Amazonka - prośba o pomoc w przymyśleniach przed zakupem.

-można tu pisać o wszystkim tym o czym nie ma mowy w poprzednich forach-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Pan_Żabka
Ptaki które hoduję: Piona

Amazonka - prośba o pomoc w przymyśleniach przed zakupem.

Post autor: Pan_Żabka » ndz mar 21, 2021 00:46

Witam wszystkich na forum :-)
Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi z podjęciem decyzji...
Otóż ostatnio, po 16 latach życia razem odszedł od nas Kacper - nasza kochana nimfa :-(
Nie jesteśmy jeszcze co prawda emocjonalnie gotowi na przyjęcie nowego domownika, ale kiedy rany po stracie się zagoją, to pewnie zatęsknimy za jakimś pierzastym towarzyszem.
Oczywiście jest opcja zakupu kolejnej nimfy, bo wiemy, że taka papuga będzie szczęśliwa w warunkach, które możemy zapewnić, ale chodzi po głowie amazonka. I teraz tak - z punktu widzenia warunków są dwa ograniczenia:
1. Mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu w czteromieszkaniowym bloku. Ściany w bloku jakie są każdy wie...
2. Ja i partnerka pracujemy w fabryce, na zmiany (pracujemy na tą samą zmianę) po 8 godzin. Jeden tydzień na rano a jeden na popołudnie, więc po 8 godzin nie ma nas w domu.

Poza godzinami pracy jesteśmy do dyspozycji ptaka, i tak jeśli pracujemy na rano, to jesteśmy w domu o 15:00 i całe popołudnie i wieczór ptaszek będzie miał towarzystwo. Jeśli pracujemy na popołudnie, to pracujemy od 14:30 do północy, więc przed południem spędzamy czas w domu. Nimfa nie miała z tym żadnego problemu, Kacper był grzeczny i nie było żadnych skarg, darł się tylko jak wychodziłem pojezdzić motocyklem i jak usłyszał dźwięk silnika, kiedy wracałem <biggrin>
Pytanie - czy jeśli zapewnimy amazonce rozrywkę przed czy po powrocie z pracy i jeśli będzie miał dużo zabawek, to czy będzie szczęśliwy? Co za tym idzie, czy nie będzie zbyt głośny z nudów? Średnio ile czasu dziennie spędzacie ze swoimi amazonkami, a przez jaki czas moga się zająć same sobą?
Drugie pytanie, to poziom głośności.
Czy ktoś na forum posiada amazonkę mieszkając w mieszkaniu a nie w wolno stojącym domu?
Być może ktoś pracuje na zmiany i ma jakieś doświadczenie z tymi ptakami? Jak one sobie radzą?

Nie chcę kupić ptaka, który będzie nieszczęśiwy i głośny, ja wiem doskonale, że to wszystko jest kwestia indywidualna i kwestia wychowania, ale może ktoś jest w podobnej sytuacji jak ja i jeśli jemu się udało, to będę wiedział, ze można :-)

Bardzo bym chiał usłyszeć opinie forumowiczów.

Pozdrawiam
Bartek

Pan_Żabka
Ptaki które hoduję: Piona

Post autor: Pan_Żabka » ndz mar 28, 2021 20:42

Po szperaniu w internetach zdecydowałem się na Pionę - z tą papugą mam największe szanse "ułożyć sobie życie" :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące danego gatunku"AMAZONKI"”