-Akwarystyka-moje akwarium-
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
-Akwarystyka-moje akwarium-
-nie będę mówił że już był ten dział z naszymi rybkami w akwarium-może poswięcą się co niektórzy i znowu powklejają swoję piekne Akwaria
-te ostatnie tak mi siębardzo podobały. Sam miałem i hodowałem w swoim życiu już ryby akwariowe, zawsze w moim domu były akwariumy-obecnie nie mam za wiele czasu na hodowle ryb-ale mam jeden akwarium-
mile są widziane zdjęcia i oczywiście opisy do nich proszę nie zapomnieć wstawić
JacekW
-te ostatnie tak mi siębardzo podobały. Sam miałem i hodowałem w swoim życiu już ryby akwariowe, zawsze w moim domu były akwariumy-obecnie nie mam za wiele czasu na hodowle ryb-ale mam jeden akwarium-
mile są widziane zdjęcia i oczywiście opisy do nich proszę nie zapomnieć wstawić
JacekW
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Raffy jesteś nie zły w tej swojej akwarystyce !!!
Więc ja cię trochę pomęczę i popytam o hodowle ryb i roślin razem
Powiedz mi więc ?? W tym pierwszym akwarium masz piękne rośliny, o ile pamiętam to żabieniec czy amazonki coś w tym rodzaju, prawda ???
Więc napisz mi jak się hoduje czy uprawia rośliny akwariowe -??? w tym akwarium masz takie ryby które lubią rośliny jeść czy obgryzać lub niszczyć
Jak to się ma u ciebie-??- i jak zrobić aby były takie piękne rośli razem ze ślicznymi rybkami -???!!!
JacekW
Jak to się ma u ciebie-??- i jak zrobić aby były takie piękne rośli razem ze ślicznymi rybkami -???!!!
JacekW
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
a powodem, że ja zlikwidowałam swoje akwaria było to ,że od pewnego czasu rośliny to były tylko przez chwile po zakupieniu a woda tak gloniała,ze już rady nie było.Glony nawet nie były zielone tylko takie czarne "farfocle'.Niby woda w krakowie się pogorszyła i to było powodem ale tak naprawde to nie wiem.A jak chcecie zobaczyć moje akwaria przed sprzedażą to prosze
http://photobucket.com/albums/c323/Bogda/
http://photobucket.com/albums/c323/Bogda/
- wanted
- Zbanowany
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Boguśka, przyczyny są zupełnie inne. Albo miałas w złym miejscu postawione akwarium (wpływ światła dziennego) lub woda była za słabo filtrowana i wymieniana-chociaz tego się często nie robi, ale jeśli jest w akwarium stojąca (filtr za słaby) to woda zaczyna się starzeć i psuć, co daje podstawę do rozwoju glonów.
A te w twoim akwarium to były chyba brunatnice ?
A te w twoim akwarium to były chyba brunatnice ?
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
wiesz nie wiem,mąż dbał o wymiane wody i filtry-mielismy taki zewnętrzny kubełkowy-u naszego sąsiada jest podobnie,do tego jeszcze te "farfocle"chytały się szyby i to nas wkońcu zraziło-teraz mam tylko takie 70 l bo moich bocji było mi żal sie pozbyć...ale zero roślin 

- wanted
- Zbanowany
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Możlewe też że i przywlekłaś ze sklepu zoologicznego na jakiejś roślinie glony.
Z bocjami można mieć roślinki w wodzie i nic nie powinno się dziać. Wsadz roślinki i patrz jak się będzie sytuacja rozwijała. Możesz też lekko zasolić wodę solą kuchenną-płaską łyżeczkę na twoje akwarium do filtra.
Akwarium postaw z dala od okna, może być na przeciwko ale po drugiej stronie pokoju.
Z bocjami można mieć roślinki w wodzie i nic nie powinno się dziać. Wsadz roślinki i patrz jak się będzie sytuacja rozwijała. Możesz też lekko zasolić wodę solą kuchenną-płaską łyżeczkę na twoje akwarium do filtra.
Akwarium postaw z dala od okna, może być na przeciwko ale po drugiej stronie pokoju.
- mbk
- Ptaki które hoduję: papugi
Natomiast ja jak już poniektórzy zdążyli się zorientować nie rozpieszczam swoje zwierzęta jeżeli chodzi o warunki cieplne. Jedynie sznaucera jest trzymana w domu a pozostałe zwierzęta albo na dworze albo w pomieszczeniu nie ogrzewanym.
Dotyczy to też ryb. Oprócz sadzawki mam też w pomieszczeniu gdzie trzymam ptaki akwarium. No i według mnie można bardzo ciekawe skomponować akwarium.
Byłem wczoraj na targu i oprócz okonika, jazgarza, różanek, byczka kupiłem też rybkę, którą widziałem po raz pierwszy. No i oczywiście nie znam nazwy. Sprzedający twierdził, że jest to ryba zimnolubna.
Dołączam zdjęcie.
Dotyczy to też ryb. Oprócz sadzawki mam też w pomieszczeniu gdzie trzymam ptaki akwarium. No i według mnie można bardzo ciekawe skomponować akwarium.
