WAPNO , MINERAŁY I WITAMINY

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

WAPNO , MINERAŁY I WITAMINY

Post autor: WOJTEKZ » pt wrz 29, 2006 15:10

Ważnym i obowiązkowym dodatkiem do pokarmu papugi jest sepia lub wapno i dobrej jakości kamień mineralny, sam kupuję kamień firmy Witte-molena. Papugi oraz inne płaskodzioby powinny mieć zapewniony stały dostęp do witamin (podaję Ornitovit) jednak najlepsze witaminy są w surowych warzywach i owocach , które to powinny być ważnym uzupełnieniem diety naszych ptaków. Polecam też podawanie gałązek z drzew liściastych -preferuję brzozę i wierzbę oraz jabłoń.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » ndz paź 01, 2006 06:58

Wszystko ładnie i pięknie, a moje ptaszydła nie ruszają ani sepii, ani kamienia :( Ja je zmusić ?
Ostatnio kupiłam wapienne kolby dla kanarków , dałam barabandom również. Ogołociły kolbę w ciągu może pół godziny. Czy mam te kolby podawać ? Czy nie nastąpi przedawkowanie ?

Awatar użytkownika
dred
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: dred » ndz paź 01, 2006 14:06

Papugi pobieraj sobie ile chcą, z takich kostek czy sepi, moim skromnym zdnaiem to została wiecej zniszcona niż zjedzona ta kolba, przedawkowanie wapna było by w takim wypatku jesli dodawała bys jeszce np. wapn w płynie do wody czy miekkich pokarmów wtedy była by mozliwosc przedawkowania, a jesli tego nie robisz tylko ptaki skubią sobie same to nie masz sie czego obawiac :-)
Obrazek

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob mar 03, 2007 09:45

Postanowiłem zamieścić kilka rodzajów witamin wraz z podaniem ich składu. Będą jeszcze podane inne rodzaje witamin , jednak to mi zajmie trochę czasu , muszę wszystko przepistwać ręcznie z ulotek. W przypadku Ornitovitu miałem ułatwione zadanie.
Dla osób zainteresowanych większym wyborem witamin dla innych zwierząt podaję link
http://www.dolfos.com.pl/pl/

ORNITOVIT KANARKI PDF
Specjalistyczny preparat mineralno-aminokwasowo-witaminowy
dla kanarków i innych ptaków wróblowych (zeberki, ryżowce, mniszki, mewki, amadyny)

Skład w 1 ml wody:

Witamina A - 11,9 I.U.
Metionina - 53,7 µg
Witamina D3 - 1,1 I.U.
Lizyna - 57,5 µg
Witamina E - 42 µg
Wapń (Ca) - 61 µg
Witamina K3 - 8 µg
Fosfor (Mg)- 50 µg
Witamina B1 - 8 µg
Magnez (Mg) - 12 µg
Witamina B2 - 12 µg
Sód (Na) - 1,5 µg
Witamina B6 - 10 µg
Żelazo (Fe) - 9,7 µg
Witamina B12 - 0,048 µg
Cynk (Zn) - 0,1 µg
Witamina C - 100 µg
Mangan (Mn) - 3,6 µg
Niacyna - 66 µg
Miedź (Cu) - 2 µg
Biotyna - 0,08 µg
Jod (I) - 0,2 µg
Kwas pantotenowy - 17 µg
Selen (Se) - 0,14 µg
Kwas foliowy - 2,6 µg

Stosowanie i dawkowanie:

Jedna miarka (0,7g) na 50 ml wody. . Preparat podaje się po rozpuszczeniu w wodzie do picia, a ptaki przyjmują go według własnego zapotrzebowania. Przy podawaniu z karmą 1 miarka na 1 łyżkę stołową mieszanki jajecznej (dawka dla ok. 15 dorosłych kanarków). Można także odmierzoną ilość preparatu podać po zmieszaniu z miękkim pokarmem.

Postać: Proszek do rozpuszczania w wodzie do picia.

