Mieszanka ziaren dla ptaków-osobiście dobierane ziarna"
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- wanted
- Zbanowany
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Mieszanka ziaren dla ptaków-osobiście dobierane ziarna"
Ja do karmienia swoich pupili nie kupuję gotowych mieszanek w sklepie. Tych co są w pudełkach. Bywają że sa robione z nieświerzych i stęchłych nasion, czego nie widać w zamkniętym kartonie.
Do karmienia ptaków sam kupuję, a raczej wybieram zboża gdyż prowadzimy sprzedaż ich.
Robię takie mieszanki jakie majo ptaki uwielbiają. A jak to bywa u Was ?
Do karmienia ptaków sam kupuję, a raczej wybieram zboża gdyż prowadzimy sprzedaż ich.
Robię takie mieszanki jakie majo ptaki uwielbiają. A jak to bywa u Was ?
Ostatnio zmieniony czw paź 26, 2006 19:27 przez wanted, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja też robię sam mieszanki. Ziarno kupuje różnie:np.
proso i owies bezłuskowy zawsze ktos ze znajomych posieje i od nich kupuję.
resztę jak: kanar, słonecznik(biały i paskowany), kardi ,konopie, len, ryż niełuskany , ostropest , nasiona dyni , murzynek, młócone senegalskie proso,dari , sorgo, proso japońskie(chyba niczego nie pominąłem) to kupuje w centrali nasiennej , na giełdzie czy w innych miejscach.
Senegalskie i czarne sorgo(to mały dodatek) to sam uprawiam .
Mieszanke im robię sam i zawsze troszke inny skład procentowy poszczegółnych ziaren , w zależności od sezonu.
Zaopatruje sie w jesieni , gdy jest juz ziarno z ostatniego sezonu.
Pszenicę do kiełkowanie to podciągam ojcu do gołębi i królików(no czasami sie dokładam wiec podciąganie to nie do końce tak)
.
Idzie mi tego cos ok 350kg rocznie w sumie.Pozdrawiam
proso i owies bezłuskowy zawsze ktos ze znajomych posieje i od nich kupuję.
resztę jak: kanar, słonecznik(biały i paskowany), kardi ,konopie, len, ryż niełuskany , ostropest , nasiona dyni , murzynek, młócone senegalskie proso,dari , sorgo, proso japońskie(chyba niczego nie pominąłem) to kupuje w centrali nasiennej , na giełdzie czy w innych miejscach.
Senegalskie i czarne sorgo(to mały dodatek) to sam uprawiam .
Mieszanke im robię sam i zawsze troszke inny skład procentowy poszczegółnych ziaren , w zależności od sezonu.
Zaopatruje sie w jesieni , gdy jest juz ziarno z ostatniego sezonu.
Pszenicę do kiełkowanie to podciągam ojcu do gołębi i królików(no czasami sie dokładam wiec podciąganie to nie do końce tak)

Idzie mi tego cos ok 350kg rocznie w sumie.Pozdrawiam
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Ja podaję mieszankę Deli Nature, a wcześniej podobnie jak Rozi kupowałam Prestige Premium, moje papugi są zadowolone , a ja też bo jest tak samo dobra, a o wiele tańsza. Co do ziarna na wagę to u mnie nie ma problemu są sklepy które prowadzą sprzedaż na wagę i sprzedadzą nawet minimalne ilości.
- Planeta Zoo
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Doskonałym dodatkiem do mieszanek i uzupełnieniem zdrowej diety naszych ptaków są ziarna ( mieszanki lub pojedyńcze składniki ) Firmy Herbal Pets
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=587

http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=587

Serdecznie pozdrawiamy,
Katarzyna Król i Robert Szyronin
Planeta Zoo
Katarzyna Król i Robert Szyronin
Planeta Zoo
-
- Ptaki które hoduję: żako
- Kontakt:
Wyobrazcie sobie, ze znalazlam w moim sklepie zoologicznym ( na Krecie ) polskie kolby z ziarnami niestety dla papuzek falistych. Sa z firmy VITAPOL. Kupilam mojej aleksie ale nie interesuje sie nimi. Wczesniej kupilam w innym miescie takie dla srednich papug jakiejs niemieckiej firmy. Te zjadla blyskawicznie. Czy mozna podawac sezam lub siemie lniane w mieszankach?
Sorina
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Siemie lniane jest bezpieczne, sezam też ale nalezy do nasion tłustych - więc z umiarem... Siemienia lnianego nie powinno sie kiełkować, sezam można od czasu do czasu podawać skiełkowany...
Kolby są w ogóle zbędne w zywieniu papug, od czasu do czasu jako urozmaicenie - ale genrelnie odradzam. Tłuste, niezdrowe - ja znich zupełnie zrezygnowaam...
Pozdrawiam
Kolby są w ogóle zbędne w zywieniu papug, od czasu do czasu jako urozmaicenie - ale genrelnie odradzam. Tłuste, niezdrowe - ja znich zupełnie zrezygnowaam...
Pozdrawiam
Iwona
-
- Ptaki które hoduję: mewki japońskie
Podstawą suchej karmy dla Leona jest mieszanka Deli Nature 69 do której dodaję mieszanki Herbal Pets. Faktycznie tak jak pisze Planeta Zoo są doskonałym jej uzupełnieniem.
Ostatnio kupiłam z Herbal Pets chipsy naturalne pomidorowe, brokułowe. Dodaję pokruszone do mieszanki, tak dla urozmaicenia. Do łapki Leon dostaje chipsy naturalne jabłko, gruszkę ... a oprócz tego "normalne" kostki jabłka i gruszki
. Oczywiście sałatka owocowo -warzywna. Kiełki. Byle było różnorodnie i kolorowo 
Ostatnio kupiłam z Herbal Pets chipsy naturalne pomidorowe, brokułowe. Dodaję pokruszone do mieszanki, tak dla urozmaicenia. Do łapki Leon dostaje chipsy naturalne jabłko, gruszkę ... a oprócz tego "normalne" kostki jabłka i gruszki