Owczarki użytkowe
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Psy użytkowe, konura czarnogłowa, rudosterki, drobna egzotyka
- Kontakt:
Owczarki użytkowe
Owczarki niemieckie z linii użytkowych oraz belgijski malinois. Są to psy pracujące jako psy służbowe oraz w psich sportach np IPO sport obronny, IPO-FH tropienie śladów. Od psów wystawowych różnią się nie tylko wyglądem ale głownie psychiką oraz zdrowiem , oczywiście na korzyść
.

- malachinka87
- lekarz weterynarii
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty Większe, drób ozdobny
- Kontakt:
-
- Ptaki które hoduję: Psy użytkowe, konura czarnogłowa, rudosterki, drobna egzotyka
- Kontakt:
Owczarki użytkowe to kwintesencja tego czym miał być owczarek niemiecki u podstaw tworzenia tej rasy, pies który nie miał właściwych popędów obronnych i łowieckich był eliminowany z hodowli choćby jego uroda eksterierowa była najcudowniejsza. Dlatego powstał rozłam w rasie na linie wystawowe i użytkowe. Linie wystawowe na pierwszym miejscu stawiają wygląd czyli eksterier, a użytkowe zdrowie, psychikę i pracę, wygląd jest drugoplanowy. Psy o długim włosie były uznawane za wadliwe, teraz wychodząc na przeciw modzie i popytowi w/g FCI czyli Międzynarodowej Federacji Kynologicznej są oddzielną rasą Owczarek Niemiecki Długowłosy.
Temat wiekowy ale bliski memu sercu a dyskusje o ONkach użytkowych i eksterierowych i DONkach wiecznie żywa to pozwolę sobie podbić temat. Do niedawna byłam miłośniczką ONków ale to jak te psy wyglądają w dzisiejszych czasach to o pomstę do nieba woła. Dobrego użytka w PL też trudno znaleźć. Jeden z naszych czworonogów to DONek, charakter poprawny jak na długowłosego wręcz wzorowy ale jak to u kudłatych trochę za ciapowaty
Dlatego moje serce skradły CSV przed kupnem szczeniaka wewnętrzną wojnę stoczyłam - maliniak czy csv padło na wilczaki i milion razy żałowałam ale drugi raz zdecydowałabym tak samo