W końcu jest!!! Aleksandretta Wielka Nepalska Samiczka

-każdy nowy temat to nowa galeria jednego utzestnika forum-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

W końcu jest!!! Aleksandretta Wielka Nepalska Samiczka

Post autor: Adrian1 » ndz lut 23, 2014 21:31

Niestety tak bywa. Teraz we wtorek akurat mam wolne to wysprzatam klatke i bude. Doprowadze ja do porzadku i pozostawie bez zmian. Samica slyszac mlodego jak piszczy glodny drze sie na caly dom. Szkoda ze tak kurde o nie nie dbala jak sie teraz wielce drze. Jak sobie radze hmm.. chyba jak moja dziewczyna daje rade. Ja wczoraj zabralem malego z budki i zrobilem mu prowizoryczna cieplarke z kartona po butach corki. Do kartona nasypalem teocin lekko spryskalem je zraszaczem i polozylem kartonik na kaloryferze. Delikatnie lrzykrylem druga czescia kartona tak zeby byl staly doplyw powietrza. Mierzylem temperature w kartonie to jest 37 stopni. Maluszek jest coraz zywszy. W porownaniu do tego jak zabralem go z budy to jest super. Jak go zabieralem byl zimny ledwo sie ruszal i nie wydawal zadnego dzwieku. Teraz ma cieplutko i jest karmiony wg tabelki zrobionej przez Pana Wojtka. Wszystko jest tak jak sam opisal jak radzic sobie z porzuconym pisklakiem. Maluszek jest taki skubany ze masakra :) daje mu ze 2 kropelki do dzioba i czekam az spokoj ie polknie a on skubaniec nawoluje zly ze chce jeszcze hehe. Sile ma bo potrafi sam utrzymac glowke ze 20 sekund nad ziemia wysoko i szuka strzykawki z jedzeniem. Na ta chwilw karmi go moja dziewczyna po tym jak jej pokazalem co i jak. Kilka zdjec zrobilem ktore w wolnej chwili wrzuce na garnek wiecej bedzie jak wroce do domu.

Sprzet prowizoryczny ale niestety byla noc i sobota takze ratowalem sie tym co mialem na stanie. Cale szczescie ze mysle do przodu i zamowilem ten pokarm do recznego karmienia. Maluszek zyje i jest wszystko ok.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » ndz lut 23, 2014 22:14

hehe... fotek to Adi napstryka,że hohoho

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » ndz lut 23, 2014 22:27

Ta :) pamiatka musi byc. Tym bardziej ze przyszli posiadacze z pewnoscia beda je chcieli dla siebie :)

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pn lut 24, 2014 00:21

Adrian, a nie myślałeś, żeby spróbować (jak akurat pisklę nawołuje kiedy jest głodne) podłożyć go do budki i obserwować co się będzie działo (oczywiście stała kontrola) przez ten czas, potem (jeśli samica go nakarmi) wyciągać młode, żeby go nie zadeptała? Ryzykowne, ale mogło by się udać, odciążyło by to Ciebie, a dokarmiać dodatkowo dalej byś mógł. Może mógłbyś też spróbować zrobić tak, jak niektórzy robią z lorysami (tzn oddzielić młode od samicy siatką, tak aby było 100% bezpieczne, że go nie zadepta w tym czasie, przy czym przy lorysach robią tak ze względu na to, że dorosłe ptaki lubią obdziobywać młode z piór)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn lut 24, 2014 01:10

Myslalem o tym jednak czytalem posty na temat karmienia mlodych i natknalem sie na post w ktorym bylo ze samica zabila mlodego. Inny zapach, zapach jedzenia(ja juz go recznie karmilem mieszanka ktorej dorosle ptaki nie znaja) inny, i po tym poscie nie chce tak ryzykowac.. Niestety mam za malo czasu wolnego bo pracuje po 5,6 dni z rzedu po 13 godzin i w czasani zostaje w pracy na noc. Ptaszorem opiekuje sie moja dziewczyna karmi go i dba zeby mial cieplo. Buda legowa otwiera sie od gory, sam musze wejsc na krzeslo zeby wyciagnac mlodego. Poza tym samica jest tak agresywna ze moja dziewczyna nie da sobie rady z nia bo sam kombinowalem z rekawicami i wyciagnac mlodego to byl nielada wyczyn.. jak tylko bidka sie otwiera samica nie patrzy na nic. Skacze do gory ile sil zeby tylko zaatakowac skakala nawet po jajku jak miala. Dlatego zagladalem na spokojnie jak wyszla rozprostowac skrzydla. Chwilowo zakrywalem otwor wejsciowy kontrolnie sprawdzalem i wychodzilm od razu z pokoju zeby spokojnie weszla do budki. Co bedzie jak pojade na 5 dni do pracy? A pracuje 45 km od domu i nie zawsze wracam na noc... Wolimy miec mlodego tak jak teraz mamy i wstawac w nicy na karmienie. mimo wszystko powiem szczerze. Mowcie co chcecie ale jak zobaczylem tego jednego maluszka rozdartego na kawalki to az serce zabolalo. Wole wstawac w nocy i opiekowac sie uratowanym malym niz go teraz wsadzac i stresowac sie czy bedzie wszystko ok. A wszyscy dobrze wiemy ze to sa sekundy.. i malucha moze juz nie byc. Jezeli za jakis czas dojdzie do ponowienia legow to ocxywiscie wiadomo ze nic nie bede kombinowal itd niech samica sama dziala. Ja bede interweniowal w ostatecznosci tak jak w tym wypadku.

