Przygotowania miejsca dla amadyn

-do rzędu tych ptaków ozdobnych bedziemy zaliczać wróblowate z rodziny astryldów-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » czw maja 06, 2010 17:58

Jeśli w ten sposob chcesz podzielic tą klatke to mozna jeszcze oko przymknac,choc ja nie wyobrazam sobie tak trzymac ptaki.Zadbaj o to by ptaki miały dobrze,a my spróbujemy Tobie w tym pomoc jakos.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

cuba
Ptaki które hoduję: Drobna egzotyka

Post autor: cuba » czw maja 06, 2010 22:13

Dobór par będzie spokojniej przebiegał bez budek. Ja wpuszczam do dużej klatki kilka ptaków. Najlepiej , gdy samców jest więcej od samic - to samica wybiera samca. Samicom gotowym do lęgów czarnieją dzioby. Ptaki zaczynają dobierać się w pary - przesiadują ze sobą, kopulują i szukają miejsca na gniazdo. Wtedy przenoszę je do lęgówek z budkami i daję długie, miękkie siano i " szwedzki stół" .

wiktor88
Ptaki które hoduję: Nimfy, Amadyny Wspaniałe, Papuziki, Srebrnodziobki (4 x 1 para :) )
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » czw maja 06, 2010 22:44

Czyli w moim przypadku najlepsze byłoby zakupienie:
- 3 ptaków (2 samce i samica)
lub
- 5 ptaków (3 samce i 2 samice).

Dobrze kombinuję?
I jeszcze jedno pytanie, skoro będzie nieparzysta liczba ptaków, część z nich dobierze sie w pary, ale jeden zostanie sam, co się z nim dzieje? Zostaje jako "singiel"? ;-)

W klatce będą jeszcze zamontowane zaślepki do budek więc w każdej chwili będzie można je zamknąć/otworzyć.

I jeszcze takie pytanie poza tematem, jakie wymiary mają wasze klatki, tak z ciekawości?

cuba
Ptaki które hoduję: Drobna egzotyka

Post autor: cuba » czw maja 06, 2010 23:11

Taki zestaw byłby najlepszy. W przypadku ptakow nie "singiel" tylko "rezerwa hodowlana" ;-) może zostać, albo zmienić zameldowanie.

wiktor88
Ptaki które hoduję: Nimfy, Amadyny Wspaniałe, Papuziki, Srebrnodziobki (4 x 1 para :) )
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » czw maja 06, 2010 23:20

Aha rozumiem, bardzo mi pomogłeś tymi wszystkimi informacjami, za co wielkie dzięki!

Teraz trzeba sie rozejrzeć za jakimś hodowcą, który ma młode, niespokrewnione nadwyżki hodowlane i chciałby mi je sprzedać po rozsądnej cenie ;-)

pysia34

Post autor: pysia34 » pt maja 07, 2010 07:34

amadyny potrzafią być agresywne w okresie lęgowym i nie powinno się trzymać nadwyżki z parką, jeśli już to dwie pary które są zgodne wówczas samce nie powinny się przeganiać, ale czasami również się to zdaża... Wówczas ganiają po całej wolierze niestrudzenie za sobą i słabszy ptak jest stale przeganiany do tego stopnia że może paść z wycieńczenia :( Przynajmniej takie są obserwacje z mojej szklarni gdzie amadyny są w wolnym chowie

wiktor88
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » pt maja 07, 2010 15:01

a czy można w takim razie zastosować przełożenie tego samotnego (rezerwy hodowlanej ;-) )
do innej niestety dużo mniejszej klatki na czas lęgów?
No bo tak, z jednej strony lepiej kupić nieparzyście, żeby się same dobrały, ale z drugiej nie powinno sie zostawiać tego samotnego razem z dobraną parę więc tak naprawdę cieżko to pogodzić :-)
Chyba, ze w moim przypadku, kupiłbym na początek 3, pózniej oddzieliłbym te co się dobiorą w parę od tego samotnego i w dalszej kolejności, jeśli lęgi byłyby udane, sparować tego co był samotny z jakąś młodą sztuką z lęgów.
Nie wiem tylko czy można coś takiego stosować, spokrewnione by raczej nie były ale nie wiem czy nie ma innych przeszkód.

