Smak wolnosci

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
bartuś
Ptaki które hoduję: żako kongijskie

Post autor: bartuś » sob lis 19, 2011 18:48

No to witam w klubie, cieszę się, że nie jestem sam. Moja aleksa o imieniu Lucuś woli nie jeść przez caly dzień, byle by tylko nie siedzieć w klatce. Jeśli już zejdzie do klatki, rozpoczynają się wyścigi, kto pierwszy, czy ja zdążę dobiec do klatki i ją zamknąć czy ona zdąży z niej wyfrunąć. Jestem raczej wysportowany ale większość pojedynków przegrywam. Wtedy pozostaje kawałek kartonu nad klatką i sznurek przeciągnięty przez cały pokój ale ten też nie zawsze się sprawdza. Lucuś ma 5 miesięcy jest u mnie od 2 miesięcy. Wszystko jest OK jeżeli jestem w domu, ale jak muszę wyjść to muszę jej zorganizować pełne zaciemnienie ( na szczęście mam rolety zewnętrzne w oknach) , oczywiście najpierw musi siedzieć na klatce i wtedy mam pewność, że nie zje mi mieszkania

leon
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrozna

Post autor: leon » ndz lis 20, 2011 19:09

No no Leoś też już niechce wchodzić na noc do klatki ,a ten wyscig coś mi przypomina ale juz nie próbuje go zamknąć zostaje wolny nawet jak nas niema i na szczęście nie kracząc nic nie niszczy narazie :evil: mam nadzieje że tak zostanie :roll: :-D

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw lis 24, 2011 09:04

Z mojego doświadczenia moge powiedzieć,że dopóki mój samczyk był sam to faktycznie niszczył niewiele i zajmował się niszczeniem gałązek i zabawek dla niego przeznaczonych ale jak adoptowałam samiczke to dopiero zaczął się horror niszczycielski :-( zobacz sam:
http://www.garnek.pl/gusiaxx/5488092/dobry-sufit
http://www.garnek.pl/gusiaxx/5488091/robota-alek
http://www.garnek.pl/gusiaxx/5488093/robota-alek

Zrób mu plac zabaw i wymieniaj gałązki i zabawki to może uchroni cię przed "zjedzeniem "mieszkania :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

leon
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrozna

Post autor: leon » czw lis 24, 2011 16:43

Hihi czy on naprawde Ci to zrobił :shock: :mrgreen: nieżle .............

szojj
Ptaki które hoduję: aleksa
Kontakt:

Post autor: szojj » czw lis 24, 2011 16:58

strasznie :shock: to wygląda mój ogranicza się do skubania mebli, gałązek i łancuszka :)

Awatar użytkownika
bartuś
Ptaki które hoduję: żako kongijskie

Post autor: bartuś » sob lis 26, 2011 11:05

Super, właśnie mam tapetowć i muszę zedrzeć starą tapetę, przydał by mi się taki pomocnik :lol:

Awatar użytkownika
justyna
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Post autor: justyna » śr gru 07, 2011 20:45

Witam,nasz papug rowniez uwielbia przebywac poza klatka,na jedzonko wraca do klatki ale ceni sobie wolnosc,zeby wlozyc go na noc do klatki wieczorem kiedy jest ciemno gasimy swiatla,wydaje mi sie ze one nie widza i nie maja orientacji kiedy jest ciemno,podkladam reke,papug wlazi na nia i ide w strone klatki,robie to bardzo spokojnie,wchodzi bez problemu.Nie wiem czy to dobry sposob ale zawsze dziala. pozdrawiam.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » śr gru 07, 2011 21:22

Nie warto wstawiać ptaka tylko na noc do klatki. Jak jest ciemno papuga śpi i nie robi żadnych szkód w pokoju. Jedyny problem może być z kupami. Jak jeszcze miałem papugi w mieszkaniu to wstawiłem im drzewo do pokoju, na którym papugi spędzały noc. Pod drzewem położyłem tekturę, którą raz w tygodniu wymieniałem na czystą. Wydaje mi się , że papugę należy wstawić do klatki kiedy w ciągu dnia wychodzimy z domu. W ciągu dnia papuga niszczy meble, ściany i książki, latając po całym pokoju robi kupy gdzie popadnie.

