Ara z pociętymi lotkami

-można tu pisać o wszystkim tym o czym nie ma mowy w poprzednich forach-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Anna73
Ptaki które hoduję: nie hoduję żadnych, ale obserwuję je w papugarni

Ara z pociętymi lotkami

Post autor: Anna73 » wt sty 10, 2017 20:21

W papugarni jest piękna ara zwyczajna (według informacji od nich około 5-letnia), która nie fruwa. Poprzedni właściciel ptaka podciął mu lotki ok. 2-3 lata temu i od tej pory nie może on latać. Nie widzę różnicy między tym ptakiem, a innymi latającymi tam arami, ale pracownicy twierdzą, że jak do tej pory lotki nie odrosły, to mała jest szansa, że jeszcze urosną. Ptak najczęściej siedzi sam obok osoby sprzedającej bilety. Potrafi mówić pojedyncze słowa, oczywiście jak mu się chce. Pamiętam jak nieżyjąca babcia hodowała kury i też im obcinała lotki, to po kilku miesiącach odrastały. Czy ten ptak będzie jeszcze latał? Nie wiem jak szybko odrastają lotki papug. Ara jest na tym zdjęciu, gdzie widać dość dobrze jej pióra.
Załączniki
Ara zwyczajna 1.jpg

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr sty 11, 2017 17:07

trzebaq czekac aż te podcięte wypadna inaczej na ich miejsce nowe pióro sie nie pojawi, u papug lotki nie wypadaja co roku, czasami trwa to kilka lat
czasami gdy w czasie lapania wyrwiemy ptakowi lotki w skrzydle tez może sie zdarzyć ze nigdy nie odrosną już

Anna73

Post autor: Anna73 » pn lut 06, 2017 21:33

Po raz kolejny przyjrzałam się tej arze i trochę porozmawiałam z jednym z pracowników. Według niego ptak ok. 4-letni miał kilka razy podcinane lotki w młodości, a ostatni raz, gdy trafił do zoo 2 lata temu. Podobno dorosłemu zwierzęciu lotki mogą nie odrosnąć, albo nawet gdy odrosną nie nauczy się latać. Ara jest dość nieufna i próbuje dziobać, gdy ją się dotyka, ale bierze z ręki jedzenie. Zauważyłam jednak, że ma problemy z utrzymaniem równowagi gdy stoi na jednej nodze. Zaczyna siadać na niektórych pracowników, na mnie jeszcze nie-chyba się boi. Podobno gdy ptak był w papugarni w innym mieście czasami odwiedzał go dawny właściciel i ara go rozpoznawała, a nawet siadała na nim. Nie wiem, skąd ten bezmyślny zwyczaj podcinania ptakom lotek. Jak ktoś nie ma odpowiedniej przestrzeni, to niech nie hoduje. A ptak był u tej osoby tylko 2 lata, a potem i tak go oddał. Zwierzę się mu znudziło i nie może teraz latać.

Jak i czy można próbować oswoić tego ptaka? Dziwne, że ptak tolerował dawnego właściciela, który go tak skrzywdził, a innych się boi. Ja mam dużo cierpliwości. Na razie ara chętnie bierze ode mnie orzechy i trochę rozmawia.

walthaja
Ptaki które hoduję: ara

Post autor: walthaja » pn lut 27, 2017 00:19

Chętnie zaopiekuje się tą ARĄ O jakiej papugarni mowa??

walthaja
Ptaki które hoduję: ara

Post autor: walthaja » pn lut 27, 2017 13:13

Anna73,Witam P. Anno Czy mogłaa by mi Pani powiedzieć gdzie jest taa papugarnia czy można tam kupić niechciane ptaki? Mam sporo zwierzaków psa kota z przytułka dwie nierozłaaczki i dwie konury siedze w domu i chetnie zaopiekuje się Arą

Anna73

Post autor: Anna73 » pn lut 27, 2017 18:11

W papugarni w Szczecinie żaden ptak nie jest na sprzedaż. Zwierzęta są tam specjalnie sprowadzane z innej papugarni i nie ma tam żadnego niechcianego ptaka. Można je tylko odwiedzać, karmić i głaskać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące danego gatunku"ARY"”