mięso dla papugi?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

szumi12345
Ptaki które hoduję: kakadu alba
Kontakt:

mięso dla papugi?

Post autor: szumi12345 » wt gru 27, 2011 16:05

Pod choinkąznalazłem ciekawy prezent, a mianowicie poradnik pod tytułem "Ptaki egzotyczne". Dopiero zaczynam się w niego wgłębiać, ale już na początku znalazłem interesujący fragment odnośnie żywienia dużych papugi - "Możesz podawać im ludzkie jedzenie, ale nie resztki ze stołu. Papugi uwielbiają makaron, warzywa strączkowe, dobrze ugotowane mięso, drób i ryby, gotowane warzywa i ziemniaki, ryż oraz różne owoce. Unikają konserwowego i wędzonego mięsa, a żółty ser podawaj tylko w niewielkich porcjach...". Jako początkujący hodowca kakadu alby, trochę trochę mnie ten tekst zdziwił, a w szczególności informacja o mięsie i rybach... Jaką jest wasza opinia na temat powyżego cytatu z mojego nowego poradnika?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt gru 27, 2011 16:47

Mogą jesć ugotowane mięso i ryby ale gotowane bez soli.

Awatar użytkownika
Wiktor_1995
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: Wiktor_1995 » wt lip 17, 2012 15:09

By nie mnożyć wątków, zapytam Tutaj.
Na Forum nic o tym nie znalazłem. Pytam by "poszerzyć" swą wiedzę i z ciekawości :lol:
Czy Papugom można podawać jakieś owady, jaja np. Mrówek? W ogrodzie mam ich pełno... Czy Ktoś może Swoim Papugom podaje? Mało jest informacji na ten temat w internecie, a w naturze Papugi żywią się także Owadami.
Pozdrawiam, Wiktor

Awatar użytkownika
Arecki21
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne
Kontakt:

Post autor: Arecki21 » wt lip 17, 2012 16:00

Ja widziałem jak niektórzy karmią ptaki larwami mączniaków. ;-)

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » wt lip 17, 2012 16:25

jaj mrówek nie jedzą u mnie ale mączniaki małe i średnie papugi wcinają :)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt lip 17, 2012 16:31

Moja przynajmniej opinia jest taka, że po co podawać przetworzone, nafaszerowane chemią ludzkie jedzenie, skoro lepiej jest podać surowe i we wszelkim wyborze warzywa i owoce i ,,dziką" zieleninę typu gałęzie bezpiecznych drzew, kwiaty, zielsko, trawy, itp.
Owszem, mięso i drób gotowane bez soli, to jednak jest jakieś tam białko a nie sztuczne witaminy i można raz na jakiś czas podać. Ale polemizowałabym z podawaniem nawet ,,od świeta" żółtego sera, który jest bardzo tłusty i kaloryczny. Przecież papuga to nie brojler do tuczenia :-D
Natomiast jaja mrówcze czy inne robale ? No nie wiem :-D nie odważyłabym się podać.

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » wt lip 17, 2012 16:36

Krysiu mącznik młynarek to fajny robal i podaje go 1 dniowym puchoczubom pisklakom. Rodzice na początku karmią swoje młode z dzioba pomimo tego że to zagniazdowniki. Podają im od 1 dnia larwy zabijając je i pozwalając na rozrywanie po kawałku. Potem jedzą bez zabijania w całości. Drobnica egzotyczna je wysysa zostawiając chitynową osłonkę a papugom wróbliczkom, a wcześniej łąkówką i świergotkom podsawałam po wylince jasne. Zjadają ze smakiem a to czyste żywe białko :D

Awatar użytkownika
Wiktor_1995

Post autor: Wiktor_1995 » ndz sie 26, 2012 22:21

Przepraszam, że z takim opóźnieniem...
Pysiu - czy larwy Mącznika sama hodujesz w domu, czy może kupujesz gotowe w sklepie zoologicznym? Słyszałem, że jest także karma z suszonych Larw Owadów dla Ptaków. Ale nigdzie nie mogę znaleźć. Może Ktoś słyszał? ;-)
Pozdrawiam Serdecznie, Wiktor

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn sie 27, 2012 08:26

Mozna ją kupić w sklepie Justyny , ale ich strona ostatnio nie działa, sa karmy jajeczne z suszonymi owadami i same suszone owady

zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: zatra » pn sie 27, 2012 19:58

Wiktor_1995 pisze:Przepraszam, że z takim opóźnieniem...
Pysiu - czy larwy Mącznika sama hodujesz w domu, czy może kupujesz gotowe w sklepie zoologicznym? Słyszałem, że jest także karma z suszonych Larw Owadów dla Ptaków. Ale nigdzie nie mogę znaleźć. Może Ktoś słyszał? ;-)

Larwy mącznika w Krakowie kupisz w sklepie zoologicznym specjalizującym się w terrarystyce przy ul.Komandosów. Hodowla ich jest bardzo łatwa tylko czy w Twoim przypadku ma sens. Chyba, że masz dużo par i rozmnażasz ptaki.
http://www.swiatpapug.pl

Pozdrawiam
Rysiek

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » wt sie 28, 2012 07:07

u mnie idzie mącznika około3-5 litrów miesięcznie nie hoduje sama bo nie nadążam strasznie wolno rosną :(

Awatar użytkownika
Wiktor_1995

Post autor: Wiktor_1995 » czw sie 30, 2012 16:41

Na razie mam jedną Nimfę więc faktycznie domowa hodowla nie jest mi potrzebna - pewnie ostał bym się z armią czarnych żuczków :-/
Kupię żywe larwy i zobaczymy czy Ptak w ogóle to tknie. U poprzedniego właściciela dostawała głównie Proso, sceptycznie patrzy na inne pożywienie. Kiedy go nie dostanie drze się w niebogłosy.
Dziękuję za odpowiedzi ;-)

zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: zatra » czw sie 30, 2012 21:45

Staraj się wprowadzić raczej jarzyny, owoce, kiełki choć to nie będzie łatwe. Póki się to nie uda, podeprzyj się sztucznymi witaminami bo na samym prosie papuga długo nie pociągnie. Larwy mącznika dostarczają przede wszystkim białko które w zupełności zastąpisz jajkiem gotowanym i w nadmiarze otłuszczają wątrobę, toteż byłbym z tym ostrożny.
http://www.swiatpapug.pl

Pozdrawiam
Rysiek

Awatar użytkownika
Wiktor_1995

Post autor: Wiktor_1995 » czw sie 30, 2012 22:13

Podaję Jej codziennie świeżą zieleninę, skiełkowane ziarno, Owoce i Warzywka. Pomału "oducza" się od zjadania tylko Prosa, zawsze dziubnie coś z sałatek jakie Jej robię, nawet zasmakowała w Burakach gotowanych i Boćwinie. Nie mogłem później domyć ściany...
Ale jednak za Proso dałaby się pokroić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”