Amadyny wspaniałe hodowane w grupie!

-do rzędu tych ptaków ozdobnych bedziemy zaliczać wróblowate z rodziny astryldów-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Amadyny wspaniałe hodowane w grupie!

Post autor: szkot » czw mar 26, 2009 10:42

Chciałbym sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc hodowac pare par<jakies 3badz 4>lęgowych w jednej odpowiednio dużej klatce.Wiem,że budek musi byc wiecej,ale jakie minimalne rozmiary muszą byc takiej klatki ,jesli oczywiscie takie rozmnażanie jest mozliwe.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Piotramadyn
Ptaki które hoduję: Amadyny wspaniałe

Post autor: Piotramadyn » czw mar 26, 2009 16:29

Witaj, wg mojej wiedzy lepiej nie rozmnażać razem amadyn wspaniałych. Lepiej trzymac je razem, są bardzo towarzyskie ale rozmnażać w odzielnej klatce. W trakcie lęgow rodzice walczą o przestrzeń zyciową. Jeżeli już to w bardzo dużej wolierze. Ale jaki będzie efekt nie wiem. Pozdrawiam

zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: zatra » pt mar 27, 2009 19:23

Z moich doświadczeń uważam, że jak najbardziej można nie tylko trzymać ale i z powodzeniem rozmnażać amadyny wspaniałe w wspólnej wolierze. Oczywiście o ile interesuje Cię naturalne rozmnażanie a nie nastawiasz się na wysokotowarową produkcję. Ja do woliery pokojowej o dł. ok 1,5 m wpuściłem cztery pary w tym jedna żółta i pozostałe standardy. Z tego trzy pary znosiły jajka w tym jedna nie zalężone. Utarczki oczywiście były ale niegroźne - typowe ptasie przekomażanie. Natomiast niezapomniane chwile przeżyłem gdy zobaczyłem, że samiec z pary która znosiła nie zalężone jajka zaczął wchodzić do budki w których wykluły się pisklęta innej pary. W myślach miałem obraz, że chce zabić obce pisklęta, dziwiłem się gdy ich rodzice mu na to pozwalały. Gdy po kolejnym wejściu do budki wściekły otworzyłem pokrywę by go odłowić zobaczyłem, że on je karmi. :shock:
http://www.swiatpapug.pl

Pozdrawiam
Rysiek

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » pt mar 27, 2009 19:34

O kurcze,to faktycznie niezle!A ta czwarta parka co?Niezgrana?Dobierałes pary sam,czy dałeś im wolną "rękę"?
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

wiktor88
Ptaki które hoduję: Nimfy, Amadyny Wspaniałe, Papuziki, Srebrnodziobki (4 x 1 para :) )
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » sob lut 06, 2010 17:29

To może, żeby nie zaczynać nowego, podobnego tematu, odświeżę ten :-)
Wykorzystując moment, w którym tata postanowił zrobić remont, namówiłem go na wygospodarowanie jakiegoś miejsca na klatkę :-), w której będziemy trzymać amadyny wspaniałe ;-). Mam związane z tym pytanie, wnęka przeznaczona na klatkę ma wymiary 85x68x35 (dł.xwys.xgł.) (minus grubości ścian, spodu i góry klatki). Chciałbym trzymać 2 pary tych ptaków, a ponieważ opinie na temat trzymanie więcej niż jednej pary w jednej klatce w czasie lęgów są podzielone chciałbym zapytać co byłoby lepsze:
- budowa jednej dużej klatki dla wszystkich 4 sztuk;
- podzielenie klatki na pół i zrobienie dwóch o wymiarach 85x30x35.

Czy gdyby to miały być 2 klatki to wysokość 30cm nie będzie za mała?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob lut 06, 2010 18:26

wiktor88, Poza okresem lęgowym możesz je trzymać razem ale gdy mają lęgi muszą być osobno. 30 cm. wys. jest trochę za mała ale ew. do przyjecia.

wiktor88
Ptaki które hoduję: Nimfy, Amadyny Wspaniałe, Papuziki, Srebrnodziobki (4 x 1 para :) )
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » sob lut 06, 2010 18:59

Hmm, po napisaniu mojego posta, siostra podsunęła mi chyba jedno z lepszych rozwiązań w mojej sytuacji, czyli budowa jednej klatki, w której na środku będą przygotowane prowadnice, w które w razie potrzeby będzie można włożyć kawałek pleksy czy blachy, żeby oddzielić od siebie ptaki :-)

Btw. myślałem, że te 30 cm to raczej ok, bo większość gotowych frontów do klatek z drobnicą czy dla kanarków ma właśnie 30 cm ;-)

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz lut 07, 2010 10:04

wiktor88, No faktycznie fronty tyle mają, nie zmierzyłam :oops: Siostra ma dobry pomyśl :mrgreen:

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz lut 07, 2010 12:15

Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

wiktor88
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » ndz lut 07, 2010 13:41

Jeśli chodzi o ten artykuł to czytałem kilka razy i dużo dobrego się z niego dowiedziałem :-)

i myślę, że zostanę przy jednej klatce z możliwością podzielenie w razie potrzeby (być może nie będzie takiej potrzeby, bo ptaki "dogadają się" także w czasie lęgów, będę je obserwować ;-) )

P.S. Znacie jakieś dobre książki o hodowli amadyn lub chociaż bardziej ogólne o drobnej egzotyce?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz lut 07, 2010 13:51

Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » ndz lut 07, 2010 13:52

W Polsce na temat "wróblowatych" ukazała się tylko 1 książka pt. "Łuszczaki" http://ptakiegzotyczne.net/polska.php#0

Natomiast kilka bardzo bobrych artykułów o amdynie wspaniałej opublikowano w Nowej Exocie w numerach: 2005 r - nr 1, 6, 2006r - nr 1, 2, 2008 r - nr 3, 4, 5.

wiktor88
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » ndz lut 07, 2010 14:03

Czytałem czytałem, to jest ten sam artykuł, który podał Pan w poprzednim poście ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ptaki ozdobne -"astryldy"-”