Galeria Boguśka

-każdy nowy temat to nowa galeria jednego utzestnika forum-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Galeria Boguśka

Post autor: Boguśka » śr paź 30, 2013 19:05

Z całego tego zamieszania 20.10 usłyszałam że u nimf powiększyła się rodzinka <haha> na początku bałam się zaglądać bo to pierwszy lęg ale ostatnio zobaczyłam taki oto widok
Obrazek

Czy ktoś mi powie ile ten maluszek na pierwszym planie może mieć dni?Czy urodził się wcześniej niż 20.10.?Bo ten drugi jest sporo młodszy bo jest mniej opierzony.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » śr paź 30, 2013 20:18

Co do Ziomków to mają się świetnie - jak tylko będziesz miała ochotę to dzwoń i jak mnie zastaniesz (studia) to wbijaj w odwiedziny ;) Tak jak mówiłaś-same decydują kiedy mają ochotę się bawić z człowiekiem, kiedy można do nich podejść i pogłaskać;) od niedawna nawet Bodzio się skusi czasami na głaskanie jak ma humor, ale tak to tylko łaskawie po smakołyki przyjdzie :) Prawdopodobnie będę robił im badania DNA :) Cieszę się, że Nimfy i Kaśki odżyły :)

Co do pisklaka na pierwszym planie-myślę, że ma około dwóch tygodni ( +/- 3-5 dni ) ;)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr paź 30, 2013 20:25

Na moje kiepskie oko około 20dni. Moje gratulacje!:) Miły widok, nie?:)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

pawlik16
Ptaki które hoduję: Nimfy , Papużki Faliste

Post autor: pawlik16 » śr paź 30, 2013 20:49

Na moje oko większy ma 15-17 dni , a mniejszy 10-13

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » śr paź 30, 2013 21:56

Badania zrób tylko Bodziowi bo Ziomuś to 100%-wa dziewczyna <tak>

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » śr paź 30, 2013 22:11

Aha mam pytanie-ponieważ w tym temacie jestem całkiem zielona to nie wiem czy to normalne zachowanie czy nie.Otóż od dwóch dni zauważyłam że rodzice większość czasu spędzają po za budką, maluchy wyglądają zdrowo ale czy nie powinny one jeszcze ich ogrzewać?Wprawdzie temperatura na zewnątrz jest ok.ale czy to normalne zachowanie.Jak daje im jeść to ten maluch starszy strasznie syczy choć ja do budy nie zaglądam?

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr paź 30, 2013 22:24

Normalne:) a maluch Cię straszy:) taki mały i już walczy z intruzami na swój sposób:)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » pt lis 08, 2013 20:50

Dzieci rosną rodzice tylko dziobami ruszają -dobrze,że mam wolne bo co zaglądam to miski puste
jajko dobre bo znika,kiełki zależy od dnia a biszkopty są bee...szkoda,że nie wiem kiedy się urodziły i kiedy zaczną wyłazić ale na razie sobie siedzą i chyba mają się dobrze-już mnie chyba poznają bo już mnie tak nie straszą i dzisiaj odważyłam się je trochę pogłaskać-ciekawi mnie tylko dlaczego ten młodszy jaśniejszy nie ma czubka ?ten starszy praktycznie najpierw miał czubek a temu dopiero zaczyna rosnąć.Jest na to jakieś wytłumaczenie?
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pt lis 08, 2013 22:23

Może rodzice skubią? Ten z lewej na skrzydłach ma brakujące upierzenie, które normalnie rośnie równomiernie. Na głowie też mi się wydaje że powinien już nie mieć pałeczek.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » czw lis 14, 2013 10:57

I masz racje.Tylko co ja mogę zrobić?Dzisiaj szary wylazł 1 raz z budki i nie ma już takiego ładnego czubka.Radzi sobie nieźle z lataniem -wzięłam drania do ręki a ten fruu...przyglądnęłam się drugiemu to czubka nie ma ale jest bardziej upierzony niż ten.Musze poczekać aż przestaną karmić i dopiero je oddziele ale to chyba jeszcze jakiś miesiąc?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » czw lis 14, 2013 15:02

