Amadyny wspaniałe hodowane w grupie!
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
- Kontakt:
Amadyny wspaniałe hodowane w grupie!
Chciałbym sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc hodowac pare par<jakies 3badz 4>lęgowych w jednej odpowiednio dużej klatce.Wiem,że budek musi byc wiecej,ale jakie minimalne rozmiary muszą byc takiej klatki ,jesli oczywiscie takie rozmnażanie jest mozliwe.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!
-
- Ptaki które hoduję: Amadyny wspaniałe
-
- Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
- Kontakt:
Z moich doświadczeń uważam, że jak najbardziej można nie tylko trzymać ale i z powodzeniem rozmnażać amadyny wspaniałe w wspólnej wolierze. Oczywiście o ile interesuje Cię naturalne rozmnażanie a nie nastawiasz się na wysokotowarową produkcję. Ja do woliery pokojowej o dł. ok 1,5 m wpuściłem cztery pary w tym jedna żółta i pozostałe standardy. Z tego trzy pary znosiły jajka w tym jedna nie zalężone. Utarczki oczywiście były ale niegroźne - typowe ptasie przekomażanie. Natomiast niezapomniane chwile przeżyłem gdy zobaczyłem, że samiec z pary która znosiła nie zalężone jajka zaczął wchodzić do budki w których wykluły się pisklęta innej pary. W myślach miałem obraz, że chce zabić obce pisklęta, dziwiłem się gdy ich rodzice mu na to pozwalały. Gdy po kolejnym wejściu do budki wściekły otworzyłem pokrywę by go odłowić zobaczyłem, że on je karmi. 

-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Amadyny Wspaniałe, Papuziki, Srebrnodziobki (4 x 1 para :) )
- Kontakt:
To może, żeby nie zaczynać nowego, podobnego tematu, odświeżę ten
Wykorzystując moment, w którym tata postanowił zrobić remont, namówiłem go na wygospodarowanie jakiegoś miejsca na klatkę
, w której będziemy trzymać amadyny wspaniałe
. Mam związane z tym pytanie, wnęka przeznaczona na klatkę ma wymiary 85x68x35 (dł.xwys.xgł.) (minus grubości ścian, spodu i góry klatki). Chciałbym trzymać 2 pary tych ptaków, a ponieważ opinie na temat trzymanie więcej niż jednej pary w jednej klatce w czasie lęgów są podzielone chciałbym zapytać co byłoby lepsze:
- budowa jednej dużej klatki dla wszystkich 4 sztuk;
- podzielenie klatki na pół i zrobienie dwóch o wymiarach 85x30x35.
Czy gdyby to miały być 2 klatki to wysokość 30cm nie będzie za mała?

Wykorzystując moment, w którym tata postanowił zrobić remont, namówiłem go na wygospodarowanie jakiegoś miejsca na klatkę

- budowa jednej dużej klatki dla wszystkich 4 sztuk;
- podzielenie klatki na pół i zrobienie dwóch o wymiarach 85x30x35.
Czy gdyby to miały być 2 klatki to wysokość 30cm nie będzie za mała?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
wiktor88, Poza okresem lęgowym możesz je trzymać razem ale gdy mają lęgi muszą być osobno. 30 cm. wys. jest trochę za mała ale ew. do przyjecia.
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Amadyny Wspaniałe, Papuziki, Srebrnodziobki (4 x 1 para :) )
- Kontakt:
Hmm, po napisaniu mojego posta, siostra podsunęła mi chyba jedno z lepszych rozwiązań w mojej sytuacji, czyli budowa jednej klatki, w której na środku będą przygotowane prowadnice, w które w razie potrzeby będzie można włożyć kawałek pleksy czy blachy, żeby oddzielić od siebie ptaki
Btw. myślałem, że te 30 cm to raczej ok, bo większość gotowych frontów do klatek z drobnicą czy dla kanarków ma właśnie 30 cm

Btw. myślałem, że te 30 cm to raczej ok, bo większość gotowych frontów do klatek z drobnicą czy dla kanarków ma właśnie 30 cm

- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Tu czytałeś?: http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1717
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
-
- Kontakt:
Jeśli chodzi o ten artykuł to czytałem kilka razy i dużo dobrego się z niego dowiedziałem
i myślę, że zostanę przy jednej klatce z możliwością podzielenie w razie potrzeby (być może nie będzie takiej potrzeby, bo ptaki "dogadają się" także w czasie lęgów, będę je obserwować
)
P.S. Znacie jakieś dobre książki o hodowli amadyn lub chociaż bardziej ogólne o drobnej egzotyce?

i myślę, że zostanę przy jednej klatce z możliwością podzielenie w razie potrzeby (być może nie będzie takiej potrzeby, bo ptaki "dogadają się" także w czasie lęgów, będę je obserwować

P.S. Znacie jakieś dobre książki o hodowli amadyn lub chociaż bardziej ogólne o drobnej egzotyce?
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
W Polsce na temat "wróblowatych" ukazała się tylko 1 książka pt. "Łuszczaki" http://ptakiegzotyczne.net/polska.php#0
Natomiast kilka bardzo bobrych artykułów o amdynie wspaniałej opublikowano w Nowej Exocie w numerach: 2005 r - nr 1, 6, 2006r - nr 1, 2, 2008 r - nr 3, 4, 5.
Natomiast kilka bardzo bobrych artykułów o amdynie wspaniałej opublikowano w Nowej Exocie w numerach: 2005 r - nr 1, 6, 2006r - nr 1, 2, 2008 r - nr 3, 4, 5.