Opakowanie: Pudełko zawierające 50 g preparatu z miarką.
Ostatnio zmieniony śr sie 11, 2010 15:10 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 4 razy.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob mar 03, 2007 09:47

ORNITOVIT PAPUŻKI PDF
Specjalistyczny preparat mineralno-aminokwasowo-witaminowy dla papużek (papużki faliste, nimfy, nierozłączki, świergotki, łąkówki)

Skład w 1 ml wody:

Witamina A - 15 I.U.
Metionina - 75 µg
Witamina D3 - 1,7 I.U.
Lizyna - 75 µg
Witamina E - 53 µg
Wapń (Ca) - 85 µg
Witamina K3 - 10 µg
Fosfor (P) - 70 µg
Witamina B1 - 11 µg
Magnez (Mg) - 18 µg
Witamina B2 - 12 µg
Sód (Na) - 1,8 µg
Witamina B6 - 11 µg
Żelazo (Fe) - 9,7 µg
Witamina B12 - 0,052 µg
Cynk (Zn) - 0,15 µg
Witamina C - 150 µg
Mangan (Mn) - 3,6 µg
Niacyna - 70 µg
Miedź (Cu) - 3 µg
Biotyna - 0,19 µg
Jod (I) - 0,5 µg
Kwas pantotenowy - 18 µg
Selen (Se) - 0,14 µg
Kwas foliowy - 3,5 µg

Stosowanie i dawkowanie:

Jedna miarka (0,7g) na 50 ml wody. Preparat podaje się po rozpuszczeniu w wodzie do picia, a ptaki przyjmują go według własnego zapotrzebowania. Przy podawaniu z karmą 1 miarka na 1 łyżkę stołową mieszanki jajecznej (dawka dla ok. 10 dorosłych papużek falistych). Można także odmierzoną ilość preparatu podać po zmieszaniu z miękkim pokarmem.

Opakowanie: Pudełko zawierające 60 g preparatu z miarką
Ostatnio zmieniony śr sie 11, 2010 15:17 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob mar 03, 2007 09:50

ORNITOVIT
Specjalistyczny preparat mineralno-aminokwasowo-witaminowy dla papug (ary, amazonki, żako)

Skład w 1 ml wody:

Witamina A - 20 I.U.
Metionina - 75
Witamina D3 - 1,9 I.U.
Lizyna - 75 µg
Witamina E - 93 µg
Wapń (Ca) - 120 µg
Witamina K3 - 17 µg
Fosfor (P)- 70 µg
Witamina B1 - 15 µg
Magnez (Mg)- 18 µg
Witamina B2 - 17 µg
Sód (Na) - 1,8 µg
Witamina B6 - 19 µg
Żelazo (Fe) - 9,7 µg
Witamina B12 - 0,072 µg
Cynk (Zn) - 0,15 µg
Witamina C - 190 µg
Mangan (Mn) - 3,6 µg
Niacyna - 90 µg
Miedź (Cu) - 5 µg
Biotyna - 0,29 µg
Jod (I) - 1 µg
Kwas pantotenowy - 22 µg
Selen (Se) - 0,9 µg
Kwas foliowy - 4 µg

Stosowanie i dawkowanie:

Jedna miarka (0,7g) na 50 ml wody. Preparat podaje się po rozpuszczeniu w wodzie do picia, a ptaki przyjmują go według własnego zapotrzebowania. Przy podawaniu z karmą 1 miarka na 1 łyżkę stołową mieszanki jajecznej (dawka dla pary amazonek). Można także odmierzoną ilość preparatu podać po zmieszaniu z miękkim pokarmem.

Ostatnio zmieniony śr sie 11, 2010 15:24 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob mar 03, 2007 09:58

UWAGA !!!!!!!!!!!!!
Producent Ornitowitu zaleca podawanie preparatu do wody , jednak po jego rozpuszczeniu woda ma zmieniony zapach , czuć skiśnięcie. Proponuje dodawać te witaminy do mieszanki jajecznej bądź posypać nią starte na tartce warzywa lub owoce.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » sob mar 03, 2007 11:17

Ja podaję te witaminy w pokarmie do ręcznego karmienia piskląt, wtedy jest szansa, że zjedzą.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob mar 03, 2007 13:48

ORLUX FERTI-VIT
Producent Belgia. Skład jest przepisany z ulotki w języku polskim.
Ferti-vit to specjalna kompozycja 14 witamin oraz aminokwasów, wzbogacona specjalnym dodatkiem Wit.E (witaminy płodności). Wit.E wzmacnia chęć łączenia w pary oraz poprawia płodność. Ma również dobroczynny wpływ na ochronę tkanek mięśniowych.
Podawać: jedna miarka(1g)na 250ml(1/4l) wody do picia lub 100g miękkiej karmy.
1. Przygotowanie do rozpłodu(3,4 tygodnie) codziennie aż do zniesienia pierwszego jajka.