Awatar użytkownika
aurea007
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Post autor: aurea007 » sob paź 26, 2013 09:17

Chciałabym się dołączyć do dyskusji, ponieważ mam ostatnio pewien problem.
Zazu na ogół latał codziennie po parę godzin po mieszkaniu, zamykałam go w klatce tylko wtedy, gdy wychodziłam, a także na noc. Zazu oczywiście jadł w klatce, jedynie smakołyki z ręki podawałam mu podczas "wolnych" lotów. Raz, drugi, gdy zobaczył, że zamykam go w klatce, szybko uciekał. Zainstalowałam żyłkę, która pomagała mi zamykać klatkę tzw. "sposobem". Udawało mi się to przez jakiś czas. Aczkolwiek spryciarz już wie kiedy chce to zrobić i najzwyczajniej w świecie nie wchodzi do klatki. Trochę mnie to martwi, dlatego że niekiedy w strachu przed zamknięciem woli nie zjeść. Więc od tego czasu przestałam go zamykać i na czas wyjścia, a także na noc. Czy gdy wychodzę zostawiając go samego, powinnam zostawiać mu świeże owoce i warzywa, czy tylko podstawową karmę? Wcześniej wkładałam owoce, aby skusić go do wejścia do klatki. I on teraz wynosi te owoce, bo gdy przychodzę do domu pokój jest jak sałatka warzywno-owocowa.
Drugie pytanie moje to czy jest to normalne, że Zazu podczas gdy śpi poza klatką nie je wieczorami (powiedzmy od godziny 18-tej) do rana? Po prostu on do niej nie wraca. Kiedyś jak spał w klatcę, często budził się i zabierał się do jedzenia.
Proszę Was o rady!
Pozdrawiam

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob paź 26, 2013 14:34

aurea007, jeśli chodzi o jedzenie to zostawiaj je w klatce, instynkt przetrwania ostatecznie zwycięży i ptak zje więc nie masz co się tym przejmować. Po prostu musisz skombinować jakiś nowy sposób na zamykanie/otwieranie klatki kiedy on jest w środku.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
aurea007

Post autor: aurea007 » sob paź 26, 2013 17:07

Znacie jakieś sprawdzone sposoby na zamykanie klatki? Ja używam cieniutkiej, przezroczystej żyłki, którą ledwo co ja widzę, a mój bystry ptak potrafi ją wypatrzeć z sufitu. Mało tego czyta mi w myślach bo gdy siedzę w domu i nie mam zamiaru go zamykać to wchodzi do klatki, posiłkuje się. A gdy tylko potrzeba mi wyjść na dłuższy czas i chciałabym go zamknąć, to wtedy nie wchodzi. Próbowałam już chyba wszystkiego. Chowałam się nawet w łazience przeciągając żyłkę przez pół mieszkania i filowałam przez szparkę miedzy futryną a drzwiami (miałam widoczność na drzwi klatki). Zazu zawsze nabiera się tylko raz. Podziwiam jego intelekt :]

Awatar użytkownika
aurea007

Post autor: aurea007 » wt paź 29, 2013 20:29

Moja Aleksandretta mieszka już jakiś czas ze mną w pokoju, klatka służy jedynie jako stołówka. Zastanawia mnie tylko czy nie powinnam zamontować na placu zabaw miseczki z jedzeniem, ponieważ Zazu, gdy wcześniej mieszkał jeszcze w klatce, wieczorami budził się i podjadał. Teraz jednak, kiedy śpi poza klatką nie jada już wieczorami, ponieważ się nie przemieszcza. Swój ostatni posiłek kończy wraz z zachodem słońca. Teraz noce są długie, zwłaszcza po zmianie czasu. Czy on się mi nie zagłodzi? :(

