Rejestracja ptaków jeszcze trudniejsza?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Krysia-
ale przecież mozna zrobić tak:
Idziesz do urzedu złożyć wniosek o zarejestrowanie papugi (nie dołączasz do niego swiadectywa urodzenia ptaka, przecież i tak pani w urzedzie nawet o to nie zapyta...). Pani w Urzędzie (informacja, biuro podwacze itp) przystawia Ci na Twojej kopii dokumentu pieczątkę, że Twoje zgłoszenie wpłynęło, więc zgłosiłaś swojego pupila do rejestracji. Przy skladaniu dokumentów wpłacasz też opłatę skarbową. Następnie urzędnik odrzuca Twój wniosek ze względu na brak wymaganych dokumentów (świadectwo urodzenia, pozwolenie na import itp). W razie kontroli u Ciebie i tak jest dokument (z pieczątką urzedu, potweirdzającą wpłynięcie Twojego wniosku), że chciałaś zarejestrować ptaka, wiec obowiązku dopełniłaś (zgodnie z treścią ustawy). Czy w takiej sytuacji na wypadak kontroli ma sie świety spokój...?
ale przecież mozna zrobić tak:
Idziesz do urzedu złożyć wniosek o zarejestrowanie papugi (nie dołączasz do niego swiadectywa urodzenia ptaka, przecież i tak pani w urzedzie nawet o to nie zapyta...). Pani w Urzędzie (informacja, biuro podwacze itp) przystawia Ci na Twojej kopii dokumentu pieczątkę, że Twoje zgłoszenie wpłynęło, więc zgłosiłaś swojego pupila do rejestracji. Przy skladaniu dokumentów wpłacasz też opłatę skarbową. Następnie urzędnik odrzuca Twój wniosek ze względu na brak wymaganych dokumentów (świadectwo urodzenia, pozwolenie na import itp). W razie kontroli u Ciebie i tak jest dokument (z pieczątką urzedu, potweirdzającą wpłynięcie Twojego wniosku), że chciałaś zarejestrować ptaka, wiec obowiązku dopełniłaś (zgodnie z treścią ustawy). Czy w takiej sytuacji na wypadak kontroli ma sie świety spokój...?
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Wiesz, ja tego nie ,,przerabiałam" bo mam porejestrowane ptaki.
Jednak biorąc sprawę na tzw. ,,chłopski rozum" skoro masz papierek z Urzędu poświadczający wypełnienie obowiązku zgodnie z Ustawą ( sama rejestracja długo trwa, bo nawał pracy urzędników, bo sami nie wiedzą tak do końca co jest właściwie grane, bo brak przepisów wykonawczych do danej Ustawy, bo opieszale działa poczta, bo..... ) to raczej powinno się mieć świety spokój w razie kontroli.
Przecież Urząd powinien listownie wezwac delikwenta do siebie i rządać dokumentów na ptaka. Nie Twoja wina że urzędnicy są opieszali a sam wniosek pisemny chcą, czy nie chcą, to i tak muszą przyjąć.
Jednak biorąc sprawę na tzw. ,,chłopski rozum" skoro masz papierek z Urzędu poświadczający wypełnienie obowiązku zgodnie z Ustawą ( sama rejestracja długo trwa, bo nawał pracy urzędników, bo sami nie wiedzą tak do końca co jest właściwie grane, bo brak przepisów wykonawczych do danej Ustawy, bo opieszale działa poczta, bo..... ) to raczej powinno się mieć świety spokój w razie kontroli.
Przecież Urząd powinien listownie wezwac delikwenta do siebie i rządać dokumentów na ptaka. Nie Twoja wina że urzędnicy są opieszali a sam wniosek pisemny chcą, czy nie chcą, to i tak muszą przyjąć.
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
JC - dzięki za odpowiedź. O siebie się nie boję, bo podobnie jak Krysia na wszystkie papugi posiadam stosowne dokumenty, a na młode, które się u mnie lęgną posiadam zawsze zaświadczenie z PIW. Jesli kupuję jakieś ptaki w pierwszej kolejności pytam o dokumenty. Zresztą jestem już po 2 kontrolach, wieć temat trochę znam. Przykład ten tylko doskonale pokazuje, że jak ktoś chce to moze zakombinować a nasze dziurawe prawo raczej zwykłego pasjonata papug nie weźmie w obronę a tradycyjnie mu dowali...
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Dziś kupiłam wróbliczkę szaroskrzydlą i na pytanie o papiery dostałam do wglądu pismo ze Starostwa w Gliwicach, w którym pisze że w/w papugi nie podlegają rejestracji. Co robić ich pierwszy właściciel ma pismo że nie trzeba ich rejestrować. Poprosić go o ksero tego dokumentu aby mieć podkładkę w razie czego ?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
JC, Oficjalna wersja " zostala przekazana".w dodatku mam superatę na stanie wróbliczek
Chodziło mi tylko czy jest jakaś zmiana czy znów widzimisię urzędników.

- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Nie ma zmian, tylko Urzędnik w Gliwicach nie umie czytać ze zrozumieniem dokumentów. Nie wie co znaczy skrót "ssp". Ponadtto on, czyli ten urzędnik może się tłumaczyć, że petent nie poinformował go że to papuga, bo skąd on ma niby wiedzieć, że wróbliczka to papuga a nie krewny wróbla. Przecierz nie jest ornitologiem, więc może uznać że petent wprowadził go w błąd w celu wyłudzenia dokumentu, a to też jest karalne.