Byłem wczoraj na targu i oprócz okonika, jazgarza, różanek, byczka kupiłem też rybkę, którą widziałem po raz pierwszy. No i oczywiście nie znam nazwy. Sprzedający twierdził, że jest to ryba zimnolubna.
Dołączam zdjęcie.
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
JacekW pisze:Powiedz mi więc ?? W tym pierwszym akwarium masz piękne rośliny, o ile pamiętam to żabieniec czy amazonki coś w tym rodzaju, prawda ???
Więc napisz mi jak się hoduje czy uprawia rośliny akwariowe -??? w tym akwarium masz takie ryby które lubią rośliny jeść czy obgryzać lub niszczyć
JacekW
Tak, po lewej są Żabienice Ozyrysa (Echinodorus Osiris), aktualnie kwitnie i wypuszcza młode listki :) A po prawej są (Cryptocoryne aponogetifolia). Co do karasi, po prostu dobrałem twarde gatunki roślin i karmie ryby pokarmami roślinnymi (zielony groszek, szpinak, siekane i sparzone zielsko jakieś) i wszystko jest w porządku :) Z tymi niegdzie w akwarium rosną też Vallisinerie. Aby uprawiać rośliny - 1. ważne jest odpowiednie światło (0,5W światła jarzeniowego na litr wody, odpowiednie odżywki (dla niektórych roślin pod korzeń), Co2 też :) )
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
-słyszałem Raffy że sama hodowla roslin nie jest trudna. I tak na przykład :)-do hodowli roslin nie jest potrzebna woda ?? -oczywiście bez przesada woda musi byc ale nie aż tyle żeby rośliny były całe zanurzone w wodzie ??-
Często na giełda zoologicznych widze jak sprzedaja rosliny akwariowe przechowując je w woreczkach foliowych.Ale zamiast wody jest tam tylko powietrze-??
Co o tym sądzisz ??-
JacekW
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Rośliny po wyjęciu z wody posiadają w sobie pewną ilośc wilgoci i włożone do woreczka utrzymują ją przez dłuższy okres czasu. Jednakże po pewnym czasie wilgotnośc spadnie i listki roślin zaczną się marszczyć, co doprowadzi je do obumarcia.
Przeważnie są też utrzymywane pod słabym światłem co dodatkowo przyśpiesza żółknięcie liści i w póżniejszym czasie gnicie ich.
Przeważnie są też utrzymywane pod słabym światłem co dodatkowo przyśpiesza żółknięcie liści i w póżniejszym czasie gnicie ich.
Hodowla=uprawa roślin w akwarium to naprawde wielka sztuka! Akwaria holenderskie sa przecudne ,zeby pożądany efekt uzyskac trzeba włożyc w to baaardzo duzo umjętności,wiedzy,trzeba miec specjalne nawozy i znac odpowiednie proporcje aby roslinom nie zaszkodzić.Nie wspomnę uz o specjalnym oświetleniu i proporcjach Co 2. Raffy! dostałes ten katalog z holenderskiego forum?cudny jest!
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
JacekW pisze:Często na giełda zoologicznych widze jak sprzedaja rosliny akwariowe przechowując je w woreczkach foliowych.Ale zamiast wody jest tam tylko powietrze-??
Co o tym sądzisz ??-
JacekW
Rośliny w tych workach sa na tyle krótko i dodatkowo w tych workach jest dość wysoka wilgosc i zamknięta przestrzeń, rosliny mogą w takich warunkach kilka godzin przeżyć. W suchym i wolnym powietrzy przetrwają kilkanaście minut i wysychają. Rośliny wodne, jak sama nazwa wskazuje - muszą żyć w wodzie. Poza wodą też mogą, jeżeli mają cały czas dostęp do wody, miekkie podłoze i dość wysoką wilgontość to wytwarzają wtedy liście nadwodne, o odmiennie innych kształtach liści i wyglądzie, w dawnych czasach były mylone z innymi gatunkami i był ogromny nieporządek w nazewnictwie. Rośliny hodowane w wodzie to uprawa submersyjna :)
Ewa - a owszem, widziałem. Lubie też tworzyć takie akwaria - oto moje kilka aranżacji:
oczywiscie,ze ci odpowiem ale musze z moim mężem pogadac bo to on w nim stale nurkuje....A pytasz o to roślinnę czy o to z pyszczakami - skalne?Obydwa maja kazde po 720 llitrów.Dwutlenek z butli bąbelkuje tylko w holenderskim.Co do nazwozów,musze się skonsultowac z 2-gą połową ;) .Sypie tam coś ciągle i dodaje,wrzuca kuli z gliny i torfu....Ja juz tak dokładnie tego nie śledzę .
- wacek667
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne, nimfy
- Kontakt:
Akwarystyka staje się banalna! Bez chemii bez CO2 i takich tam Diana Walstad ,Rośliny w akwarium' ta książka jest wspaniała ja założyłem mały zbiorniczek rośliny rosły jak szalone
W lutym zakładam 100 litrowy baniak więc pewno się pochwalę

Mawiano mi albo rybki albo akwarium. No cóż wybrałem papugi.