Storczyki

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

gosiiiaczek
Ptaki które hoduję: nic

Storczyki

Post autor: gosiiiaczek » ndz lip 17, 2011 23:06

Witam, planuję zakup papugi i chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa ze storczykami?? Czy są bezpieczne dla papug, jeśli by się takim kwiatem poczęstował?? Mam 16 storczyków w pokoju, w którym paput będzie mieszkał więc wolę wiedzieć czy mam kwiaciory gdzieś przenieść, czy mogą zostać tam, gdzie są??

pysia34

Post autor: pysia34 » pn lip 18, 2011 07:17

jeśli ci nie szkoda storczyków...... tak na serio w naturalnym środowisku storczyki i aleksandretty żyją swobodnie :-) jednak w domu zeżrą je jak tylko obrócisz głowę :(
Wiele źródeł podaje , ze storczyki są trujące osobiście uważam, że nie wszystkie ale...
....chyba nikt nie będzie sprawdzał na życiu swoich ptaków toksyczności storczyków :(
http://www.garnek.pl/pysia34/16191821/s ... -sri-lance
na tym zdjęciu w lewym narożniku jest kępa storczyków dalej spaceruje para aleksandret gniazdująca na tym drzewie

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » pn lip 18, 2011 16:20

szkoda roślin najlepiej przestaw je do drugiego pokoju.
Ja mam 17 storczyków były piekne i dorodne do czasu kiedy ptaki przeniosły się do pokoju gdzie stoja..Jednego dnia moja zako wyladowala na kwiatkach i polamała kiście cudownych kwiatków .Teraz przenioslam kwiatki do drugiego pokoju gdzie stoja na półce tylko dla nich i widzę że ich uroda się odnawia:).Ja mam tylko phanelopsisy i niesttey ze dwa razy dorwały mi łobuzy kwiatki i nic im nie zaszkodziło choć miaąłm stracha:(

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » pn lip 18, 2011 18:12

Jak już pysia34, napisała, różne źródła piszą tak lub nie.
Ja zrezygnowałam ze storczyków całkowicie dla papug, choć nie miałam ich aż tyle :-)
Wychodzę z założenia że jeśli coś może zaszkodzić to lepiej nie ryzykować życiem a na pewno zdrowiem papug.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

gosiiiaczek
Ptaki które hoduję: nic

Post autor: gosiiiaczek » wt lip 19, 2011 07:32

dziękuję za odpowiedzi...wygląda na to, że jak już papug z nami zamieszka, to storczyki będą musiały mieć przeprowadzkę w inne miejsce.....coś się wymyśli :)

Fiolka
Ptaki które hoduję: Brak

Post autor: Fiolka » śr paź 19, 2011 08:58

Witam.
A czy dla Nimf nie są szkodliwe?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr paź 19, 2011 10:24

Dostęp do storczyków dla wszystkich gatunków papug nie jest zalecany.
Storczykowate to idące w naście tysięcy gatunków i odmian. Nie wiadomo tak do końca jakie odmiany są bezpieczne a jakie nie. Zatem jeśli coś nie jest uznawane za bezpieczne, to lepiej jest ,,dmuchać na zimne" niż stracić pupila a w najlepszym razie łożyć kasę na leczenie ........

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”