2. Dla wróblowatych i innych ptaków biorących udział w zawodach: trzy razy w tygodniu w okresie zawodów.

Codziennie wymieniać na świeże.

SKŁAD
Wit. A 2500000 jm/kg
Wit. D3 3200000jm/kg
Wit. E 50000mg/kg
Wit K 650mg/kg
Lizyna cholina , melatonina , kobalt , jod.

Dokładny skład jest na oryginalnym opakowaniu , jak zwykle bardzo małe literki i mimo okularów dokładnie nie widzę a nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.
Następne preparaty mineralno witaminowe opiszę w najbliższym czasie oraz podam miejsce zakupu.

Dla osób znających języki obce podaję lnk do strony ORLUXA www.orlux.be
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt mar 09, 2007 11:25

OMNI-VIT ORLUX

Omni-vit jest specjalnie przygotowanym preparatem bazującym na 14 witaminach oraz aminokwasach. Preparat wzmacnia ogólną kondycję u ptaków dorosłych oraz wpływa niezwykle pozytywnie na przygotowanie ptaków do lęgów jak również na wzrost i rozwój potomstwa.
Stosowanie: 1 miarka(1g)na 250ml 1/4l wody do picia lub100g miękkiej karmy.
1. Dla optymalnej kondycji : jeden raz w tygodniu przez cały rok
2. W okresie rozpłodu : dwa razy w tygodniu
3. Rekonwalescencja: po chorobie przez pięć kolejnych dni
4. Po szczepieniu: przez trzy kolejne dni

SKŁAD: Vit. A , Vit. D3, VIT E, Vit. B2, Vit B3, Vit. PP, Vit. B6, Vit. B12 , Vit.C, Vit.K , Biotyna, Cholina, DL-Methionine, Lesina, Zink, Mangan, Cobalt, Jod, Koper.
Ostatnio zmieniony pt mar 09, 2007 14:50 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt mar 09, 2007 11:45

MUTA- VIT ORLUX

Muta-Vit jest specjalnie przygotowanym preparatem bazującym na 14 witaminach oraz aminokwasach. Dodatkowo posiada niezwykle istotne aminokwasy siarkowe oraz biotynę. Aminokwasy siarkowe pełnią niezwykle ważną rolę w procesie tworzenia upierzenia ptaka. Dodatkowo biotyna wspomaga optymalny przebieg procesów metabolicznych oraz ma dobroczynny wpływ na pracę wątroby.

STOSOWANIE: 1 miarka (1g) na 250ml(1/4l) wody do picia lub 100g miękkiej karmy.
1. W okresie pierzenia : trzy razy w tygodniu
2. Przygotowanie do wystaw: przez cztery kolejne dni
3. Po leczeniu antybiotykami: przez pięć kolejnych dni
4. Utrata apetytu: podawać przez tydzień

SKŁAD: vit A 2500000jm/kg, vit D3 3200000jm/ vit E 20000mg/kg , vit K 650mg/kg , lizyna, cholina, metioniana , kobalt , jod , drożdże.
Pozdrawiam
GG 7481455

Ola
Ptaki które hoduję: Papużki faliste, Aleksandretta Obrożna

Post autor: Ola » pt paź 22, 2010 11:50

A co byłoby lepsze dla Alleksandretty Ornitovit czy Nekton -s. Czy może macie jakieś swoje dobre, przetestowane preparaty witaminowe. Zdaje sobie sprawę z tego, że najlepszym źródłem witamin są owoce, warzywa itd?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt paź 22, 2010 17:03

Ola, możesz podawać Ornitovit ale tylko w mieszance jajecznej. Ornitovit w połączeniu z wodą ma zapach skiśniętej wody , jaki ma smak tego nie wiem - nie próbowałem ;-) ;-) ;-)
Pozdrawiam
GG 7481455

Ola
Ptaki które hoduję: Papużki faliste, Aleksandretta Obrożna

Post autor: Ola » czw paź 28, 2010 16:31

Mam problem jaki preparat witaminowy wybrać. Zastanawiałam sie nad tym Nektonem - s, ale piszecie tu jeszcze o jakims Omni bądź multi vit i tak naprawde nie wiem co wybrać. Jeśli zdecydowałabym sie na nektona to co ile i jak długo go podawać. Chciałabym jak najlepiej dla tego mojego zielonego ptasiora :)

