aurea007 pisze:Moje drzewka Bonsai, to tak naprawdę Fikus Bonsai......
Tu viewtopic.php?f=150&t=1574 jest opis min fikusa .
Każdy gatunek fikusa jest szkodliwy, trujący. I nie ważne że jest ,,prowadzony" w formie bonsai, gdyż każdy z nich zawiera sok mleczny, lateks naturalny. Jest to nieprzezroczysta zawiesina wodna gromadzona w wakuolach komórek mlecznych roślin. Skład chemiczny, wielkości cząstek zawiesiny i jej barwa oraz wydzielane ilości soku mlecznego są zróżnicowane w zależności od gatunku rośliny. W skład zawiesiny wchodzić mogą z różnym udziałem: węglowodany (w tym skrobia), żywice, woski, gumy, białka, olejki lotne, alkaloidy, garbniki, kauczuk i inne związki chemiczne.
boss pisze:a co z takimi kwiatami bonzai jak grubosz , róża pstyni, liść laurowy, seregisa cuchnąca? są szkodliwe?
O gruboszach się nie wypowiem bo brakuje informacji

Róża pustyni, właściwa nazwa Adenium arabskie, Adenium opasłe (Adenium obesum) – gatunek rośliny z rodziny toinowatych, a rodzina liczy około 4,5 tys. gatunków łączonych w ponad 400 rodzajów. Wiele gatunków jest trujących
Jest rośliną trującą. Łodygi, liście i korzenie zawierają bardzo toksyczny sok mleczny. Wstępujące w soku substancje są używane jako trucizny na strzałkach do polowań, do zatruwania ryb.
Liść laurowy, właściwa nazwa Wawrzyn szlachetny, laur (Laurus nobilis L.)
Kilka dziobnięć nie spowoduje szkody ale zjedzony w większych ilościach liść laurowy jest toksyczny. Olejki eteryczne zawierają znaczną ilość goryczy i garbników – stąd charakterystyczny ostry i gorzki smak.
Seregissa cuchnąca, właściwa nazwa Serissa cuchnąca (Serissa foetida
Oprócz tego, że bardzo charakterystyczną cechą serissy jest nieprzyjemny zapach, który można poczuć przy cięciu liści lub potarciu kory, to nie znalazłam więcej informacji