Trujące rośliny doniczkowe

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

zenon
Ptaki które hoduję: aleksandretta wieksza :)
Kontakt:

Post autor: zenon » czw sty 21, 2010 18:34

że się tak przykleję do dyskusji może wiecie bo nie doczytałem ani nie znalazłem choć usilnie na rożne sposoby wpisywałem w szukacza i nie znalazłem takich roślin jak:
malwa ogrodowa
maciejka
tymianek
czy te rośliny są bezpieczne dla paputków?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw sty 21, 2010 19:54

eewwaaa, nic się nie stało :-D
zenon, odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz tu : http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... c&start=15

Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.) - Tymianek znano już w starożytności. Egipcjanie stosowali go jako środek odkażająco - dezynfekujący do kadzideł i mumifikacji zwłok. Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego na 3000 lat p.n.e.
Obecnie jest stosowany jako przyprawa w kuchni.
Ale : Ziele tymianku zawiera od 0,75 do 3,5% olejku , którego głównym składnikiem jest tymol.
Tymol ma właściwości typowe dla fenolu. Jest trudno wchłaniany z przewodu pokarmowego, dlatego stosowany był jako środek przeciw robaczycy, a także do odkażania błon śluzowych. Jest silną trucizną komórkową. Uszkadza wątrobę, nerki, serce i ośrodkowy układ nerwowy.
Zatem należy tę roślinę uznać za trująca dla ptaków.

Zdjęcie i info ze strony http://pl.wikipedia.org/wiki/Tymianek_pospolity
Załączniki
Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.).jpg

Awatar użytkownika
dzem3
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska

Post autor: dzem3 » sob sty 23, 2010 13:18

Krysia- pisze:Ficus Benjamina jest jedną ze 100 odmian fikusów i jest tak samo trujący jak każdy z pozostałych. Na dodatek czasami Benjamin owocuje a owoce są również trujące.
........... Skaleczone liście tych roślin (np. podczas przenoszenia, mycia itp.) wydzielają płyn zawierający lateks - silny alergen działający na skórę. Ciekawe, że po wyschnięciu staje się on składnikiem kurzu domowego. Wraz z cząsteczkami unoszącymi się w powietrzu dostaje się do organizmu (np. przez nos). Objawy alergii bywają różne: od zaczerwienienia skóry i pokrzywki przez zapalenie spojówek, katar aż po reakcje zagrażające życiu - astmę oskrzelową, obrzęk i wstrząs anafilaktyczny (objawiający się m.in. nagłym spadkiem ciśnienia i zaburzeniami pracy serca).

Chyba są jakieś sprzeczne poglądy dotyczące fikusów i ich trującego działania na ptaki a oto dowód
http://www.aleksandretta.republika.pl/Dsc03206.jpg
http://www.aleksandretta.republika.pl/Dsc03208.jpg
http://www.aleksandretta.republika.pl/Dsc03210.jpg

Zdjęcia pochodzą ze strony Michallip jednego z forumowiczów, który według mnie jest doświadczonym hodowcą i chyba nie pozwoliłby sobie na narażanie swoich papug na ryzyko zatrucia.
Pozdrawiam

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » sob sty 23, 2010 17:54

dzem3 - zgadza się, że na zdjęciach jest fotka z fikusem beniamina - czy jest trujący, nie wiem. Mogę Ciebie jednak zapewnić, że papugi na nim nie przesiadują zbyt długo. Czasem któraś wyląduje na gałązce, ale są one tak cienkie, że nie są w stanie utrzymać ptaka i ten odlatuje. A zdjęcie zrobione bo ładnie się komponowało :)
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob sty 23, 2010 18:24

dzem3 pisze:Chyba są jakieś sprzeczne poglądy dotyczące fikusów i ich trującego działania na ptaki......

Nie wiem jak jest z pogladami u userów bo przecież nikt nie będzie jeździł po mieszkaniach i sprawdzał jakie kwiaty są w pobliżu papug. Każdy trzymacz czy hodowca sam ponosi odpowiedzialność za zdrowie swoich podopiecznych.
Poszukując różnych informacji w necie natrafiłam na rośliny trujące dla ptaków więc chcąc pomóc userom zamieściłam krótki opis kwiatów najczęściej hodowanych w mieszkaniach. Nie moja wina, że uświadomienie niektórych jest takie a nie inne.
Jeśli koniecznie chcesz trzymać fikusy w mieszkaniu, to trzymaj, Twoja wola i decyzja. Jednak w razie nieszczęścia ................... Ty poniesiesz konsekwencje za zdrowie swego pupila .