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn sie 11, 2014 23:56

Spełnione marzenia Adriana część kolejna :)

Dzisiejszego dnia zakończył sie w końcu czas czekania na wymarzoną papuge. Miało być żako ale.. stało sie jak stalo. (Wizyta u Pyśki namieszała w głowie :p) dzisiaj bylem spelnic swoje kolejne marzenie a mianowicie kolejna papuga zawitala u mnie w domu. Papuga to samiczka a samiczka to kakadu alba :D Piękna mlodziutka zadbana recznie karmiona :) skonczyla 2 miesiace lgnie do ludzi jest przekochana! Kupiona zostala u hodowcy spod Rawicza. Hodowla bardzo pokazna bo 4 gatunki ar, 2 gatunki kakadu, 2 gatunki amazonek, lory najwiekszy podgatunek cos pieknego.. wiecej informacji na jego temat po tym jak wyrazi na to zgode :)

Nie bede sie wiecej rozpisywal bo nie da sie opisac mojego szczescia chcialbym tylko napisac podziekowania.
Podziekowania ktore kieruje do Pysia34. Basiu to ze moje marzenie sie spelnilo to Twoja zasluga. To dzieki Tobie ze znalazlas tego hodowce, ze pojechalas z nami, za wyprawke dla mlodej, za pomoc w rezerwacji, za babeczki Sławskie :p za wesołą drogę do hodowcy jak i do domku, za cenne rady i wskazowki oraz za to ze moge na Ciebie liczyc. Jestes WIELKA dziekuje za wszystko i mam nadzieje odwdzieczyc Ci sie nie raz za to wszystko. Zdjęcia oczywiście na garze :)

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » wt sie 12, 2014 08:53

Adrian1, gratulacje,gratulacje i jeszcze raz gratulacje, widziałam zdjęcia na fb w dużych papugach, jestem pod wrażeniem, muszę więcej poczytać o tych pięknych papugach, bo ja też jestem w tym gatunku zakochana podobnie jak w większości <haha> przeraża mnie tylko ich potężny dziób i głosisko :-D
Życzę aby się dobrze chowała i zdrowo rosła <soczek> <soczek>

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt sie 12, 2014 10:59

Dziekuje :) jestesmy mega szczesliwi ze ja mamy :) mloda jest mega ciekawska nje chce siedziec w swoim mieszkanku tylko na kocyku lub na kolankach hehe narazie jest cichutka gaworzy sobie pod noskiem cos po cichutku, ciesze sie ze tak wyszlo i zamiast zako jest kakadu :) teraz pozostaje tylko dobrze ją wychować a pozniej to pozniej haha nie pisze teraz o dalszych planach :)

pawlik16
Ptaki które hoduję: Nimfy , Papużki Faliste

Post autor: pawlik16 » wt sie 12, 2014 13:31

Adrian1, gratulacje. Marzenia się spełniają. Czekam na fotki :)

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » ndz lis 22, 2015 20:01

No to się narobiło :) po długim szukaniu w końcu coś się ruszyło i narazie u znajomego hodowcy są dwa zależone jajeczka kakadu alby. Trzymajcie kciuki za samca dla mojej Balbiny!! :)

Pierwsze zdjęcie na garnku oczywiście :)

Www.garnek.pl/aadrian

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » wt lis 24, 2015 08:18

Adrian1, bardzo się cieszę, od dawna trzymam za Was kciuki, bo wiem jak długo szukasz samca, mam nadzieje, że tym razem się uda i Balbina będzie miała faceta <rotfl>

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt lis 24, 2015 23:43

Bardzo dzekujemy :) szukamy ponad rok i w końcu coś się ruszyło :) narazie jest to zależone jajo zobaczymy co z tego wyrośnie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Nasze prywatne galerie-”