Witam.
Mam mały problem z moją papugą. Kupiłam ją rok temu i wszystko było dobrze. Dawała się głaskać i nawet zasypiała na kolanach, ale zaczęła być agresywna wobec mnie. Ptak dziobie mnie i zdarza się, że atakuje nawet gdy daję jej jeść. Zazwyczaj jest to mocne złapanie ręki ale potrafi udziobać aż do krwi. Mam wrażenie że gdybym nie wyrywała za każdym razem palca z chęcią by go odgryzła. Hodowca mówił by wtedy pstrykać ją w dziób ale to nic nie daje.
Wspomnę też że nie atakuje innych domowników np. mojej mamy, a nawet uwielbia gdy ją głaskają i bawią się z nią. Nie wiem jakie są powody ataku na mnie ponieważ nigdy nie zrobiłam jej krzywdy ani nie starałam się tego zrobić.
Z czasem próbuję do niej podchodzić i delikatnie i spokojnie ją pogłaskać nawet przez pręty klatki ale od razu zaczyna się denerwować po czym odchodzę bo nic nie zdziałam stojąc tam i patrząc jak szarpie wolierę kiedy widzi że stoję obok. Staram się jej nie denerwować chodź nie ukrywam że jest mi przykro ponieważ moja własna papuga nie chce bym się do niej zbliżała. Poza tym nie słucha się i potrafi być nieznośna. :(
Jest to ara severa.
Niegrzeczna Ara Severa :(
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Mam jedną arę severe.
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Może teraz nie kojarzysz, ale mogłaś zrobić coś co jej się nie spodobało i teraz tak cię traktuje, a pstryczki w dziób to jeszcze spotęgowały, bo moim zdanie dają wręcz odwrotny skutek.
Papugi często tak mają, że wybierają sobie same opiekuna, szczególnie dotyczy to żako, podobnie jak psy z tą różnicą, że pies słucha się jednej osoby, ale resztę domowników też traktuje dobrze, a papuga potrafi być agresywna dla innych domowników, szczególnie jak to jest w okresie dojrzewania, albo godowym.
Papugi często tak mają, że wybierają sobie same opiekuna, szczególnie dotyczy to żako, podobnie jak psy z tą różnicą, że pies słucha się jednej osoby, ale resztę domowników też traktuje dobrze, a papuga potrafi być agresywna dla innych domowników, szczególnie jak to jest w okresie dojrzewania, albo godowym.