karolb8
Ptaki które hoduję: brak

Post autor: karolb8 » pt lis 05, 2010 19:42

a mozecie mi podpowiedziec czy ta roslinka jest trujaca ,bo nie mam nawet pojecia jak sie nazywa
Załączniki
DSC01926.JPG

pysia34

Post autor: pysia34 » pt lis 05, 2010 20:11

to dracena jest szkodliwa

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » pn gru 27, 2010 19:35

Tak, powojniki Clematis są toksyczne, dlatego w artykule, na który essex1 się powołuje zaznaczono, że rośliny te nie powinny mieć styczności z wolierami.
Z roślinami trującymi różnie bywa, np. widziałem w jednej z wolier w zoo w Opolu draceny, które uchodzą za trujące.
Miałem też w pomieszczeniu z papugami trującego krasnokwiata Katarzyny (na zdjęciu poniżej) przez pół roku. Papugi tylko parę razy go dziobnęły i ostatecznie zostawiły go w spokoju.
Obrazek

Ciekawy jestem czy ktoś zna przypadek, że papuga zatruła się po zjedzeniu trującej rośliny ?

Awatar użytkownika
Raffy
Ptaki które hoduję: Mała australia

Post autor: Raffy » wt gru 28, 2010 08:05

Tak, ja. Ptak nażarł się woskownicy (hoja) i przez 2 dni wymiotował i zataczał się jak pijany, pożył jeszcze póżniej tylko pół roku, bo wątrobę miał już do niczego.
Trochę tego jest ;)

pysia34

Post autor: pysia34 » wt gru 28, 2010 11:26

hoja jest jedną z najbardziej toksycznych roślin pokojowych :-(

Awatar użytkownika
zuzel
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: zuzel » śr gru 29, 2010 11:06

widziałem w jednej z wolier w zoo w Opolu draceny, które uchodzą za trujące.

Kiedyś szukałam nie toksycznych roślinek do pokoju i znalazłam informację, że draceny są ok, za to jukki są trujące, ale na części stron jest napisane że jukki też są bezpieczne - sprawa problematyczna.
Korzystałam z tego spisu
Wszystko o papużkach falistych - www.faliste.pl

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » śr gru 29, 2010 13:29

Dobra ta stronka z tym spisem.Czyli np.bambusem można śmiało obsadzić jedną,dwie strony woliery zewnętrznej,a ponadto zimozielone ;-)
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
zuzel
Kontakt:

Post autor: zuzel » śr gru 29, 2010 14:27

Tak, bambus jest OK
Te sprzedawane "pokręcone" bambusy to podobno jest tak naprawdę jakiś inny gatunek (nie pamiętam jaki), ale prawdziwy bambus na pewno jest bezpieczny. No i część bambusów bardzo szybko rośnie :)

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » śr gru 29, 2010 16:26

Ze strony, którą zuzel poleca dowiedziałem się, że kalanchoe jest bezpieczne dla ptaków. natomiast tutaj: http://www.vetopedia.pl/article25-1-Tru ... sliny.html
piszą, że kalanchoe jest trujące. Komu w takim razie wierzyć ?

Awatar użytkownika
zuzel
Kontakt:

Post autor: zuzel » śr gru 29, 2010 16:36

Ja w takich sytuacjach zwykle zakładam że jest trujące...
Ale widziałam też spis gdzie było napisane, że gałęzie z jabłoni są szkodliwe :/

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr gru 29, 2010 16:40

zuzel pisze:Ja w takich sytuacjach zwykle zakładam że jest trujące...

Popieram w 100% Jeżeli jest jakaś roślina ,,dyskusyjna" należy powstrzymać się od podawania. Jest tak wiele innych roślin,że nie należy ryzykować.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr gru 29, 2010 19:30

zuzel pisze:..... Te sprzedawane "pokręcone" bambusy to podobno jest tak naprawdę jakiś inny gatunek (nie pamiętam jaki), .......

To nie jest bambus. Jest to jak najbardziej bezpieczna wierzba mandżurska.

zby60, są rośliny będące bezpiecznymi dla ptaków i jednocześnie niebezpiecznymi np dla psów, kotów , fretek czy koni lub bydła rogatego.......
Pytasz komu wierzyć ? - tylko sobie i swemu instynktowi bo w necie są zarówno ,,ziarna jak i zwykłe plewy"
Jeśli coś jest problematycznego - nie podawaj.

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » śr gru 29, 2010 19:47

Krysia- pisze:To nie jest bambus. Jest to jak najbardziej bezpieczna wierzba mandżurska.

Te "pokręcone" bambusy to nie wierzba mandżurska. To dracena Sandera.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr gru 29, 2010 20:01

haaszek pisze:To dracena Sandera.

Sprzedawana jest w takich fiolkach z płynem.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr gru 29, 2010 20:05

:oops: :oops: z rozpędu nie przejrzałam zdjęć.
Jeśli po nacięciu, ucięciu lub innym mechanicznym uszkodzeniu roślina wypuszcza białawy lub mętny sok - jest rośliną szkodliwą lub trującą dla ptaków.
Ostatnio zmieniony pn sie 20, 2012 07:06 przez Krysia-, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”