Ara Ararauna , jaka karma?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-

ezra
Ptaki które hoduję:

Karmienie ar.

Post autor: ezra » ndz wrz 02, 2007 10:52

Jak powinno wyglądac karmienie ar ?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz wrz 02, 2007 12:20

A o jakie karmienie Ci chodzi :?: :?: :?:
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » ndz wrz 02, 2007 22:57

co im należy podawać.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn wrz 03, 2007 07:56

Dla ar są już gotowe specjalne mieszanki zagranicznych firm. Do tego trzeba podawać dużą ilość owoców i warzyw dużo gałązek i zieleniny.Praktycznie wszystko jak przy innych mniejszych papugach.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » pn wrz 03, 2007 08:03

Gotowe. Ale gdybym takich nie chciał używać, to co ptakom trzeba podawać ? Co powinno być ich podstawowym pokarmem ?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn wrz 03, 2007 08:10

Właśnie taki podstawowy pokarm jest w tych nieszankach . Powinieneś też pamiętać o granulacie. Jeżeli takiego pokarmu nie będziez używał to ary żywione bardzo ubogo będą bardzo mizerne. Na pożywieniu dla ptaków i nie tylko , (mam na myśli zwierzęta udomowie przez człowieka) nie należy oszczędzać , w końcu to my odpowiadamy za ich zdrowie i życie. One w zamian dają nam swoją miłość i przywiązanie do nas.
Pozdrawiam
GG 7481455

bogema
Ptaki które hoduję: ara zielonoskrzydła

Post autor: bogema » wt lip 20, 2010 15:58

Moją roczną arę karmiłam dotychczas mieszanką ziaren dla dużych papug. Zauważyłam jednak, że w ostatnim czasie zaczęła wybierać z mieszanki tylko słonecznik. Jest to dla mnie sygnał, że należy zmienić karmę na granulat, żeby zapobiec ewentualnym niedoborom. W swoim czasie próbowałam dawać jej granulat Harrisona (miałam trochę przejściówki i trochę zasadniczego), ale interesowała się nim tak, jakby był z plastiku.
Moglibyście mi doradzić, jaki granulat kupić na początek, tak żeby był smaczny i żeby jakoś przestawić ją na razie na samą akceptację granulatu, a z czasem np. włączyć po trochu coś naprawdę docelowego? Za wskazówki techniczne też będę wdzięczna:)

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » wt lip 20, 2010 21:03

Dla ary dawaj garść Harrisona i malutką garstkę mieszanki ziaren wyciągając z niej słonecznik.Są oczywiscie inne granulaty,calkiem niezle i tańsze,ale skoro masz jedną papugę-kupuj najlepszej marki granulat.Granulat Zeiglera równie dobry i drogi niestety,ale w Polsce chyba niedostępny. ;-)
Pozdrawiam. Artur

pysia34

Post autor: pysia34 » wt lip 20, 2010 23:20

z harisonem bywa różnie, ani jedna moja papuga nie przepada z a nim , natomiast wolą zu premm i inne granulaty , lecz zimą
obecnie mają zdyt urozmaicone pokarmy sezonowe i w nosie mają granulaty
do konkretów na temat żywienia ar odsyłam do artykułów z Exzoty są bardzo dobrze opisane, numery archiwalne i spis są na necie

bogema

Post autor: bogema » śr lip 21, 2010 10:35

Dziękuję za podpowiedzi:).
Czy Zeigler jest smaczny?
A te "inne granulaty", to jakie?

pysia34

Post autor: pysia34 » śr lip 21, 2010 16:34

http://hodowlapapug.pl/?co=shop&act=dzial&m1=1&m2=7
tu masz sporo granulatów, w zasadzie poza harisonem moje jadły wszystkie z linku :-) chyba najchętniej kaytee ale i zupreem oraz preety bird również chętnie jadły
w zasadzie dotyczy to lor i kakadu arze dopiero zaczynam podawać granulat :-)

essex1

Post autor: essex1 » śr lip 21, 2010 17:16

Ja osobiście granulatu Zeiglera nie próbowalem,ale podobno ze śmietanką wymieszać i dodać trochę orzeszkow i pod wódkę :mrgreen: :mrgreen: A tak na poważnie to jest wartościowy,z tym że ciężko go kupić nawet w Anglii,w puszkach pakowany,produkowany podobnie jak Harrison.Mój żakuś bardzo go lubi jak uda mi sie kupić. ;-)
Pozdrawiam. Artur

bogema

Post autor: bogema » śr lip 21, 2010 18:12

Rzeczywiście Zeiglera w polskim necie nie widzę, więc do wódeczki będe musiała znaleźć coś innego:)
A np. Zupreem to chyba tylko ten naturalny? Bo jakoś nie mam zaufania do tych kolorowych wielkształtnych granulatów? Takie udziwnianie kojarzy mi się z hamburgerem z frytkami.

