Strona 1 z 1

Przepis na uchę

: śr lut 14, 2007 16:28
autor: wojtek
Najsmaczniejsza jest z ryb mieszanych: okoni,karasi, linów i szczupaków.
W garnku emaliowanym nastawić dużo warzyw, jarzyn, upieczoną (najlepiej w popiele) cebulę, ząbki czosnku, trochę korzeni i gałki muszkatołowej, pieprzu mielonego białego i czarnego (sporo) papryki. Postawić i gotować.
Ryby oczyszczone i wypatroszone bez oczu i skrzel postawić do gotowania na wolnym ogniu w drugim garnku. Gotowac nie dłuzej niż 20 min. Potem rybę ostroznie wyjąć, wybrać łby i ości. Rosół przecedzić do garnka z ugotowanymi warzywami i dodać obrane mięso rybie, dolać szklaneczkę białego wina, soku z cytryny. Podawać z dodatkiem siekanej pietruszki i koperku. W zupie nie może zabraknąć marchwi i ostrych przypraw.
SMACZNEGO

: ndz wrz 06, 2009 17:04
autor: Anka
:-P pociekła mi slina na podłogę, mmmmmmmmmniam, ja bym tą zupę na koniec jeszcze zabieliła śmietaną.

: ndz wrz 06, 2009 17:18
autor: Al
Anka, Smietana zabije cały smak prawdziwej uchy.Najlepsza jest z kociolka nad ogniskiem :mrgreen:

: ndz wrz 06, 2009 17:51
autor: Anka
Oj to dobrze, ze mowisz, jeszcze tej zupy nie jadłam nigdy. Słyszałam zaledwie o niej. Myslałam,ze jak sa rybki i koperek to i śmietana by pasowała ;-)

: pn wrz 07, 2009 10:40
autor: Diana
raczej tylko smakiem się obejdziemy :-D bo ani kociołka, ani ryb mieszanych świeżych, ani cebuli z popiołu,..................ale to musi być pyszne!!!!! :-D :-D :-D

: pn wrz 07, 2009 15:34
autor: wojtek
Nigdy nie zabielałem śmietaną.
Diana pisze:raczej tylko smakiem się obejdziemy

Trzeba było przyjechać na zjazd, były smakołyki z kociołka.

: wt cze 01, 2010 10:33
autor: Małgosia
:-D Na pewno jest super dobrze że mam w zamrażarce mieszane ryby .... Zastanawiam się czy to wino musi być bo zupką mam zamiar poczęstować swoje dzieci... :mrgreen: Pewnie brak wina trochę zmieni smak...