Rejestracja ptaków jeszcze trudniejsza?

Prawo a ptaki egzotyczne.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » śr gru 31, 2008 15:48

Krysia-
ale przecież mozna zrobić tak:
Idziesz do urzedu złożyć wniosek o zarejestrowanie papugi (nie dołączasz do niego swiadectywa urodzenia ptaka, przecież i tak pani w urzedzie nawet o to nie zapyta...). Pani w Urzędzie (informacja, biuro podwacze itp) przystawia Ci na Twojej kopii dokumentu pieczątkę, że Twoje zgłoszenie wpłynęło, więc zgłosiłaś swojego pupila do rejestracji. Przy skladaniu dokumentów wpłacasz też opłatę skarbową. Następnie urzędnik odrzuca Twój wniosek ze względu na brak wymaganych dokumentów (świadectwo urodzenia, pozwolenie na import itp). W razie kontroli u Ciebie i tak jest dokument (z pieczątką urzedu, potweirdzającą wpłynięcie Twojego wniosku), że chciałaś zarejestrować ptaka, wiec obowiązku dopełniłaś (zgodnie z treścią ustawy). Czy w takiej sytuacji na wypadak kontroli ma sie świety spokój...?
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr gru 31, 2008 16:46

Wiesz, ja tego nie ,,przerabiałam" bo mam porejestrowane ptaki.
Jednak biorąc sprawę na tzw. ,,chłopski rozum" skoro masz papierek z Urzędu poświadczający wypełnienie obowiązku zgodnie z Ustawą ( sama rejestracja długo trwa, bo nawał pracy urzędników, bo sami nie wiedzą tak do końca co jest właściwie grane, bo brak przepisów wykonawczych do danej Ustawy, bo opieszale działa poczta, bo..... ) to raczej powinno się mieć świety spokój w razie kontroli.
Przecież Urząd powinien listownie wezwac delikwenta do siebie i rządać dokumentów na ptaka. Nie Twoja wina że urzędnicy są opieszali a sam wniosek pisemny chcą, czy nie chcą, to i tak muszą przyjąć.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » śr gru 31, 2008 17:38

Michallip, tak jak opisałeś możesz uniknąć paragrafu zagrozonego grzywną, ale jest jeszcze paragraf z zagrożeniem od 3 miesięcy do 5 lat, za nabycie ptaka z nieudokumentowanym pochodzeniem.

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » śr gru 31, 2008 20:31

JC - dzięki za odpowiedź. O siebie się nie boję, bo podobnie jak Krysia na wszystkie papugi posiadam stosowne dokumenty, a na młode, które się u mnie lęgną posiadam zawsze zaświadczenie z PIW. Jesli kupuję jakieś ptaki w pierwszej kolejności pytam o dokumenty. Zresztą jestem już po 2 kontrolach, wieć temat trochę znam. Przykład ten tylko doskonale pokazuje, że jak ktoś chce to moze zakombinować a nasze dziurawe prawo raczej zwykłego pasjonata papug nie weźmie w obronę a tradycyjnie mu dowali...
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
Kor17nel
Ptaki które hoduję: Faliste, kanarki
Kontakt:

Post autor: Kor17nel » śr lut 18, 2009 22:14

A czy wiece czy jakoś mozna zdobyć lub zrobić nowe dokumenty o legalności ptaka, bo miałem je ale poprostu posiałem i przepadły na amen :-/ papuga posiada obrączke...

Ps. nie wiem czy w dobrym miejscu pisze ale nie chciałem zakładać nowego tematu

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » śr lut 18, 2009 22:16

Jesli rejestrowałeś to kopie zapewne maja w urzędzie!Tam mozesz poprosic o odpis!Kiedy ja na węze zgubiłem tak uczyniłem i nie było z tym problemu!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
Kor17nel
Ptaki które hoduję: Faliste, kanarki
Kontakt:

Post autor: Kor17nel » śr lut 18, 2009 22:21

Heh tylko własnie w tym problem że ja jeszce nie zarejestrowałem a jedyne dane hodowcy które mam to ime i nazwisko i nie zabardzo mogłem go namierzyc.... To juz troche starsza sprawa

boYka
Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
Kontakt:

Post autor: boYka » ndz lut 22, 2009 17:26

coś mi się ostatnio obiło o uszy że kolejne papugi zostały wyłączone z obowiązku rejestowania, czy to prawda :?: :?:
pozdrawiam
boYka

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz lut 22, 2009 17:36

Niestety to bajka :-(

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt mar 03, 2009 15:11

Dziś kupiłam wróbliczkę szaroskrzydlą i na pytanie o papiery dostałam do wglądu pismo ze Starostwa w Gliwicach, w którym pisze że w/w papugi nie podlegają rejestracji. Co robić ich pierwszy właściciel ma pismo że nie trzeba ich rejestrować. Poprosić go o ksero tego dokumentu aby mieć podkładkę w razie czego ?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt mar 03, 2009 15:35

Koniecznie weż ksero, a świadectwa w hodowli nie ma?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt mar 03, 2009 19:41

Ważniejsze jest świadectwo pochodzenia, jesli "kupiłaś", bo wtedy możecie mieć oboje kłopoty.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr mar 04, 2009 08:19

JC, Oficjalna wersja " zostala przekazana".w dodatku mam superatę na stanie wróbliczek :mrgreen: Chodziło mi tylko czy jest jakaś zmiana czy znów widzimisię urzędników.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » śr mar 04, 2009 09:36

Nie ma zmian, tylko Urzędnik w Gliwicach nie umie czytać ze zrozumieniem dokumentów. Nie wie co znaczy skrót "ssp". Ponadtto on, czyli ten urzędnik może się tłumaczyć, że petent nie poinformował go że to papuga, bo skąd on ma niby wiedzieć, że wróbliczka to papuga a nie krewny wróbla. Przecierz nie jest ornitologiem, więc może uznać że petent wprowadził go w błąd w celu wyłudzenia dokumentu, a to też jest karalne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ustawy Prawne-”