Tylko przykro mnie że tacy ludzie sa podli .Nie rozumiem zazdrości ,zawisci czy zwykła głupota ludzka .

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Grzegorz pisze:....... Ogólnie jest przyjęta nota iż nie znajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania,.......
garadiela pisze:Ja tego troche nie pojmuje...Skad Ci ludzie biora takie zwierzaki bez dokumentow?![]()
Jesli kupuja ze sklepu to powinni obowiazkowo dostac,zreszta kurcze wpisujac nawet w google nazwe gat pokazuje czy wymagany cites jest czy nie...
Al pisze:Nieznajomość prawa nie jest tłumaczeniem
Al pisze:Nieznajomość prawa nie jest tłumaczeniem
sqrczybyk pisze:Też dlatego zawsze byłem zdania,że powinni ścigać tych co sprzedają ptaki bez dokumentów,a nie osoby które kupują z niewiedzą... ci co sprzedają zarabiają na tym-ci co kupują nie dość że płacą za nie to mają potem problemy z organami ścigania
aklorek pisze:No i wlasnie tak w naszym pieknym kraju wcale nie jest.
Sklep prowadzi dzialalność handlową, zaopatruje go hurtownia X. Sklep z danej hurtowni nie dostaje żadnych papierów z zakupionym ptakiem a jedynie F-VAT.
Mało tego, w mojej miejscowosci wlasciciele sklepów wgl. nie wiedza że takowe dokumenty powinni posiadac i udostepniac dalej.
Co mogą zrobić to jedynie wystawić paragon lub fakture VAT.
Na moje pytanie "jak mam zarejestrowac kupionego u nich ptaka" przeawżnie wybuchaja smiechem i dziwnie na mnie spogladają!
Nalezałoby więc zacząć od uświadomienia hodowców i hurtowni a nie od karania ostatecznego odbiorcy. Ale jak to zawsze bywa w naszej cudownej ojczyźnie, najłatwiej jest karać nieświadomych ludzi i robic na tym kase niż wydawac kase na doszkalanie pracowników ww. instytucji!
aklorek pisze:Nie jest, ale nie każdy musi mieć skonczone prawo!
Idąc z dzieckiem do sklepu i kupujac mu np. lalke, nie musi znać prawa exportowego i skladu chemicznego zabawki!
Od tego są organy posrednie aby skontrolowac czy produkt lezacy na polce jest bezpieczny dla uzytkownika i gotowy do sprzedazy!
Dodatkowo sprzedajacy powinien uswiadomic nabywcy z czym się wiąże zakup danej rzeczy.
sqrczybyk pisze:wiedziałem,że padnie to zdanie![]()
tak więc obowiązuje ONO dwie strony- sprzedającego i kupującego... sprzedający to "gruba ryba" , kupujący to "płotka". Jeśli nie będzie tych pierwszych,to drugich tym bardziej
sebastian pisze:Po ostatniej wizycie na targu w Busko Zdrój na około 50 rozell żadna nie miała dokumentów właśnie tak ludzie kupują zwierzęta.
coco39 pisze:sqrczybyk, nie wiem ile ptaków odchowałeś a potem sprzedałeś, ale nie pakuj wszystkich sprzedających do jednego worka
sqrczybyk pisze:coco39 napisał/a:
sqrczybyk, nie wiem ile ptaków odchowałeś a potem sprzedałeś, ale nie pakuj wszystkich sprzedających do jednego worka
co ma piernik do wiatraka ???
kiedy zacząłem jakiekolwiek "pakowanie do worka" ?
coco39 pisze: Piszesz o sprzedających a oni dzielą się na sprzedających hodowców, którzy nie pozwolą sobie (w zdecydowanej większości) na sprzedaż ptaków bez papierów i sprzedających handlarzy, którzy w większości sprzedają ptaki bez papierów lub na jeden papier sprzedają kilkanaście nawet ptaków to jest właśnie w mojej ocenie pakowanie do jednego worka.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość