Przepis na uchę
: śr lut 14, 2007 16:28
Najsmaczniejsza jest z ryb mieszanych: okoni,karasi, linów i szczupaków.
W garnku emaliowanym nastawić dużo warzyw, jarzyn, upieczoną (najlepiej w popiele) cebulę, ząbki czosnku, trochę korzeni i gałki muszkatołowej, pieprzu mielonego białego i czarnego (sporo) papryki. Postawić i gotować.
Ryby oczyszczone i wypatroszone bez oczu i skrzel postawić do gotowania na wolnym ogniu w drugim garnku. Gotowac nie dłuzej niż 20 min. Potem rybę ostroznie wyjąć, wybrać łby i ości. Rosół przecedzić do garnka z ugotowanymi warzywami i dodać obrane mięso rybie, dolać szklaneczkę białego wina, soku z cytryny. Podawać z dodatkiem siekanej pietruszki i koperku. W zupie nie może zabraknąć marchwi i ostrych przypraw.
SMACZNEGO
W garnku emaliowanym nastawić dużo warzyw, jarzyn, upieczoną (najlepiej w popiele) cebulę, ząbki czosnku, trochę korzeni i gałki muszkatołowej, pieprzu mielonego białego i czarnego (sporo) papryki. Postawić i gotować.
Ryby oczyszczone i wypatroszone bez oczu i skrzel postawić do gotowania na wolnym ogniu w drugim garnku. Gotowac nie dłuzej niż 20 min. Potem rybę ostroznie wyjąć, wybrać łby i ości. Rosół przecedzić do garnka z ugotowanymi warzywami i dodać obrane mięso rybie, dolać szklaneczkę białego wina, soku z cytryny. Podawać z dodatkiem siekanej pietruszki i koperku. W zupie nie może zabraknąć marchwi i ostrych przypraw.
SMACZNEGO