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr paź 30, 2013 09:40

Możesz się nie martwić , na pewno się nie zagłodzi. Jeżeli będzie głodny i będzie chciał zjeść więcej to na pewno sam wejdzie do klatki.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
aurea007

Post autor: aurea007 » śr paź 30, 2013 09:58

Dobrze, wobec tego nie muszę montować miseczek z pokarmem na placu zabaw (tam nocuje)? Zawsze, gdy go jeszcze zamykałam w klatce robiłam to właśnie pod wieczór, dlatego myślałam, że on kojarzy porę dnia z zamknięciem klatki i woli nie zjeść, tylko dlatego abym go w niej nie zamknęła.

Awatar użytkownika
turkima
Ptaki które hoduję: miałam papużki faliste, nimfę 14 lat, aktualnie posiadam 3miesięczną aleksandrettę obrożną

Post autor: turkima » śr paź 30, 2013 16:28

Miałam ten sam problem, mój Newton w ogóle nie akceptował klatki, jak go zamykałam zaczynał szaleć żeby się wydostać. Zamykałam na noc, ale wycierał sobie pióra w okolicy dzioba. Bardzo szybko zaprzestałam, klatka otwarta jest cały czas. Także na noc zostawiam otwartą żeby z rana mógł wyjść jak się obudzi. Bardzo zależało mi żeby nie czuł presji, że klatka to ZŁO, że to więzienie. Aktualnie wykorzystuje całą klatkę do zabawy. Kilka razy dla próby zamknęłam go jak jadł, żeby zobaczyć jego reakcję. Brak reakcji :] Spojrzał się w górę, gdyby mógł pewnie wzruszyłby ramionami ;)
Na noc sam z siebie nie wchodzi do klatki. Początkowo gasiłam światło, łapałam go w ręce i wsadzałam do klatki. Teraz wystarczy, że wezmę go na palec i wsadzam do klatki. Sam niestety nie wchodzi. Nie wiem czy kiedykolwiek zacznie, chyba nie sądzę, miłoby było, ale osobiście nie czuję aż takiej strasznej potrzeby.

Awatar użytkownika
aurea007

Post autor: aurea007 » śr paź 30, 2013 21:22

Mnie także nie przeszkadza, że Zazu lata swobodnie po mieszkaniu. W sumie zawsze latał praktycznie cały dzień, zamykałam go jedynie na noc. Także śpi sobie grzecznie na swoim placu zabaw :)
Parę dni temu udało mi się go zamknąć w klatce, chwilę szalał i próbował się wydostać ale zaraz zaprzestał i grzecznie ułożył się do snu. Podczas pobytu w klatce, kiedy się przebudził zauważyłam, że co nieco podjada, a teraz gdy lata swobodnie nie je już po tym jak się ściemni (po prostu nie rusza się z miejsca aż do rana). Trochę mnie to martwiło, ale myślę że widocznie nie ma takiej potrzeby. Nie próbuje go już zamknąć. Boje się jedynie, że jak będę kiedyś musiała, np. przewietrzyć mieszkanie, wtedy Zazu będzie traktował zamknięcie w klatce jako karę. Póki co jestem na etapie oswajania mojego Ptaszora i nie chciałabym zrazić go do siebie, zwłaszcza że Zazu robi ogromne postępy w relacji ze mną :)

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » pt lis 01, 2013 10:43

Mając ptaki które latały cały czas luzem, przy czyszczeniu okien i ogólnie przy czynnościach które kolidowały z wypuszczonymi luzem papugami, po prostu po kolei się je łapało. Nic się nie działo z nimi złego, nie wiem czy traktowały to jako karę, w każdym razie nie było różnicy, po skończeniu tak samo harcowały i nie przestawały być w miarę oswojone. Nie ma co się przejmować, jak trzeba to papugę w rękę i do klatki :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”