Dzwieki wydawane przez aleksandretty.

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Kimbo
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Post autor: Kimbo » pt lut 22, 2013 12:30

Tak, stara się, czasami gaworzy po swojemu, nawet stara się troszeczkę tonować w taki sposób jak czasami do niego mówimy. Czasami popiskuje. Najczęściej z rana, lub pod wieczór.

dyniadyniacz
Ptaki które hoduję: Falista

Post autor: dyniadyniacz » ndz mar 10, 2013 14:19

Witam, jestem nowy na forum. Czy mogłby mi ktoś podać linka/linki gdzie mogę posłuchać jak zachowują się Aleksy na codzień ? Chodzi mi głównie o ich normalne skrzeczenie - śpiew jeśli można go takim nazwać :)
Na internecie sa filmiki tylko jak papużka powtaża słówka natomiast chodzi mi, czy jej skrzeczenie nie było by zbyt donośne. Jestem zainteresowany kupnem Aleksy, jednak boję się że do mieszkania będzie zbyt głosna, że sasiedzi będą lekko mówiąc niezadowoleni. Jeśli była by możliwość aby ktoś podesłał MP3 z jakims urywkiem ich skrzeczenia to byłbym baaardzo wdzięczny :)

moniawb
Ptaki które hoduję: Właśnie przygotowuje się do zakupu :)

Post autor: moniawb » śr lip 17, 2013 19:02

Witam,
Od 5dni mieszka u mnie mała Aleksandretta. Od hodowcy dowiedziałam się że ma teraz koło 9 tygodni. Jest bardzo wesołym ptaszkiem, ale zastanawia mnie u niej jedna rzecz. Nie raz bardzo ładnie nam śpiewa, ale często i przez długi czas pojawia się u niej jeden dźwięk. Czy to normalne że wydaje takie odgłosy? Co mogą one oznaczać ?:) Martwię się o nią i chciałabym wiedzieć czy wszystko z nią w porządku.

http://youtu.be/TbzDk0U-myg

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr lip 17, 2013 19:34

Nie powinnaś się martwić , to bardzo młody ptak i podatny na naśladowanie różnych głosów , postaraj się nauczyć ją mówić oraz wygwizdywać jakieś melodie. Powinno Ci się to udać bez problemu.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

moniawb

Post autor: moniawb » śr lip 17, 2013 19:38

Dziękuje za odpowiedź! Bałam się czy to nie jest jakaś forma czkawki u malucha albo czy nie ma problemów z oddychaniem. Ale jeśli to tylko próba odtwarzania dźwięków o dobrze. :)

Na razie jestem na etapie oswajania, chce żeby poczuł się u mnie bezpieczny i staram się do niego dużo mówić. Mam nadzieję że z czasem coś podłapie :)

procent
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Kontakt:

Post autor: procent » pn lip 22, 2013 19:30

moniawb,
jestem na tym samym etapie co Ty :) Moja 4 mieś. papużka jest u mnie trzeci dzień.
Pozwala mi siedzieć 0,5 metra od siebie podczas jedzenia ;)
Zawsze po kolacji wydobywa z siebie identyczne dźwięki. I tak przez 20 min.
Moja ulubiona palarnia kawy :)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » wt lip 23, 2013 09:35

Takie zgrzytanie dziobem jest normalne u mnie rudosterki też czasem tak zgrzytaja
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

moniawb

Post autor: moniawb » czw lip 25, 2013 19:39

procent, nam udało się już dojść do etapu wchodzenia na rękę i wyjadania smakołyków :) Paput robi się coraz bardziej ciekawy otoczenia i jak zostawię mu otwarte wejście do klatki jak jestem w pokoju to potrafi sam wyjść i do mnie przylecieć :) Ale niestety ma czasami take odruchy że dziubie :(

Życzę powodzenia w oswajaniu i nauce!

I dziękuję za odpowiedzi, to mój pierwszy ptaszek i nie wiedziałam czy takie zachowanie jest normalne :) Coraz częściej w ten sposób "gada" jak tylko nas widzi. A jak niesiemy bananka albo czereśnie to mało z siebie nie wyjdzie :)

procent
Kontakt:

Post autor: procent » pt lip 26, 2013 08:56

Super :) Gratulacje :)
To bardzo duże postępy. U mnie ptaszek jest dopiero niecały tydzień, ale już, baaaardzo ostrożnie bierze owoce z ręki. Oczywiście przez kratki.
Co do tego dźwięku o którym pisałaś to moja papuga po kolacji, kiedy robi się śpiąca "gada" tak już nie 20 min., ale nawet 4h :) Przestaje kiedy idziemy oboje spać ;)

gosia
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Post autor: gosia » pt sie 23, 2013 16:15

Witam wszystkich, no i od wczoraj ma już Edzia w domku. Tylko teraz problem w tym, że od wczoraj nie wydał żadnego dźwięku myślałam, że rano zacznie skrzeczeć a tu cisza nic... Nie wiem czy się tym martwić:-(

Awatar użytkownika
turkima
Ptaki które hoduję: miałam papużki faliste, nimfę 14 lat, aktualnie posiadam 3miesięczną aleksandrettę obrożną

Post autor: turkima » ndz sie 25, 2013 11:46

Mój lubi warczyć na mnie jak się wkurza :) i wtedy źrenice mu się zmniejszają. Newton głównie gaworzy, czasem wyda jakiś tęskny odgłos gdy wychodzę z pokoju

procent
Kontakt:

Post autor: procent » śr wrz 11, 2013 16:24

Mój Paput (dziki) pozwala się dotykać i drapac patyczkiem przez kratki. Mruczy przy tym jak kot, ale gryzie patyk. Nie ucieka. Czy można powiedzieć ze mu się to podoba?

