Łączenie dwóch żakusiów
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: żako x2
Łączenie dwóch żakusiów
Witam
Od jakiegos czasu mieszka z nami żakus , sporo czekałem na badania plci - na otrzymanym ceryfikacie widnieje samiec :) , tak wiec chcac aby czul sie razniej w dniu dzisiejszym przywiozlem mu nieco mlodsza samiczke ( wiem wiem niekoniecznie musza sie dorac w pare ale ...).
I teraz pytanie : Jak je polaczyc ? klatka jest spora i spokonie obie papugi mogly by byc razem a na wiosne budowana jest wlasnie woliera zew ( 3m dlugosci 1,5m szerokosci i 1,8m wysokosci
Na chwile obecna sa w oddzielnych klatkach , moj samczyk jest o kilka miesiecy starszy ma troszke ponad 6 miesiecy , ona dopiero 3
Widze zywe zainteresowania samczyka nowoprzybylym domownikiem ale i hmm "nadymanie sie " rozklada lekko skrzydla
Poniewaz to jest pierwszy dzien wiec nie wypuszczam ich w tym samym czasie.
Moze ktos ma jakies dswiadczenia i udzieli paru wskazowek ?
Od jakiegos czasu mieszka z nami żakus , sporo czekałem na badania plci - na otrzymanym ceryfikacie widnieje samiec :) , tak wiec chcac aby czul sie razniej w dniu dzisiejszym przywiozlem mu nieco mlodsza samiczke ( wiem wiem niekoniecznie musza sie dorac w pare ale ...).
I teraz pytanie : Jak je polaczyc ? klatka jest spora i spokonie obie papugi mogly by byc razem a na wiosne budowana jest wlasnie woliera zew ( 3m dlugosci 1,5m szerokosci i 1,8m wysokosci
Na chwile obecna sa w oddzielnych klatkach , moj samczyk jest o kilka miesiecy starszy ma troszke ponad 6 miesiecy , ona dopiero 3
Widze zywe zainteresowania samczyka nowoprzybylym domownikiem ale i hmm "nadymanie sie " rozklada lekko skrzydla
Poniewaz to jest pierwszy dzien wiec nie wypuszczam ich w tym samym czasie.
Moze ktos ma jakies dswiadczenia i udzieli paru wskazowek ?
-
- Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu
ptaki sa recznie karmione?Jeśli tak to głębsza sprawa łączenie żako to spore wyzwanie nawet dobrane pary potrafią sobie zrobić krzywdę . Moje żako kupiłam już w parze ale są to ptaki recznie karmione i połaczone z tego co właściciele mówili należy jak najbardziej odsunąć się od ptaków by znalazły towarzystwo w swoim gatunku. Odnośnie nadymania ... na pewno nowo przybyły ptak wzbudza nerwy bo przecież to intruz. Jakiej wielkości jest klatka? .Ptaki najlepiej łączyć na gruncie neutralnym jesli obecnie klatkę zamieszkuje samczyk uzna ją jako swój teren i draka gwarantowana. Jeśli masz taką możliwość może spróbuj zrobić ptaki pokoik ?.U mnie nawet parka mająca spora przestrzeń bo klatką jest wielgaśna i ptaki też potrafią się pogonić mimo że żyją ze sobą od 5 lat .
-
glizda177 - oba ptaki były ręcznie karmione , klatka ma hmm 100 długości 60 szerokości i z 120 zm wysokości ,cale szczęście jest 2ga na chwile obecna .
postaram sie obie klatki postawić obok siebie aby ptaki się widziały i po kilku/nastu dniach wyposzczę oboje w tym samym czasie .
Nie chciałbym aby na początku zaraz doszło do awantury , samiczka tak czy siak musi się zaaklimatyzować jakiś czas a ze ma dopiero 3 miesiące to jeszcze niezdarna troszkę
postaram sie obie klatki postawić obok siebie aby ptaki się widziały i po kilku/nastu dniach wyposzczę oboje w tym samym czasie .
