Mieszanka ziaren dla ptaków-osobiście dobierane ziarna"

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
wanted
Zbanowany
Zbanowany
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Mieszanka ziaren dla ptaków-osobiście dobierane ziarna"

Post autor: wanted » pn paź 23, 2006 19:10

Ja do karmienia swoich pupili nie kupuję gotowych mieszanek w sklepie. Tych co są w pudełkach. Bywają że sa robione z nieświerzych i stęchłych nasion, czego nie widać w zamkniętym kartonie.
Do karmienia ptaków sam kupuję, a raczej wybieram zboża gdyż prowadzimy sprzedaż ich.
Robię takie mieszanki jakie majo ptaki uwielbiają. A jak to bywa u Was ?
Ostatnio zmieniony czw paź 26, 2006 19:27 przez wanted, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kajtek
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: kajtek » pn paź 23, 2006 23:05

JA kupuje mieszanke dla ptaków Trill dla nimf, wczesniej Trill dla falek i dodawalem slonecznik i orzechy.
Aleksandretta Obrozna (1) :)

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » wt paź 24, 2006 00:15

Ja też robię sam mieszanki. Ziarno kupuje różnie:np.
proso i owies bezłuskowy zawsze ktos ze znajomych posieje i od nich kupuję.
resztę jak: kanar, słonecznik(biały i paskowany), kardi ,konopie, len, ryż niełuskany , ostropest , nasiona dyni , murzynek, młócone senegalskie proso,dari , sorgo, proso japońskie(chyba niczego nie pominąłem) to kupuje w centrali nasiennej , na giełdzie czy w innych miejscach.
Senegalskie i czarne sorgo(to mały dodatek) to sam uprawiam .
Mieszanke im robię sam i zawsze troszke inny skład procentowy poszczegółnych ziaren , w zależności od sezonu.
Zaopatruje sie w jesieni , gdy jest juz ziarno z ostatniego sezonu.
Pszenicę do kiełkowanie to podciągam ojcu do gołębi i królików(no czasami sie dokładam wiec podciąganie to nie do końce tak) ;-) .
Idzie mi tego cos ok 350kg rocznie w sumie.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » wt paź 24, 2006 10:13

Ja podaję mieszankę Deli Nature, a wcześniej podobnie jak Rozi kupowałam Prestige Premium, moje papugi są zadowolone , a ja też bo jest tak samo dobra, a o wiele tańsza. Co do ziarna na wagę to u mnie nie ma problemu są sklepy które prowadzą sprzedaż na wagę i sprzedadzą nawet minimalne ilości.

ewa
Ptaki które hoduję:

Post autor: ewa » wt paź 24, 2006 14:24

Kupuje ziarno u JustynyB-papugi wyjadaja dosłownie wszystko ,nawet ja czasami im podjadam ;).

Awatar użytkownika
mbk
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: mbk » wt paź 24, 2006 15:11

Na giełdzie w Transbudzie przy Armii Krajowej we Wrocławiu kupuję gotową mieszankę. Worek 25 kg kosztuje dla średnich papug 40 zł dla falistych 35 zł. Sprawdzony dostawca już kupuję od niego ze 4 lata.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » sob lis 25, 2006 20:49

wanted pisze: Też taką mieszankę posiadamy-są tam chyba 22 składniki.
Czy moge prosic o wyliczenie(nazwy) tych 22 skladników? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Planeta Zoo
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Planeta Zoo » pn sie 13, 2007 20:58

Doskonałym dodatkiem do mieszanek i uzupełnieniem zdrowej diety naszych ptaków są ziarna ( mieszanki lub pojedyńcze składniki ) Firmy Herbal Pets

http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=587

;-)
Serdecznie pozdrawiamy,
Katarzyna Król i Robert Szyronin
Planeta Zoo

sorina
Ptaki które hoduję: żako
Kontakt:

Post autor: sorina » pn sty 28, 2008 21:01

Wyobrazcie sobie, ze znalazlam w moim sklepie zoologicznym ( na Krecie ) polskie kolby z ziarnami niestety dla papuzek falistych. Sa z firmy VITAPOL. Kupilam mojej aleksie ale nie interesuje sie nimi. Wczesniej kupilam w innym miescie takie dla srednich papug jakiejs niemieckiej firmy. Te zjadla blyskawicznie. Czy mozna podawac sezam lub siemie lniane w mieszankach?
Sorina
Pozdrawiam

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » wt sty 29, 2008 08:40

Siemie lniane jest bezpieczne, sezam też ale nalezy do nasion tłustych - więc z umiarem... Siemienia lnianego nie powinno sie kiełkować, sezam można od czasu do czasu podawać skiełkowany...

Kolby są w ogóle zbędne w zywieniu papug, od czasu do czasu jako urozmaicenie - ale genrelnie odradzam. Tłuste, niezdrowe - ja znich zupełnie zrezygnowaam...

Pozdrawiam
Iwona

Gardenia
Ptaki które hoduję: mewki japońskie

Post autor: Gardenia » śr sty 30, 2008 18:17

Podstawą suchej karmy dla Leona jest mieszanka Deli Nature 69 do której dodaję mieszanki Herbal Pets. Faktycznie tak jak pisze Planeta Zoo są doskonałym jej uzupełnieniem.
Ostatnio kupiłam z Herbal Pets chipsy naturalne pomidorowe, brokułowe. Dodaję pokruszone do mieszanki, tak dla urozmaicenia. Do łapki Leon dostaje chipsy naturalne jabłko, gruszkę ... a oprócz tego "normalne" kostki jabłka i gruszki :-P . Oczywiście sałatka owocowo -warzywna. Kiełki. Byle było różnorodnie i kolorowo :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”