Awatar użytkownika
aurea007

Post autor: aurea007 » wt paź 22, 2013 15:22

Witajcie!
Moja Aleksandretta ostatnio zaczęła wydawać dziwne dźwięki, kojarzą mi się one z rozpaczą/ niezadowoleniem. Robi to ostatnio dosyć często i zastanawiam się jak to zinterpretować, gdyż dotychczas jedynie głośno gwizdał. Można usłyszeć to na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=yt6y9XD4ldc - z góry przepraszam za jakość. Pod koniec filmu: 2:02 normalne, standardowe dźwięki. Trochę mnie martwi, bo mam wrażenie że z jakiegoś powodu jest niezadowolony, a generalnie ma lepiej niż inni domownicy :) Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
alexa3
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrozne,Rozelle królewskie ,Rozelle białolice,Księżniczki słoneczne,Szkarłatki królewskie,Księżniczki wspaniałe ?

Post autor: alexa3 » wt paź 22, 2013 18:53

witaj twoja aleksa wydaje jak najbardziej naturalne odgłosy widocznie masz ją od młodziutkiej skoro dopiero teraz słyszysz u niej te różne dzwięki, albo bardzo krótko ją posiadasz pozdrawiam ?

Awatar użytkownika
aurea007

Post autor: aurea007 » wt paź 22, 2013 19:45

Moja Aleksa ma dopiero 5 miesięcy a posiadam ją niecałe dwa miesiące. Odkąd jest u mnie wydawała tylko 3 rodzaje dźwięków: głośne piski, jakby "mruczenie" przed drzemką, oraz w nerwach coś podobnego do krakania -a raczej pojedyncze głośne kraknięcie:) Natomiast od niedawna zaobserwowałam różne rodzaje dźwięków przypominające raczej osła, małpę, żabę, a nie ptaka :) Na szczęście skoro to normalne odgłosy, jestem już spokojna. Myślałam, że czegoś potrzebuje, że może coś jej dolega lub też jest czymś zmartwiona, np. samotnością i tęsknotą za drugim ptakiem, mimo tego,że ja poświęcam jej praktycznie cały dzień.
Dzięki za odpowiedź. Myślę, że jeszcze nie raz mnie zaskoczy, zwłaszcza że to moje pierwsze "starcie" z tą papugą :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
alexa3
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrozne,Rozelle królewskie ,Rozelle białolice,Księżniczki słoneczne,Szkarłatki królewskie,Księżniczki wspaniałe ?

Post autor: alexa3 » śr paź 23, 2013 10:02

Tak myślałem że masz młodą papugę bo dorosłe właśnie takie odgłosy wydają ,nawet podczas zalotów potrafią miałczec niczym kot to jest bardzo fajne .A młoda dopiero zacznie te dzwięki wydawać dlatego tego nie słyszałaś wcześniej .Także nie przejmuj się tymi odgłosami twoja papuga jest 100% normalna .Pozdrawiam ?

Awatar użytkownika
pirat59
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
Kontakt:

Post autor: pirat59 » śr paź 23, 2013 10:56

Dorasta Twój paput i będzie jeszcze wiele dźwięków wydawał:) na razie uczy się <spoko> jak pisze alexa3, miałczenie jest najfajniejsze ;]

Awatar użytkownika
aurea007

Post autor: aurea007 » sob paź 26, 2013 17:13

Bardzo jestem ciekawa tych "zalotów" i dźwięków wydawanych w ich trakcie :) Już teraz zaczyna robić się ciekawie, a mówicie że to dopiero początek :) Tylko czy mój Paputek będzie się zalecał skoro nie ma póki co do kogo.. W przyszłości planuje kupić mu jakąś kobitkę, jeżeli oczywiście będę 100% pewna że mój Zazu to samiec :) ale póki co musi zadowolić się on tylko moim towarzystwem

Awatar użytkownika
pirat59
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
Kontakt:

Post autor: pirat59 » sob paź 26, 2013 17:47

Będzie się zalecał np. do ściany - mój tak robi <zdziwko> :-D <zdziwko> coś do adorowania sobie znajdzie... obejrzy to, tak też będzie tańczył
www.youtube.com/watch?v=fDQ6DR6K3Hk

Awatar użytkownika
aurea007

Post autor: aurea007 » sob paź 26, 2013 20:27

Hehe.. ekstra filmik no i jak tu nie kochać tych ptaszorów jak one takie pocieszne są :):)
A jeszcze tak zapytam trochę nie na temat ale mam nadzieje, że mnie nikt nie skrzyczy.. :P
W jakim wieku u Aleks pojawiają się zachowania godowe?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”