Nie wiem dlaczego ale u nimf to jest bardzo częste zjawisko :( Nawet jeśli się już usamodzielnią to rodzice dalej będą je skubały. Koniecznie trzeba będzie je oddzielić.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » pt lis 15, 2013 17:39

Wszystko wskazywało na to ,że skubie tata ale dzisiaj kiedy młody wylazł miałam na nich oko i przydybałam mamusię :-( nie miałam wyjścia i oddzieliłam ją do osobnej klatki.Młody ganiał za tatą po podłodze więc położyłam talerzyk z jajkiem i kiełkami na niej i patrzyłam co się dzieje.Do wieczora nie było skubania a tata gonił między miskami ,talerzem, budką i młodym po za budką i miał pełne łapy roboty.Młody próbował go naśladować i śmiesznie to wyglądało.mam nadzieje że coś tam skubie już sam z tego talerza?

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pt lis 15, 2013 20:12

No właśnie zapomniałem dodać że przeważnie skubie samica. Zna ktoś podstawy tego zachowania (właściwie interesuje mnie to dlaczego u nimf jest to tak często spotykane). Bardzo dobrze zrobiłaś z tym odsadzeniem. A co do jedzenia to jeśli już sam nie je to niebawem będzie. Samiec sobie poradzi.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » sob lis 16, 2013 22:51

Starszy łazi za tatą krok w krok i zaczyna grzebać w miskach.Czy coś je czy tylko próbuje tego nie wiem ale widziałam jak obracał w dziobie słonecznik i robił to dość sprawnie ale rozdziobać nie dał rady.Dzisiaj wylazł drugi i jak obserwowałam do południa to tatuś raczej ich nie skubał.Mam pytanie wsadziłam je przed chwilą do budy ale starszy zaraz wylazł więc go już zostawiłam-mogą już zostawać na noc po za budką ?

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » sob lis 16, 2013 23:38

Pewnie że tak:) gdyby chciał być w budce to by został:)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » śr lis 20, 2013 11:32

Oba maluszki rosną zastanawia mnie tylko dziób młodszego bo wygląda jakby brakowało mu tego szpica a może jeszcze mu urośnie?

Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr lis 20, 2013 12:41

Faktycznie ma słabo uformowany, ale jestem pewien że wszystko jest ok;)

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » śr lis 20, 2013 16:29

Jeżeli chodzi o skubanie u nimf, to tylko raz miałem przypadek, że skubała samica natomiast 3 razy skubały samce. Samica nie skubała za każdym razem kiedy miała lęgi. Najbardziej skubała kiedy w jej budce 2 samica zniosła jajeczka. Samice walczyły ze sobą o samca i można sądzić, że skubanie było efektem stresu. Z kolei dwa samce skubały tylko przy pierwszym lęgu. Natomiast 3 samiec był problematyczny i musiałem pozbyć się go z hodowli. Samiec był piękny, miałem go z wymiany ponieważ niezbyt dobrze "dogadywał" się ze swoim partnerem, z którym siedział w jednej klatce. U mnie był bardzo nachalny wydawało mi się, że domaga się iskania od innych nimf. Nimfy od razu jak się zbliżał broniły się dziobem i było ok. Natomiast kiedy ten samiec miał lęgi wyczyścił z piór swoje pisklaki tak mocno, że zostały im pióra tylko na skrzydłach. Pisklaki w pewnym momencie swojego rozwoju przestają akceptować skubanie i zaczynają się bronić. W tym momencie nawet jak nie odizolowuje się pisklaków od rodziców problem ze skubaniem się kończy pióra bardzo szybko odrastają. Bardzo często też rodzice po wyjściu pisklaków z budki przystępują do kolejnych lęgów i zaprzestają skubania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Nasze prywatne galerie-”