essex1

Post autor: essex1 » śr lip 21, 2010 19:54

Tak dla zaiteresowanych http://www.zeiglerfeed.com/html/
Pozdrawiam. Artur

bogema

Post autor: bogema » śr lip 21, 2010 20:42

No niestety:
http://www.zeiglerfeed.com/html/where_to_buy.htm
Najbliżej do Hiszpanii:(

Explosion
Ptaki które hoduję: ara

Post autor: Explosion » pn wrz 27, 2010 13:09

Ja trzymałam w paru hermetycznych pudełeczkach ziarna i orzechy, każdy gatunek osobno. było trochę tego :lol: ale dzięki łączeniu ich przed podaniem nie wybierała tylko np. pestek.
To tak jak z musli do mleka, rożne rodzaje nasion a do tego płatki potrzebują określonych warunków przetrzymywania. Połączone czasem się nie tolerują, stosunkowo łatwo łapią pleśnie lub tracą oryginalny smak czy wysuszają się na twarde bryłki dlatego dodawane są do nich emulgatory.
Rodzaj pożywienia ma bardzo duże znaczenie, po piórach i kondycji skóry od razu widać jak ptak jest karmiony.
Co do tych kolorowych granulatów to o ile pamiętam wybierała sobie zielone płatki a reszty nie jadła :roll: potrafiła nawet wyrzucać poza klatkę jak coś jej nie smakowało hehe

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn wrz 27, 2010 18:26

Explosion, Czegoś nie rozumiem, w innych postach piszesz, że jedynie miałaś styczność z kakadu,w dodatku to nie był twój ptak , a teraz piszesz jak karmiłaś ary. :?:

arama
Ptaki które hoduję: Ararauny

Post autor: arama » pn kwie 16, 2012 13:23

Ja podaję Prestige Premium dla dużych papug (kupuję w 15 kg workach, na opakowaniu narysowana jest Ara) + granulat Zupreem naturalny i owocowy (ten kolorowy). Do tego dużo owoców, praktycznie wszystkie możliwe orzechy i gotowane warzywka :) Ale moja jest raczej niewybredna ;) Od czasu do czasu dostaje herbatnika lub biszkopta jako smakołyk :) A z mieszanki nie wybieram słonecznika, bo w wersji Premium jest b.dużo innych ziaren i tak naprawdę słonecznika jest niewiele (czasem nawet dosypuję garstkę dodatkowo). Uważam, że wybieranie słonecznika jest bez sensu. Lepiej kupować mieszanki, gdzie jest go niewiele niż męczyć się z oddzielaniem.
Pzdr.

monika257
Ptaki które hoduję: ara

Post autor: monika257 » czw maja 31, 2012 22:05

mam pytanie czy mieszanka delli nature dla ar jest dobrej jakości czy jest coś lepszego za miesiąc odbieram are i powoli kompletuje jej pokarmy

monka20
Ptaki które hoduję: ara ararauna

Post autor: monka20 » ndz lut 01, 2015 15:08

Pysia 34 szukam Cię po całym internecie i nie potrafię Cię jednoznacznie określić, a potrzebuje rad profesjonalistki jeżeli chodzi o ary :P Mam od miesiąca czasu arę araraune, ma 4 miesiące i 10000 pytań. Przed nami wizyta u weta i chciałam zapytać o parę rzeczy, między innymi o to czy czarne plamy,a raczej takie jakby przetarcia u mojej małej są spowodowane nie jedzeniem granulatu? Choć cały czas dostaje owoce i warzywa surowe lub gotowane. Czy to może być efekt małej ilości zabawek i z nudów nadmiernie się czyści i w efekcie te czarne przetarcia. Widziałam zdjęcia Czesi i jej piór ale u nas to wygląda trochę inaczej. I jeżeli chodzi o tą wizyte u weta jakie badania poleciłąbyś żeby jej zrobić, zaznaczę że Lilka nie ma jeszcze żadnych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zywienie-zdrowie-hodowla- Ary”