Spełnione marzenie - Amazonka kurika
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: amazonka mączna
- Kontakt:
Masz szczęscie, ze zjada CI paprykę. Moj drań nie ruszy , nawet nie spojrzy . Papryka jest bogatym żródłem witamin, pestki także. Poza amazonką mam także rozellę białolicą, wprawdzie ona także nie zje papryki ale pestki owszem ,łupie az miło patrzeć :mrgreen
Anka
zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....
zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Na razie to kupiłem czerwoną paprykę ale kupie i inne.A co do pestek to je wyciągnołem bo nie wiedziałem czy można a seler podaje tak 2 razy w tygodniu też lubi, musze spróbować z kalarep.Aż mi dziw że on prawie wszystko wcina,bałem sie że nie będzie chciał bo był ino nauczony na jabłku i marchewce.Ale dobrze mówiła ta pani co od niej wziołem paputa że to jest żarłok
Patryk
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Szoruje szczoteczką, przekrawam na pół i wieszam tak aby do skórki miały jak najmniejszy dostęp... Podaję też granaty i kaki - granaty uwielbiają, kaki ja uwielbiam a ptaki lubią...
Mozna dla bezpieczeństwa kaki i mango obrać ze skórki, a granata podać wydłubanego łyżką lub palcami w miseczce... Moje z miseczki nie chcą jeść dlatego wieszam w kąciku klatki, skórką do klatki - wyżerają sam środek i zabieram...
Pozdrawiam
P.S. Z owoców egzotycznych mozna podać jeszcze papaję, ale ja nie podawałam...
Mozna dla bezpieczeństwa kaki i mango obrać ze skórki, a granata podać wydłubanego łyżką lub palcami w miseczce... Moje z miseczki nie chcą jeść dlatego wieszam w kąciku klatki, skórką do klatki - wyżerają sam środek i zabieram...
Pozdrawiam
P.S. Z owoców egzotycznych mozna podać jeszcze papaję, ale ja nie podawałam...
Iwona
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Mój adoptowany aleks uwielbia taką rozmrożoną truskawke!Najpierw daje mu sok z niej -z łyżeczki oczywiśćie-a potem na łyżeczce je truskawke-je z takim smakiem i mróży przy tym oczka z radośći że miło jest go karmić
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
dokładnie z braku laku dobry kit
Mam takie pytanko do was
Czy wasze paputy też tak jedzą i jedza i jedzą. Moja amazonka jak jest ino w kladce to praktycznie nic innego nierobi tylko je.Jak ja zamkne np. jak są znajomi to głównie wcina.Nie wiem czy ja jej zadużo nie daje do jedzenia. Rano daje jej suchy pokarm i taką miskę owoców i ważyw a jak zje owoce i warzywa to tak popołudni daje jej nasiona kiełkowane
Mam takie pytanko do was
Czy wasze paputy też tak jedzą i jedza i jedzą. Moja amazonka jak jest ino w kladce to praktycznie nic innego nierobi tylko je.Jak ja zamkne np. jak są znajomi to głównie wcina.Nie wiem czy ja jej zadużo nie daje do jedzenia. Rano daje jej suchy pokarm i taką miskę owoców i ważyw a jak zje owoce i warzywa to tak popołudni daje jej nasiona kiełkowane
Ostatnio zmieniony czw sty 03, 2008 07:15 przez Patryk1, łącznie zmieniany 1 raz.
Patryk
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Po pierwsze to je z nudów jak zamykasz ją w klatce bo co innego ma robić ? Przecież nie da się polatać, nikt w tym czasie się nią nie zajmuje, itd......
Ile czasu w ciągu dnia jest zamknieta ?
A po drugie, to jednostajny chyba jej pokarm dajesz - taki mój wniosek po przeczytaniu powyższego postu.
A kiedy jakiś jogurt i inny nabiał, sok, gałęzie do wcinania pączków i skrobania kory, granulat ??
Jak wiesz - mam parkę baraband. Są cały czas na wolności. Bawią się zabawkami, wyglądaję przez okno, kąpią się, fruwają, czyszczą piórka, itd. Urozmaicone jedzenie pod dostatkiem w klatce . Nie widzę by tak często jadły. Owszem kilka razy w ciagu dnia wchodzą i żerują ale zawsze jest bardzo krótki czas.
Dość często owoce i warzywa dodatkowo uczepiam do liny, na której z lubością urzędują. (zobacz zdjęcie w moim albumie) Jest to dla nich dodatkowe zajęcie Kilkanaście gałęzi brzozy (pączki napęcznieją pod wpływem stania w wazonie) rozpracują przez godz Same gałązki potem szatkują na wiórki a ja mam sprzątanko bo cała podłoga usiana .....
Ile czasu w ciągu dnia jest zamknieta ?
