Jaką kakadu polecacie?

-można tu pisać o wszystkim tym o czym nie ma mowy w poprzednich forach-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
orlik_96
Ptaki które hoduję: ----
Kontakt:

Jaką kakadu polecacie?

Post autor: orlik_96 » czw paź 07, 2010 14:05

Witam!
Mam zamiar kupić Arę Nobilis, ale jeszcze do zakupu muszę poczekać.Ktoś mi polecił kakadu, ale nic mi więcej o niej nie powiedział....
Możecie mi opisać charakter tej papugi?Czy jest ona dla początkujący właścicieli większych papug?(miałam już nimfę i kanarki)
I jaki podgatunek polecacie?I ile około kosztuje?
Pozdrawiam!

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » czw paź 07, 2010 15:58

Kakadu to wyższa szkoła jazdy, a przed zakupem to najważniejsze jest sprawdzenie alergii, ponieważ kakadu wydziela "pyłki"
Wojtek

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » czw paź 07, 2010 16:20

Tak jak napisał Wojo Kakadu to wyższa szkoła jazdy. Raz, że sporo kosztuje, dwa że kakadu to straszne pieszczochy i potrzebują naprawdę bardzo dużo kontaktu z opiekunem. Kiedy musiałbyś na dłużej wyjechać służbowo może zacząć się skubać. Mogą być agresywne jeśli będą o Ciebie zazdrosne. Jeżeli mieszkasz w bloku to również je odradzam-są dość głośne. Jako początkującemu większe gatunki kakadu ci odradzam. Natomiast myślę, że Ara Nobilis to dobry wybór jeżeli jesteś początkującym. A nie myślałeś może nad zakupem Amazonki? Albo jakiegoś innego mniejszego kalibru?
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
orlik_96
Kontakt:

Post autor: orlik_96 » czw paź 07, 2010 16:28

Myślałam jeszcze nad konurą niebieskoczelną, ale one są podobno bardzo głośne...
A o arę nobilis już byłam u hodowcy, więc ona jest już na 90%
A co do kakadu, to one są trudniejsze co do hodowli niż żako?Bo słyszałam że żako są bardzo trudne....mają podobno bardzo rozwiniętą psychikę, tzn mają swoje "fochy" itp xD

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » czw paź 07, 2010 18:29

Konury rzeczywiście są głośne. Kakadu też ma fochy. Chcesz ręcznie karmioną czy naturalnie odchowaną? Do rozmnażania czy na pupila? Żako rzeczywiście dla większości są dość kłopotliwe, często występują u nich właśnie zaburzenia behawioralne. Może napisz jaka chcesz mieć papugę, czy ma być ona koniecznie duża itp, a my postaramy Ci się coś doradzić?
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
orlik_96
Kontakt:

Post autor: orlik_96 » czw paź 07, 2010 19:25

Wolę papugę odchowaną przez rodziców, bo mam zamiar w przyszłości dokupić do niej partnera :-) .Wybrałam Arę nobilis, bo nie dość że ma podobno genialny charakter i jest dla początkujących, to jeszcze jest prześliczna :-D
A jeżeli chodzi o charakter papugi jaki mi się marzy, to najlepiej jakby nie była za bardzo hałaśliwa, dobrze znosiła kilka godzin samotności przez pierwsze 1,5 roku, póki nie dokupię do niej drugiej papugi, była towarzyska i "przytulińska" :-P
Żeby pasowała do klatki, która ma 2x2m, miała zdolność naśladowania słów(oczywiście to nie jest obowiązkowe, bo nie można ptaka kochać tylko dla tego że umie gadać) była większa niż nimfa lub aleksandretta obrożna, no i oczywiście nie może kosztować 5 tysięcy ;-)

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » czw paź 07, 2010 19:51

Jeśli chcesz dokupować jej partnera i je rozmnażać to nie wybieraj kakadu. Rozmnożenie ich wymaga sporej wiedzy, dużo czasu i uwagi. Ara Nobilis jest mniejsza od Aleksandretty Obrożnej, ma zaledwie 30 cm Jest masywna(przynajmniej ja tak to widzę) Jeżeli chodzi o ptaka z naturalnego odchowu to ciężko bedzie bez cierpliwosci znaleźć przytulankę. Co do klatki-jeśli będzie wypuszczana co dziennie to myślę, że 2x2 może być dla Ary Epoletowej. Jeżeli ma drewnianą konstrukcje to raczej kiepsko z jej długotrwałością. Poczytaj tematy o tych najmniejszych Arach. Skontaktuj się z panem Henrykiem Biskupem. On doradzi Ci i w sprawie Ary Nobilis i w sprawie Kakadu. I innych papugach:)
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
orlik_96
Kontakt:

Post autor: orlik_96 » pt paź 08, 2010 14:31

Dobrze, skontaktuję się z nim :-)
A ma jakąś stronę internetową?

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » pt paź 08, 2010 16:50

Pozdrawiam, Michał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące danego gatunku"KAKADU"”