Nie chciałbym aby na początku zaraz doszło do awantury , samiczka tak czy siak musi się zaaklimatyzować jakiś czas a ze ma dopiero 3 miesiące to jeszcze niezdarna troszkę
-
Dzisiaj mialo miejsce pierwsze spotkanie - oboje wypuszczeni z klatek .
Efekt taki ze gdy ta niezdara samiczka ( 3 miesiace - jest jeszcze strasznie niezdarna ) siedzi mi na ramieniu to samiec momentalnie tez musi na mnie usiasc.
Gdy ona proboje gdzies leciec - leci za nia .
I gdy tylko jest blisko to proboje ja podszczypywac , a to za noge a to piorko jakies zlapac i ciagnac .
A juz jak wyladowala na jego klatce to .... lazil i podszczypywal - rozumiem to jego klatka :P
Plusy sa taie ze zaczal jesc to czego wczesniej nie chial - ona moze to ja tez :D
Woliera bedzie gotowa za jakies 3 tyg - moze wczesniej , do tego czasu postaram sie zeby na "wolnosci" troszke ze soba przebywaly .
Roznica wieku jednak na chwile obecna jest spora
Efekt taki ze gdy ta niezdara samiczka ( 3 miesiace - jest jeszcze strasznie niezdarna ) siedzi mi na ramieniu to samiec momentalnie tez musi na mnie usiasc.
Gdy ona proboje gdzies leciec - leci za nia .
I gdy tylko jest blisko to proboje ja podszczypywac , a to za noge a to piorko jakies zlapac i ciagnac .
A juz jak wyladowala na jego klatce to .... lazil i podszczypywal - rozumiem to jego klatka :P
Plusy sa taie ze zaczal jesc to czego wczesniej nie chial - ona moze to ja tez :D
Woliera bedzie gotowa za jakies 3 tyg - moze wczesniej , do tego czasu postaram sie zeby na "wolnosci" troszke ze soba przebywaly .
Roznica wieku jednak na chwile obecna jest spora
-
Oczywiscie ze sa z roznych hodowli
Samiec jest z UK natomiast samiczka z IE ( mieszkamy w IE )
A roznica wieku jest teraz widoczna - wiem wiem bedzie sie szybko zacierala :)
Ta mala oferma wymaga jeszcze recznego dokarmiania , latanie nie wchodzi za bardzo , ale to dobrze bo szybko sie w naszej rodzince zaaklimatyzuje , chociaz samczyowi tez niewiele to zajelo - jakies 2 tyg i czul sie juz bardzo pewnie
wojtek - widze ze jestes z Bialegostoku - tam sie urodzilem i wychowalem :D
Samiec jest z UK natomiast samiczka z IE ( mieszkamy w IE )
A roznica wieku jest teraz widoczna - wiem wiem bedzie sie szybko zacierala :)
Ta mala oferma wymaga jeszcze recznego dokarmiania , latanie nie wchodzi za bardzo , ale to dobrze bo szybko sie w naszej rodzince zaaklimatyzuje , chociaz samczyowi tez niewiele to zajelo - jakies 2 tyg i czul sie juz bardzo pewnie
wojtek - widze ze jestes z Bialegostoku - tam sie urodzilem i wychowalem :D
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
glizda177 pisze:ptaki sa recznie karmione?Jeśli tak to głębsza sprawa łączenie żako to spore wyzwanie nawet dobrane pary potrafią sobie zrobić krzywdę.
Wszystkie ptaki mogą sobie robić krzywdę i myślę że nie jest to trudniejsze niż u aleksandrett obrożnych. Zgadzam się z Wojtkiem - dojdą do porozumienia, ale czy będą z tego młode tego nikt nie zgadnie. Jedno jest pewne - będziesz musiał na to sporo poczekać...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...