Nowy przyjaciel
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Nowy przyjaciel
Witam.Jestem nwa:) wczoraj zakupilam mloda alekse obrożna (4 mieś. ) i nic od wczoraj nie zjadla, troche sie niepokoje czy to normalne.Prosze o odpowiedz.
ksenonka
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Witaj. Taki stan może trwać nawet i przez pierwsze kilka dni . Podaj jeszcze papudze jakieś soczyste owoce, może być mandarynka lub pomarańcz i się nie martw.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
ksenonka, nie martw się i uzbroj w cierpliwość
Kazdy czlowiek w nowym miejscu czuje się nieswojo a co dopiero mówić o ptaku, który został wyrwany z sobie znanych miejsc........ Nowe otoczenie, odgłosy, itp....
Musi się na nowo zapoznać z otoczeniem, zaaklimatyzowac się
a to trochę potrwa.
Zapewnij jej maximum spokoju, nic na siłę, choć jedzenie i wodę musisz co dnia wymieniać. Twoje ruchy muszą być w tym czasie jak najbardziej spokojne, powolne, podczas tych zajęć mów do papużki spokojnym głosem.
Ptak jest młodziutki więc powinien się szybko przystosowac do nowych warunków.

Kazdy czlowiek w nowym miejscu czuje się nieswojo a co dopiero mówić o ptaku, który został wyrwany z sobie znanych miejsc........ Nowe otoczenie, odgłosy, itp....
Musi się na nowo zapoznać z otoczeniem, zaaklimatyzowac się

Zapewnij jej maximum spokoju, nic na siłę, choć jedzenie i wodę musisz co dnia wymieniać. Twoje ruchy muszą być w tym czasie jak najbardziej spokojne, powolne, podczas tych zajęć mów do papużki spokojnym głosem.
Ptak jest młodziutki więc powinien się szybko przystosowac do nowych warunków.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Postaw wodę i jedzenie w kilku miejscach klatki , na spodzie i na różnych wysokościach. Proponuję też podać papudze zamiast wody 5% roztwór glukozy (można kupić u weta) to wzmocni ptaka. Znam przypadki gdy ptak nie jadł nawet i trzy dni. Jeżeli papuga zacznie jeść to poznasz po pustych łupinach oraz po '' zmemłanych '' owocach.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Tylko tyle wiem ze jest z okolic krakowa i zajmuje sie ptakami dosyc dlugo. Wszystko zalatwial znajomy co do ktorego nie moge miec zadnych pretensji i podejrzen. J est mi tylko bardzo przykro ze tak sie to fatalnie skonczylo, jakos do tej pory mam dola. Od pierwszego dnia papuzka byla taka spokojna :( ale myslalam ze jest zestresowana .Na swoje nieszczescie nie znam sie jeszcze tak swietnie na ptakach i nie zorientowalam sie ze to jednak nie jest stres.Co do hodowcy napwno nie chce miec z nim wiecej do czynienia
ksenonka
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
ksenonka
nie daj się stresowi i wyrzutom sumienia ,ja też parę miesięcy temu straciłam paputka ze starości ,więc ból mój po jego stracie był ogromny, swe życie zakończył w moich dłoniach,po wizycie u weterynarza, podobno nic się nie dało zrobić, papug został pochowany na działce, ponieważ papuga była ze mną od zawsze i doskwierał mi jej brak, postanowiłam szukać następnej ,trochę to trwało ale wytrwale szukałam i już od jakiegoś czasu mam pupila, więc też tak zrób ,nie zniechęcaj się , czytaj dobre rady tutaj na forum ,bo dużo się nauczysz i głowa do góry
życzę powodzenia i trzymam kciuki

życzę powodzenia i trzymam kciuki