quinoa - komosa ryżowa
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Posty: 33
- Rejestracja: czw lip 18, 2013 17:58
- Ptaki które hoduję: senegalka, zako kongijskie
- Lokalizacja: Warszawa
quinoa - komosa ryżowa
czy mozna podawac quinoe? na amerykanskich stronach pisza ze tak ale przeczytalam ze zawiera duzo szczawianow i lepiej nie podawac czy ktoś z Was posiada jakieś sprawdzone informacje?
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.)- złoto Inków, proso boliwijskie, ryż peruwiański - roślina jednoroczna, blisko spokrewniona z u nas rosnącą komosą białą
Uprawiana w Ameryce Południowej ( Peru, Boliwia, Ekwador ) występuje w trzech odmianach czyli białej, czerwonej i czarnej, z czego biała ma delikatniejszy smak, zaś dwie pozostałe mają intensywniejszy smak i pozostają lekko chrupkie po ugotowaniu.
Liście i łodygi dla ptaków są niejadalne ze względu na zawartość szkodliwych szczawianów.
Natomiast ziarna w stanie naturalnym posiadają powłokę ze szkodliwymi, gorzkimi w smaku saponinami - min toksyczny glikozyd, przez co nawet dzikie ptactwo nie zjada tych ziaren.
Po zbiorze nasiona muszą być przetwarzane w celu usunięcia powłoki zawierającej gorzkie saponiny
Szkodliwą otoczkę ziaren trzeba usunąć poprzez kilkukrotne płukanie ziaren pod bieżącą zimną wodą.
Jeśli woda nie pieni się zbytnio – wystarczy jedno płukanie, jeśli jednak mocno się pieni i jest dosyć mętna – należy płukać ziarna 2-3 razy i odcedzić na sicie.
Tak przygotowane i wysuszone ziarna można podać papugom lub ugotować i samemu zjeść.
By zwiększyć wartość odżywczą ziaren, tym samym powiększyć zawartość witamin, Quinoa można kiełkować. Najpierw porządnie ziarna wypłukać a następnie 8 do 12 godzin moczenia + minimum 24h kiełkowania. Choć niektóre źródła podają, że wystarczy ziarna moczyć w ciągu 2-4 godz by uwolnić z nich gazy i pojawił się kiełek.
Uprawiana w Ameryce Południowej ( Peru, Boliwia, Ekwador ) występuje w trzech odmianach czyli białej, czerwonej i czarnej, z czego biała ma delikatniejszy smak, zaś dwie pozostałe mają intensywniejszy smak i pozostają lekko chrupkie po ugotowaniu.
Liście i łodygi dla ptaków są niejadalne ze względu na zawartość szkodliwych szczawianów.
Natomiast ziarna w stanie naturalnym posiadają powłokę ze szkodliwymi, gorzkimi w smaku saponinami - min toksyczny glikozyd, przez co nawet dzikie ptactwo nie zjada tych ziaren.
Po zbiorze nasiona muszą być przetwarzane w celu usunięcia powłoki zawierającej gorzkie saponiny
Szkodliwą otoczkę ziaren trzeba usunąć poprzez kilkukrotne płukanie ziaren pod bieżącą zimną wodą.
Jeśli woda nie pieni się zbytnio – wystarczy jedno płukanie, jeśli jednak mocno się pieni i jest dosyć mętna – należy płukać ziarna 2-3 razy i odcedzić na sicie.
Tak przygotowane i wysuszone ziarna można podać papugom lub ugotować i samemu zjeść.
By zwiększyć wartość odżywczą ziaren, tym samym powiększyć zawartość witamin, Quinoa można kiełkować. Najpierw porządnie ziarna wypłukać a następnie 8 do 12 godzin moczenia + minimum 24h kiełkowania. Choć niektóre źródła podają, że wystarczy ziarna moczyć w ciągu 2-4 godz by uwolnić z nich gazy i pojawił się kiełek.
-
- Posty: 550
- Rejestracja: pt lut 24, 2012 07:15
- Ptaki które hoduję: duże papugi
- Lokalizacja: Polska
- Kontakt:
Podaję ją od dawna swoim papugom :) Trzeba jednak uważać na to żeby nie przesadzić, nadmiar może szkodzić. Ptaki chętnie ją jedzą. Jak zaczynałam ją podawać znalazłam , że należy ją moczyć lub płukać w ciepłej wodzie nie zimnej. Faktycznie kiełkuje tak szybko a skiełkowana i ugotowana
wygląda jak małe robaczki :)
wygląda jak małe robaczki :)
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości