Amazonka, proszę o pomoc

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Persi
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Amazonka, proszę o pomoc

Post autor: Persi » śr gru 22, 2021 08:57

Dzień dobry

Ponad pół roku temu, 05.2021, nabyłem piekną amazonke niebieskoczelną z hodowli(z hodowcą kontaktowalem sie telefonicznie a przetransportował mi ja wujek) Mam na papuge papiery, zapalaciłem za nią 2000zł. O dziwo nie jest zaobrączkowana lecz data jej przyjscia na świat w papierach mam wpisaną jako 08.2020 wiec podczas zakupu miala, a w zasadzie powinna mieć ~7 miesiecy. Tęczkuwka oka była już wyraźna od chwili zakupu(mimo ze papuga powinna mieć 7miesiecy) Przez pare pierwszych miesięcy mocno gubiła pióra, teraz juz nic. Z poczatku nie dala sie karmić i dotykac, uciekała jak ktoś podchodził, teraz po 7miesiacach mozna karmiac ją z ręki, da sie pogłaskać ale tylko jak jest spokojna i wyciszona, w przeciwnym razie chce gryźć, jak już nastaje dzień i robi sie jasno robi sie bardzo żywa i wiele rzeczy w klatce nie wytrzymało jej gryzienia a poidełko jest wywalane niemal codziennie, kilkukrotnie ugdyzła mnie do krwi, jak podstawiam ręke do wejścia to bardziej chce ją ugryźć niż wejść, a jak już wejdzie to chce ugryźć, mną interesuje się rzadko.

1. Mam wątpliwości co do wieku papugi gdyż miejąc 7 miesiecy miala juz rozwinietą tęczówkę.
2. Czy przestawianie woliery z ptakiem w środku ma jakies negatywne skutki?
Czesto robie np. Tak ze siedze na komputerze w pokoju i zabieram ją do siebie a jak ide do salonu to przestawiam ją również do salonu żeby uczestyczyła w życiu codziennym.
3. Czy dieta ma wpływ na agresję?
Testuje aktualnie dawanie zwiekszonych porcji różnych ważyw i owoców, zeby wykluczyc czy moze nie jest jej za mało, je praktycznie wszystko, jedno lubi bardziej drugie mniej. Woliere ma otwartą bardzo często i na całe dnie, lubi latać i broić, ale zdarzy sie czasem dzień gdzie caly dzien jest zamknieta bo nie ma nikogo w domu.

Persi
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Persi » śr gru 22, 2021 09:08

Zapomniałem dodać, że papuga była ręcznie wykarmiona, nastepnie trafiła do woliery z inną papugą a nastepnie do mnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zywienie-zdrowie-hodowla-amazonki”