Proszę o interpretację.

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Damian
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Proszę o interpretację.

Post autor: Damian » wt maja 18, 2010 06:43

Moja papuga śmiesznie się zachowuje więc chciałem wiedzieć co to może oznaczać. Mianowicie np na szafie robi kilka szybkich kroków w prawo i na koniec podskakuje. Gdy ląduje dziobie podłoże przy czym tak śmiesznie piszczy. Następnie szybko się odwraca i w lewo podbiega kawałek i znów podskakuje, dziobie podłoże i piszczy. Robi tak czasami kilkanaście razy pod rząd. Wygląda to bardzo pociesznie. Zależy mi na interpretacji tego zachowania bo może na jego podstawie będę mógł określić czy to samiec czy samiczka. Tzn mam taką nadzieję, że da się je jakoś rozróżnić na podstawie zachowania. Z góry dzięki.

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » wt maja 18, 2010 11:13

płeć to bardziej ze zdjęcia sie rozpozna . Z zachowania to nie wiem bo to mi wygląda po prostu na jakąś za zabawę ,moje ptaki też mają co najmniej zastanawiające zachowania :)
pozdrawiam ja i moje wesołe stado:)
http://www.garnek.pl/agi77/a

Damian

Post autor: Damian » wt maja 18, 2010 20:05

Zrobiłem telefonem więc jakość kiepska. I jeszcze na zanieczyszczonej i obgryzionej szafie. Jak znajdę zdjęcia robione aparatem to wkleję.

Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » sob maja 22, 2010 17:22

Z opisu może to wyglądać na zachowanie godowe samca i raczej tak jest, ale mogę się mylić - nie widziałem tego osobiście. Ile papuga ma lat, czy też miesięcy?
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Damian

Post autor: Damian » sob sie 14, 2010 14:10

Grzegorzu mi też się tak wydaje. Papuga teraz ma około 19 miesięcy jeśli wierzyć sprzedawcy. Ja ją posiadam od 7 miesięcy. Gdy nie ma przestrzeni na skoki, czyli na huśtawce, to tak jakby macha głową raz na boki a raz w górę i w dół. Przy tym takie chrząkanie wydaje z siebie oraz robi "dziwne oczy" bo nie wiem jak to nazwać inaczej. Jej źrenice się "zmniejszają" i oko wygląda niemal na całe białe. Nie jestem specjalistą więc tylko tak mogę to opisać. Po za tym już mi nie zależy na rozpoznaniu samca czy samiczki. Przecież jak będzie samiczką to jej nie wyrzucę "bo chciałem mieć samczyka". Pozdrawiam i przepraszam za refleks ale nie miałem dostępu do komputera przez jakiś czas.

Awatar użytkownika
majangorz
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna, nirozłączki

Post autor: majangorz » sob sie 21, 2010 23:29

To co opisujesz to typowe zachowanie samca (oczki ,ocieranie się prężenie , ruch głową od dołu do góry). Zobacz czy ustawia jeszcze skrzydełka w serduszko . Mój tak robi, tylko odgłosy bym opisał jako połączenie mruczenia z gwizdem nie za głośno i zalotnie. Podobne odgłosy wydaje jak o coś wyłudza. Moim zdaniem on nie ma jeszcze 19 miesięcy ;-)Ale tu się bardzo łatwo pomylić. U mojego czarna obróżka zaczęła pojawiać się około 12-13 miesiąca.
Samczyk to gaduła i jest troszku gapowaty i raczej delikatny. :roll:

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz sie 22, 2010 14:06

Damian pisze:Papuga teraz ma około 19 miesięcy

W tym wieku samczyk powinien mieć przynajmniej zarys obroży.W czasie tokowania samczyk pręży się skrzydła układa w serduszko można żec tak jak pisze majangorz, i tańczy na boki. Na zdjęciu nie widać obroży ba nawet jej zarysu więc są dwie możliwości 1. ptak jest dużo młodszy niż powiedział sprzedawca i jest to samczyk lub zachowanie nie ma nic wspólnego z tokowaniem i jest to samiczka.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Damian

Post autor: Damian » pt wrz 03, 2010 03:43

Zdjęcie jest stare. Papuga ma już zarys obroży i układa skrzydła dokładnie tak jak to opisałeś, w serduszko. To moja pierwsza papuga więc chciałem wiedzieć czy mam zwyczajnie ignorować tokowanie jak do tej pory? Nie chcę też zaśmiecać forum więc zapytam w tym wątku. Mianowicie jak widać piszę bardzo późno i papuga harcuje sobie w tym momencie mimo, że powinna już spać. Czy takie zmiany cyklu czuwania ze snem mogą wpłynąć negatywnie na papugę? Czasami muszę pracować do rana więc się martwię aby nie zrobić jej tym krzywdy. O nakryciu klatki nie ma mowy bo on w niej nie śpi, po za tym klatka jest rozmontowana. Chciał nie chciał muszę mieć światło do pisania włączone.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”