Rejestracja hodowli

Prawo a ptaki egzotyczne.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Rejestracja hodowli

Post autor: GoldAngelo » ndz cze 27, 2010 15:55

Witam! przeczytałem wszystkie tematy w tym dziale od deski do deski i nie znalazłem nic na temat Zarejestrowania hodowli. Wiem, że niektórzy na forum to zrobili więc tutaj zgłaszam się do nich. Możecie napisać coś więcej na ten temat? Co trzeba spełnić, jak wypełnić, gdzie zanieść? Jakie to przynosi korzyści, a może jak utrudnia życie? Spotkałem się z plotkami, że jeśli nasza hodowla jest niezarejestrowana to nie mogę sprzedać nadwyżek hodowlanych? Mam na myśli oczywiście młode ze świadectwem urodzenia w niewoli oraz odpowiednimi dokumentami. A co z hobbystami, którzy papugi hodują tylko z pasji, a nie na zarobek (bo jakby nie patrzeć, takich ludzi nadal się spotyka, i wbrew pozorom nie jest ich mało). Z góry przepraszam, jeśli temat był już gdzieś poruszany, ale ja nic nie znalazłem. Za to nauczyłęm się na pamięć poradnika Krysi o rejestracji ptaków, no i kilka wzorów zapisałem na dysku lokalnym (F:) :-) PS-może ktoś z osób które swoją hodowle zarejestrowały napisałby poradnik dla potomności?

MisiekPapuga
Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » ndz cze 27, 2010 22:57

masz świadectwo urodzenia w niewoli i zarejestrowanych rodziców młodych możesz śmiało je sprzedawać, niektórzy powiatowi rejestrują hodowle niektórzy nie. podbijajac świadectwo urodzenia w niewoli lekarz powiatowy potwierdza tym samym że ma hodowle pod kontrolą, sprawdził ptaki i ich dokumenty. U mnie przynajmniej tak było kiedy przyjechał po raz pierwszy przeglądnął wszystkie dokumenty, powiedział co mam poprawić i jak robić żeby było lepiej, potem porobił zdjęcia ptaków i wolier. W tym roku już raz był, oglądnął tegoroczne młode i jutro mam odebrać już dokumenty.
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ustawy Prawne-”