Zachowanie samca wzgledem samicy

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

DaArCiO
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Zachowanie samca wzgledem samicy

Post autor: DaArCiO » wt maja 15, 2012 15:16

Witam,od 3mies. Ferdek(rok)ma partnerkę (rok i miesiąc) i ostatnio zaczął tokować do niej, ale ona się go boi i ucieka przed jego zalotami.Teraz widzę, że jak się do niej zaleca a ona nic to zdarzy się mu ją pogonić oraz dziobem zaatakować.Czy zaloty są takie troszku agresywne?Druga sprawa macie też tak, że samiec wchodzi do miski z suchym pokarmem i grzebie w nim jak kura hehe?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw maja 17, 2012 08:18

DaArCiO, tokowanie samca to tylko instynktowne zachowanie, które z biegiem czasu ma go przygotować do rozrodu. Nic dziwnego że samiczka się go boi bo oboje są za młodzi na lęgi. Przeczytaj temat http://www.aleksandretta.pl/rozmnazanie.html gdzie doświadczony hodowca aleksandrett min. napisał :
,, ............ Aleksandretta jest ptakiem, który lęgnie się raz w roku w okresie późno jesiennym, dojrzałość płciową osiąga w 3 roku życia. W okresie lęgowym samiec stara się zwrócić na siebie szczególną uwagę chodząc i „tańcząc” wokół samicy, karmi ją i głaszcze dziobem po łepku,................. "
Co do grzebania samca w pokarmie, to co ptak, to charakter ........ albo po prostu szuka tego ,,czegoś" do zjedzenia

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw maja 17, 2012 10:15

Ptaki są za młode na odbycie lęgów. Poczekaj jeszcze 1,5 -do 2 lat.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

DaArCiO

Post autor: DaArCiO » czw maja 17, 2012 10:32

ja wiem kiedy papugi mogą mieć młode...chodzi mi tylko oto czy kiedyś przestanie przed nim uciekać...a to jego grzebanie w pokarmie niczym kura jest przezabawne:Dna młodych mi tak nie zależy jak na tym by się nie przeganiały.Dzięki za odp pozdr

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw maja 17, 2012 13:23

DaArCiO pisze:.... chodzi mi tylko oto czy kiedyś przestanie przed nim uciekać....

Nie bądź w gorącej wodzie kąpany :-D Czy przestanie uciekać, to tylko upływ czasu pokaże ... Obserwuj i ewentualnie w miarę potrzeby interweniuj.
A wogóle to jaki masz problem ? bo ja narazie żadnego nie widzę :-D Ptaki masz młode więc i się ,,dotrzeć" nawzajem muszą. Zdarzają się przypadki że samica nie zaakceptuje samca ..... Narazie, to w ramach edukacji doradzam poczytanie tematów w dziale Zachowanie aleksandrett. :-D

DaArCiO

Post autor: DaArCiO » czw maja 17, 2012 13:51

a co w momencie, gdy go nie zaakceptuję?czym się to objawi?zmienią się rol;ona jego będzie przeganiać?

DaArCiO

Post autor: DaArCiO » czw maja 17, 2012 14:35

NIe żebym coś się wymądrzał, ale forum śledzę od listopada i chyba każdy artykuł poczytałem...i teraz Krysiu bez obrazy powiedz mi jak mam porównać ten art. który podałaś do mojego pytania?bo ja nie widzę związku?!

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw maja 17, 2012 17:27

Pierwszy link do artykułu był podany byś tam min przeczytał że aleksy osiagają wiek do rozrodu po 3 latach a Twoja samiczka jest jeszcze młodziutka i dlatego boi się samca gdy się do niej ,,zaleca"
Czytaj ze zrozumieniem bo ostatnie Twoje pytanie brzmiało :
DaArCiO pisze:a co w momencie, gdy go nie zaakceptuję?czym się to objawi?

W odpowiedzi podałam linka do tematu gdzie jest napisane :
Samica zabiła mi samca.
Odp : U aleksandrett często tak się zdarza. Jeżeli samiec nie spodoba się samicy to w większości przypadków tak to się kończy. Być może samiec był zbyt natarczywy względem samicy :?: Mógł również nie spełniać jej oczekiwań.
Wnioski wyciągnij sobie sam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”