!!essex1 pisze:1.Tak
a co z tym czy ptaki wiedzą jakiej płci jest drugi osobnik?
Pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję: aleksandratta obrożna, kanarki,
- Kontakt:
ja mam identyczną sytuację... wiem na 100% że jedna z moich papug to samiec ale druga czy to samica na 100% nie wiem... i podobnie jak u Ciebiedzem3, Alex(samiec) zaleca sie do Jupinki(niby samicy), tokuje, wychyla się, maszeruje;D ale Jupinka, która ma zaledwie pół roku nie jest tym zainteresowana, na początku zachowywała się całkiem normalnie, ale od ok 2 miesięcy też jakby nieudolnie próbuje naśladować Alexa i również tokuje, zaleca się ale nie robi tego w taki pokazowy sposób jak on. oboje czule się traktują i karmią, ale Jupinka zdecydowanie bardziej karmi Alexa niż on ją..
aaaa jeszcze dodam że gdy Jupinka tokuje to Alex również się na nią denerwuję(jak i na odwrót), ale gdy się karmią(zwracają)to jest ok między nimi.
więc też nie wiem co z tych kochanych papugów wyrośnie... wiadomo że chciałabym parkę... ale zaprzyjaźnione samce też mnie będą cieszyć, najważniejsze by one były szcęśliwe, bo nie miała bym serca rozdzielać ich do samic, gdy widzę jaka wielka więź ich łączy...
aaaa jeszcze dodam że gdy Jupinka tokuje to Alex również się na nią denerwuję(jak i na odwrót), ale gdy się karmią(zwracają)to jest ok między nimi.
więc też nie wiem co z tych kochanych papugów wyrośnie... wiadomo że chciałabym parkę... ale zaprzyjaźnione samce też mnie będą cieszyć, najważniejsze by one były szcęśliwe, bo nie miała bym serca rozdzielać ich do samic, gdy widzę jaka wielka więź ich łączy...
abi
- dzem3
Mi też nie chodzi o rozdzielanie paputów, ale o to aby były szczęśliwe.
Zastanawia mnie tylko czy papugi wiedzą kim są i czy mimo to nie przeszkadza im, że na przykład samiec zaleca się do samca, czy one są świadome, że są w związku homo???????????????????????????????
U mnie jeśli chodzi o karmienie to tylko Tytus karmi Dziubasa bo gdy Dziubas próbuje to Tytusowi wyraźnie się to nie podoba!
Zastanawia mnie tylko czy papugi wiedzą kim są i czy mimo to nie przeszkadza im, że na przykład samiec zaleca się do samca, czy one są świadome, że są w związku homo???????????????????????????????
U mnie jeśli chodzi o karmienie to tylko Tytus karmi Dziubasa bo gdy Dziubas próbuje to Tytusowi wyraźnie się to nie podoba!
Pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Ja mam 100% parę zielonych aleksiaczków i powiem szczerze, że nigdy nie zauważyłam żeby ona karmiła jego. Zdarza się, że on ją czochra po główce, a później się nadstawia i ona czochra jego, ale to on zawsze ma wysmarowany dziób i ciągle chodzi po "paliwo" jak już mu się skończy, bo wszystko jej już oddał.
- rodos1231
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna
Ja chyba też mam gejowską parkę, starszy, około dwuletni Rodos zaleca się do młodszego, rocznego Pinkiego. Tańczy wokół niego, czyści mu pióra, karmi, przynosi zabawki. Pinkiemu średnio się to podoba, czasem pozwala, a czasem Rodos dostaje kopa w głowę. Ogólnie sporo się ganiają i tłuką, ale nie jest to chyba groźne, raz tylko polała się krew po około dwóch tygodniach od pierwszego spotkania (początek września).
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna
Mam okolo poltora rocznego samca aleksandretty, czesto zachowuje sie tak jak na filmiku, w koncu udalo mi sie go nagrac :D do tego czasem wydaje odglosy przypominajace nei wiem jak to opisac jakby kooo kooo taki przeciaglyodglos, czy to tokowanie?
https://www.youtube.com/watch?v=reNNBoZTemI
https://www.youtube.com/watch?v=reNNBoZTemI
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
samczyk na filmiku prubuje karmić zabawkę myśląc że to partnerka to element tokowania.Samczyk aleksy podczas tokowania "tańczy" rozkłada skrzydła w tzw serduszko wyciąga się na nogach ku górze oraz kołysze się na boki do tego wydaje takie "miałczące" przeciągniete odgłosy.