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » czw paź 28, 2010 17:21

Ja podaję nekton-s i omni-vit na zmianę raz w tygodniu każdy. Po prostu po to żeby się uzupełniały ale tylko w czsie lęgów. Po lęgach nie stosuję systematycznie, codziennie ptaki dostają kiełki ( mięszankę do kiełkowania + pszenica ) dużą gamę owoców i warzyw to są witaminy których nie zastąpi żaden proszek. Jeśli się zdecydujesz na któryś to stosuj zgodnie z opisem przedawkowanie witaminami jest gorsze jak ich niedobór.
pozdrawiam sebastian

pysia34

Post autor: pysia34 » pt paź 29, 2010 06:58

co do minerałów :-)
W dniu wczorajszym robiłam zdjęcia rtg moich dwóch barwnic -lor wielkich kontrolnie ze względu na to, że u chorej lory w żołądku gruczołowym znajdowała sie spora ilość piasku :-( Ptak dopiero niedawno dołączył do mnie i nie miał styczności z piaskiem - przebywa w klatce i nie ma dostępu nawet do podłogi ze względu na brak koordynacji ruchów. Dla porównania zdjęcia żołądka postanowiłam wykonać zdjęcia dwóch dorosłych moich lor Zuzi i Georga. Ku mojemu zdziwieniu obie moje lory miały żołądki zapakowane w równym stopniu piaskiem! Ptaki przebywały od czerwca do września w wolierze zewnętrznej. Przekopałam więc internet w którym natknęłam się na kilka wzmianek dotyczących żerowania lor na ziemi celem uzupełnienia minerałów. Niestety żadnych konkretów. Ilość piasku w żołądkach wszystkich 3 lor to kilka gram, nie stanowi to zagrożenia życia i mam nadzieje zdrowia. Dwie moje lory (w zasadzie już jedna - wczoraj druga znalazła nowy dom ze względu na agresję w grupie) są zdrowe i nie wykazują żadnych objawów choroby.
W naturze ptaki mają stały dostęp do żwiru i pasku ale teoretycznie nie jest on ptakom potrzebny. Moje ptaki mają bardzo bogatą dietę nie są karmione tylko suchym ziarnem (często ptaki nie mające stałego dostępu do jedzenia jedzą piasek z głodu) wręcz przeciwnie nie rozumiem więc ich zainteresowania piaskiem. Sukcesywnie skontroluje kakadu czy również posiadają zapiaszczone żołądki. W literaturze australijskiej nie odnotowano w ciągu ostatnich kilku lat przypadków zejścia ptaków australijskich w powodu zaczopowania żołądka piaskiem. Nie wiem czemu te głuptaki to robią. Jedzą codziennie pokarmy miękkie typu kiełki, makarony, ryż , warzywa i owoce, ziarno jest stale dostępne na pewno nigdy nie głodowały :-( Ze względu na wyposażenie woliery nie mogę uznać też że się nudzą gdyż sporą część dnia spędzają na zabawie. Nie jest dla mnie zrozumiałe dlaczego tak smakuje im piasek :-( Może jednak jest to uzasadnione jakąś potrzebą gdyż nie widzę możliwości przypadkowego konsumowania piasku przez niepowiązane ze sobą ptaki - Georg jedyne miesiące z dostępem do piasku spędził latem u mnie to salonowy ptaszek, Zuza była latem w wolierze zewnętrznej a Lola spędziła ostatni rok z wyłączeniem zimy na zewnątrz , lecz w wolierze domowej miała również piasek na podłodze. Mniemam że pozostałę lory mają podobnie wypakowany żołądek :-( Tylko nie mogę wpaść na celowosć tego wypełnienia :-(

gofferek87
Ptaki które hoduję: posiadam aleksandriette
Kontakt:

Post autor: gofferek87 » ndz wrz 02, 2012 19:45

witam Mam aleksandriette obrozna wydaje mi sie ze ma ok 2 lat jakies 2 tygodnie temu zaczela przechodzic pierzenie ale przestala latatc ogona nie miala jak juz ją kupiłam miala połamamy ale latała a teraz tylko chodzi dostaje owoce, warzywa kiełki robilam jej ale nie chce jesc wogole jajko jak widzi to wywala do wody wewam jej witaminy nie pamientam nazwy (brazaowe o zapachu zioł) ale jak to jej wleje to wode wylewa. pokarm kupujemy Versele Prestige Premium.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”