Papugi a podatki

Prawo a ptaki egzotyczne.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Papugi a podatki

Post autor: Grzegorz » wt mar 04, 2008 11:01

Temat może dziwny, ale chciałem go poruszyć. Wiem że powinniśmy wszystko wiedzieć co dotyczy prawa, ale informacje są różne i o tych również słyszałem przeciwne zdania. Otóż chodzi mi o to czy ktoś wie jak dokładnie jest z opodatkowaniem sprzedanych ptaków. W większości słyszałem że traktowane jako hobby nie podlega fiskusowi. Z drugiej strony jest tak że sprzedając cos powyżej 1 tys. złotych należy sporządzić umowę kupna-sprzedaży i odprowadzić od niej podatek. Jeszcze pozostaje rozliczenie roczne (ewentualnie miesięczne). Może ktoś z Was dokładnie się orientuje i potrafi wskazać odpowiednie ustawy prawne wyjaśniające ten konkretny przypadek.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » wt mar 04, 2008 14:01

Dzwoniłem właśnie po urzędach i zanim cokolwiek otrzymałem (słownie) to byłem przełączany kilkanaście razy. Więc tak, prawnie nie ma takiego przepisu który mówi o podatku od sprzedaży papug trzymanych jako hobby. Prawo o podatku dochodowym od osób fizycznych art.10 ust. 1 pkt 8 mówi o sprzedaży rzeczy(ale papuga to nie rzecz). Obowiązek opłacenia podatku za zakup rzeczy powyżej tysiąca zł nałożony jest na kupującego, a sprzedający zobowiązany jest do wpisania tego w rocznym rozliczeniu podatkowym. Numer do ogólnopolskiej informacji podatkowej to: 0801055055
Ale jeśli urzędnik się przyczepi, jest możliwe podciągnięcie pod ten przepis

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » wt mar 04, 2008 14:22

Nie poruszyłem tego tematu dla siebie tylko ogólnie. A odsprzedaż nadwyżek hodowlanych to dalej hobby. Osobiście się dowiadywałem. Odstępstwo od tego to prowadzenie działalności gospodarczej z tym związanej...

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » wt mar 04, 2008 17:44

Nie jestem pewna jak to jest z papugami, ale myślę, że tak samo jak z psami, a mianowicie co roku do końca listopada muszę się określić ile mam suczek i je wykazać w PIT-6 DEKLARACJA DO WYMIARU ZALICZEK PODATKU DOCHODOWEGO Z DZIAłóW SPECJALNYCH PRODUKCJI ROLNEJ i urząd ustala na tej podstawie jaki musimy dochód wykazać w rozliczeniu rocznym.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt mar 04, 2008 17:57

U psów to może ma sens, ale u papug - jak porównać papużki faliste z żako???

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » wt mar 04, 2008 18:02

Papug nie ma w wykazie działu specjalnego...:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ustawy Prawne-”