Moja Amazonka wydaje dziwny dzwiek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Aleksandra
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Moja Amazonka wydaje dziwny dzwiek

Post autor: Aleksandra » pn lis 28, 2016 20:29

Cześć! Od miesiąca jestem właścicielka teraz już czteromiesiecznej Amazonki niebieskoczelnej. Ostatnio zaczęła "meczeć" (nie wiem jak inaczej to nazwać bo naprawdę przypomina meczenie kozy) do tego czasem przy tym rozkłada skrzydła. Nie wiem co to znaczy. Czy to zachowanie agresywne? Wcześniej Staszek reagował tak tylko na mojego męża a gdy był że mną był spokojny. Dodam że nie daje się jeszcze głaskać. Przylatuje do mnie choć często muszę go przekupic przekąska. Jest młody i aż tak długo z nami nie jest i mam nadzieję że to zachowanie jest przejściowe. Czy ktoś może mi powiedzieć co może znaczyć to meczenie? Dziękuję z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam

stalecki_pl

Post autor: stalecki_pl » ndz sty 01, 2017 22:09

Moja Klara ma 7 miesięcy i od 2 miesięcy jest u mnie. Ptak jest całkowicie oswojony i karmiony ręcznie.
Od samego początku Klara również "beczała" jak baranek [mee mee, bee bee]. Ja w tym momencie zaczynałem do niej głośno mówić i śpiewać kukułeczka kuka... albo wlazł kotek na płotek. Po paru tygodniach Klara zamiast "beczeć" zaczyna składać sylaby i naśladować nucone jej piosenki. <hura>
Wychodzi na to, że amazonki poprzez "beczenie" uczą się wydawać swoje głosy i szukają kontaktu ze swoim właścicielem.

PS. Napisz o nowych postępach twojego Staszka <luzik>

Aleksandra
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Aleksandra » pt sty 06, 2017 20:01

Oo cześć! Staszek na jakiś czas przestał meczeć i beczec. Już mówi swoje imię i zdanie: "Ola kocha Stasia, tak?" i "a kuku" czasem jak go wołam to się spyta "co?" <haha> ma prawie pół roku uważam że szybko idzie mu to naśladowanie ;) zaczął przylatywać już do mnie wręcz nie mogę się czasem od niego odpedzic choć jeszcze nie daje się głaskać. Niestety od sylwestra znów meczy. Podejrzewam że przez to że miałam gości i się przestraszył bo obcy ludzie. Już mu przechodzi na szczęście ;) Wiesz może jak moge nauczyć go do dotyku? Pozdrawiam serdecznie

stalecki_pl

Post autor: stalecki_pl » sob sty 07, 2017 08:47

Cześć.
Moja Klara od pierwszego dnia dała mi się dotykać i głaskać. Nie zawsze jej się podoba kiedy głaszczę ją po głowie, czasami protestuje i syczy na mnie. Po brzuszku lubi prawie zawsze być głaskana.
Najlepszą metodą na swobodne dotykanie amazonki jest nauka przez zabawę i nagradzanie smakołykami oraz duża dawka cierpliwości. Pobaw się ze Staszkiem, kiedy siedzi ci na ramieniu - zacznij od pojedyńczych dotyków po brzuszku, mów do niego powoli i nie za głośno. Powinien się przekonać po kilku dniach, że nic mu nie grozi. Potem przejdz do dotykania głowy. Podaj mu jakiś orzeszek lub biszkopt i za każdym razem pogłaskaj Staszka delikatnie.

Tylko patrzeć, kiedy Staszek będzie się wręcz domagać twojego dotyku <hejka>

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zywienie-zdrowie-hodowla-amazonki”