Przywóz do UE gatunków zagrożonych wyginięciem (CITES)

Prawo a ptaki egzotyczne.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Elola
Ptaki które hoduję: Konura słoneczna

Przywóz do UE gatunków zagrożonych wyginięciem (CITES)

Post autor: Elola » pn lip 02, 2018 15:57

Witam serdecznie,
Jestem tu nowa, ma nadzieję, że w dobrym miejscu umieszczam temat. Mam pewien problem, trochę przez własne niedopatrzenie, a trochę przez to gdzie mieszkam. Otóż mieszkam w Angoli (nie w Angli:), od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką konury słonecznej, chociaż zanim ją kupiłam niezaznajomiony w temacie sprzedawca w sklepie zoologicznym powiedział mi, że to konura ognistobrzucha. Sprawdziłam, tego gatunku nie było na liście CITES, więc stwierdziłam, że któregoś dnia jak wrócę do Polski, będę miała mniej problemów z dokumentami. W momencie jak ją kupowałam dostałam rachunek zakupu (tylko mały kwitek), gdzie jest informacja, iż zakupiłam konurę słoneczną, która jest na liście CITES. Mieli tylko tą jedną konurę, więc o zamianie nie ma mowy. Sprzedawcy są niedoinformowani (bo to Afryka). Oczywiście przy zakupie papugi otrzymałam tylko kwitek z nazwą sklepu i gatunek jaki kupiłam. Niczego więcej oni nie dają i nic nie wiedzą.
Ja, kiedyś w przyszłości chce przyjechać z ptakiem do Polski.
Chciałam zapytać, czy ktoś wie jak to w ogóle "ugryźć"? Od czego zacząć? Zapewne muszę się udać do Ministerstwa Środowiska tutejszego, weterynarza... ale nie posiadam nic ponad kwitek/rachunek ze sklepu. Czy ktoś mógłby mi to lepiej wytłumaczyć? No i z tego co rozumiem muszę się również skontaktować z ministerstwem Środowiska w Polsce i zapytać o pozwolenie.
Strasznie to zagmatwane, czy ktoś mógłby mi to jakoś objaśnić w logiczny sposób?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Elola
Ptaki które hoduję: Konura słoneczna

Post autor: Elola » pn lip 02, 2018 18:02

Zapomniałam dodać, ze byłam juz w tutejszym Ministerstwie Środowiska, ale oni nic nie wiedzą, co mnie nawet nie dziwi. Może więc któryś z forumowiczów wie co po kolei zrobić, wolę się zawczasu przygotować, bo prawdopodobnie wyjeżdżam stąd za rok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ustawy Prawne-”