@pysia34 w czasie lęgów chciałbym trzymać pary pojedynczo więc nie powinno być walk ;-)

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » pt maja 07, 2010 18:17

Kidyś kupiłem cztery 9 miesieczne amadyny od zaprzyjaźnionego hodowcy były to dwa samce i dwie samice doradził mi bym spróbował je sparować. Mówił że jak by coś nie wyszło dopiero wtedy należy dokupić lub zamienić jedno z nich. Pamiętam też rozmowę że hodowcy tworzący mutacje barwne nie mogą sobie pozwolić na samowolne dobieranie par. Umnie wyszło dwa lata pod rząd bez trzymania tak zwanych rezerw hodowlanych więc się da.
Może spróbuj najpierw tak.
pozdrawiam sebastian

wiktor88
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » sob maja 08, 2010 23:32

Hmm, teraz mi znowu namieszałeś ;-) znów ptwierdza sie to co pisałem wcześniej, ze co hodowca to inne zwyczaje :-P

Uważam jednak, że zdecyduję się na podjecie takiej próby, Wspaniałe do najtańszych nie należą więc zakup czterech jednocześnie będzie trochę mniej bolesny niż zakup 5 sztuk ;-), a skoro są praktycy, którzy sami przekonali się, ze przy parzystej liczbie ptaków też się udaje więc może warto spróbować.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz maja 09, 2010 09:58

wiktor88, jeżeli hodujemy amadyny w konkretnej barwie - mutacji , to nie możemy sobie pozwolić na przypadkowy dobór par. Nie dotyczy to tylko wspaniałych,ale innych ptaków też.Zazwyczaj to ludzie dobierają ptaki w pary, mając na celu uzyskanie odp. mutacji barwnej. Samodzielne wybieranie partnera stosuje się raczej u papug, w wypadku, gdy samiec + samica może byc parą ale nie lęgową i najlepsze wyniki daje, gdy ptaki same dobiorą się w pary w grupie ptaków.
W hodowlach drobnej egzotyki zazwyczaj ptaki trzymane są parami.Czasami poza okresem lęgowym samce i samice trzymane są osobno i przed legami człowiek dobiera pary ptaków..

wiktor88
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » ndz maja 16, 2010 18:04

Klatki już prawie wykończone, trzeba jeszcze tylko dociąć szuflady i zamontować fronty i można wpuszczać ptaki. W sobotę byłem na wystawie w łódzkiej palmiarni i znalazłem tam namiary na kilku hodowców więc będę miał do kogo się wybrać po ptaki i pewnie wtedy, po rozmowie w cztery oczy z hodowcą, zadecydujemy z tatą ile sztuk kupimy.
Mam jeszcze jedno pytanie, chciałbym poza żerdkami zamocować w klatce jakieś zielone listki, gałązki itp., bo słyszałem, że egzotyka lubi chować się w takich różnych "zieleńcach" :-) i mam pytanie co będzie bezpieczne i najlepsze, a może postawić na coś sztucznego?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn maja 17, 2010 07:09

Na sztuczne gałęzie z liśćmi będziesz miał czas zimą . Teraz jak najbardziej wskazane są świeże.
O bezpiecznych gałęziach poczytaj tu : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1059
Poczytaj również przyklejone tematy http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=105
Choć Ty masz amadyny, to bezpieczne rośliny dla papug są na równi bezpieczne dla mniejszych ptaków.

wiktor88
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » pn wrz 06, 2010 16:00

Czas odkurzyć ten wątek :-) Tydzień temu zawitały do mojego domu dwie sztuki Amadyn. Według hodowcy samica to standard a samiec czerwonogłowy, uwieżyłem mu ponieważ nie potrafię sam rozróżniać tych odmian :-) Na swój "Garnek" wrzuciłem trochę zdjęć (jakość różna, bo część robiona telefonem) więc jak ktoś chce zobaczyć, ocenić itd. to zapraszam - TUTAJ

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn wrz 06, 2010 16:12

Samiczka standart, samczyk pomarańczowogłowy.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

wiktor88
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » sob lis 13, 2010 22:56

Znowu odświeżę trochę swój temat:)

Przeglądałem sobie jedno z popularnych forów dotyczących ptakówl i zauważyłem tam na zdjęciach, że niektórzy wkładają do klatek z drobnicą dużo zielonych gałęzi. Są wśród nich gałęzie tui oraz jakieś z drzew iglastych. W porównaniu z ich klatkami, moja wygląda strasznie łyso i goło i chciałbym zamontować do niej również jakieś zielone ozdoby, które nie uschną zaraz po tym jak je włożę (do tej pory stosuję wierzbę mandżurską, z którą się tak dzieje:) ) i mam pytanie czy tuja lub świerk nie zaszkodzi ptakom. Chcę też zasiać w doniczce trochę prosa i wstawić je do klatki jak już trochę wyrośnie, ale na to potrzeba więcej czasu, a chciałbym wstawić im coś trochę szybciej:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ptaki ozdobne -"astryldy"-”