A po drugie, to jednostajny chyba jej pokarm dajesz - taki mój wniosek po przeczytaniu powyższego postu.
A kiedy jakiś jogurt i inny nabiał, sok, gałęzie do wcinania pączków i skrobania kory, granulat ??
Jak wiesz - mam parkę baraband. Są cały czas na wolności. Bawią się zabawkami, wyglądaję przez okno, kąpią się, fruwają, czyszczą piórka, itd. Urozmaicone jedzenie pod dostatkiem w klatce . Nie widzę by tak często jadły. Owszem kilka razy w ciagu dnia wchodzą i żerują ale zawsze jest bardzo krótki czas.
Dość często owoce i warzywa dodatkowo uczepiam do liny, na której z lubością urzędują. (zobacz zdjęcie w moim albumie) Jest to dla nich dodatkowe zajęcie Kilkanaście gałęzi brzozy (pączki napęcznieją pod wpływem stania w wazonie) rozpracują przez godz Same gałązki potem szatkują na wiórki a ja mam sprzątanko bo cała podłoga usiana .....
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Ja fifi zamykam tylko na noc i jak goście przyjdą bo ona nie lubi obcych ludzi.Ja mam w kladce zrobioną taką kulę z gałązek wierzby i taką drabinkę i szyszki.Tak że sie jej nie nudzi w kladce (kulę musze już zrobić nową bo w ciągu kilku dni ją szadkuje )
co do jedzenia to staram sie dawać jej codziennie coś innego,np. dzis miał buraka selerek paprykę i jabłko. jutro ma granata mango marchew mandarynke i tak daje jej owoce i warzywa. A granulad dodaje do suchego pokarmu i jeszcze do szyszek wciskam.
Tak na marginesie to ta kobieta co od niej kupiłem paputa nazwała go maksior,gdyż z 4 młodych on wcinał naj więcej
Soku jeszcze nie próbowałem (Jaki można dać?)
Poza kladką przeważnie lubi siedzieć na ramieniu .Wziołem sie za twożenie ''placu zabaw''
co do jedzenia to staram sie dawać jej codziennie coś innego,np. dzis miał buraka selerek paprykę i jabłko. jutro ma granata mango marchew mandarynke i tak daje jej owoce i warzywa. A granulad dodaje do suchego pokarmu i jeszcze do szyszek wciskam.
Tak na marginesie to ta kobieta co od niej kupiłem paputa nazwała go maksior,gdyż z 4 młodych on wcinał naj więcej
Soku jeszcze nie próbowałem (Jaki można dać?)
Poza kladką przeważnie lubi siedzieć na ramieniu .Wziołem sie za twożenie ''placu zabaw''
Patryk
- Boguśka
- -#moderator
Soki robie tylko z marchewki lub buraka,ale że to więcej roboty niż picia to najlepiej jak się sok "zrobi sam"-po rozmrożeniu truskawki lub maliny sok jest na spodzie,tak samo łatwo jest z pomarańczą
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Ilości soku jakie wypije papuga są małe, więc ja radzę sobie tak : utrze np. marchewkę i przełożę to na siteczko, a łyżką naciskam i sok spływa np. do podstawionej miseczki. W ten sposób mam zawsze świeży sok w małych ilościach
-
- Ptaki które hoduję: amazonka mączna
- Kontakt:
Wszystkie papugi wymagają kąpieli. Jedne kąpią się w basenikach inne nie. Jak spryskujesz swoją amazonkę? Nalezy to robić z odpowiedniej odległości, delikatnie bardzo drobnym rozpylaczem. Mow do papugi spokojnie jak ją spryskujesz, nie zaczynaj od spryskiwania głowy. Zacznij delikanie od skrzydełek. Odczekaj i znowu spryskaj. NIe ma siły, aby nie spodobało się to papudze. Powodzenia. Spokój i delikatność to obowiązujące zasady przy postępowaniu z papugami.
Anka
- Boguśka
- -#moderator
Moje papugi też na początku niechętnie się spryskiwały.Ferdek teraz kiedy chce się pryskać zwiesza się głową w dół otwiera dziób i rozkłada skrzydła Leon pomimo,że poprzedni właściciel mówił ,że lubi się kąpać to jakoś u mnie nie wykazuje zadowolenia-ale tu mam sposób..zawsze tak kieruje wode ze spryskiwacza żeby Ferdek był blisko Leona-zawsze coś się pomoczy a nie bierze tego do siebie i się nie drze tak jak na początku.Myśle,że powinieneś go oswoić ze spryskiwaczem i nie robić nic na siłe.Kiedy go spryskujesz i widzisz ,że jej się to nie podoba to nie rób tego długo.Lepiej częściej a krócej niż zrazić ptaka.Moje mniejsze papugi tak właśnie kąpie bo one nijak tego nie polubiły