Woliera na balkonie w bloku

-pomieszczenia -czyli klatki, woliery itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
zuzel
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Woliera na balkonie w bloku

Post autor: zuzel » śr lis 10, 2010 18:35

Ponieważ mieszkam w Warszawie a papużek mam sporo, postanowiłam "trochę" przerobić nasz balkon - tak, aby nadawał się dla papużek.
Inwestycja spora, ale wygoda i warunki dla papużek wg mnie świetne.
Na szczęście mamy balkon wpuszczony w ścianę budynku, a nie wystający, więc bez większego problemu udało się nam zrobić zabudowę balkonu.
Zabudowa musiała być oczywiście odpowiednio zmodyfikowana - na potrzeby papug: Składa się ona z 3 skrzydeł na szynach, a za nimi (od zewnętrznej strony) są dodatkowo 2 skrzydła z siatką zamiast szyby - dzięki temu można spokojnie wietrzyć wolierę, a papugi uwielbiają łazić po tej siatce.
Balkono-woliera ma wymiary 3,5x1,5m i jest wysokości mieszkania, więc na kilkanaście papużek jest w sam raz.
Poza tym dno balkonu pokryte jest kafelkami z których bardzo fajnie sprząta się wszelkie nieczystości.
Załączniki
image0000.jpg
Ostatnio zmieniony pt sty 21, 2011 03:42 przez zuzel, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko o papużkach falistych - www.faliste.pl

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr lis 10, 2010 18:45

Zobacz jak to wyglada u Bogusi i też w bloku http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=635

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » śr lis 10, 2010 18:46

fajnie to wygląda daj wiecej fotek ja na wiosne sie szykuje do zabudowy ale balkonu w domku:)

Awatar użytkownika
zuzel
Kontakt:

Post autor: zuzel » śr lis 10, 2010 18:50

Nooo, widzę że Boguśka to już wyższa szkoła jazdy :) Balkon ma niesamowity - wygląda na zdecydowanie większy od mojego.
Na szczęście mój dla falistych jest akurat, choć jak to mówią - nigdy nie za duży...

Postaram się zrobić więcej zdjęć, ale jest to o tyle problematyczne że to 1,5m nie pozwala na jakieś sensowne ujęcia ;)

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » śr lis 10, 2010 19:25

Byłem u Bogusi i widziałem zabudowa balkonu jest zrobiona profesjonalnie nie pytałem ale prawdopodobnie przez firmę tym sie trudniącą wygląda to naprawdę bardzo ładnie :-) . Spytaj Bogusi to Ci wytłumaczy i doradzi czy lepiej zrobić to samemu czy zatrudnić fachowców ja osobiście zlecił bym to profesjonalistom ale wszystko zależy od grubości portfela.
pozdrawiam sebastian

Awatar użytkownika
zuzel
Kontakt:

Post autor: zuzel » śr lis 10, 2010 19:33

Ja polecam jednak firmę... Wydaje mi się że samemu nie zrobi się tak porządnie, a poza bezpieczeństwoem ptaków - warto żeby taka zabudowa jakoś w miarę sensownie wyglądała ;)

My szczerze mówiąc nasz balkon spłacaliśmy rok - i ledwo, ledwo się wyrabialiśmy z kasą, ale uważam że warto - to inwestycja na lata

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » czw lis 11, 2010 12:30

sebastian pisze:Byłem u Bogusi i widziałem zabudowa balkonu jest zrobiona profesjonalnie nie pytałem ale prawdopodobnie przez firmę tym sie trudniącą

Ta firma to jej synowie o mąż:-) i zajmują się tym profesjonalnie :-) potwierdzam.
A co do usytuowania to nie jes ważne gdzie, ważna jest ilość miejsca i jeśli chodzi o blok to również liczą się wyrozumiali sąsiedzi
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw lis 11, 2010 17:15

Grzegorz pisze:Ta firma to jej synowie i mąż:-) i zajmują się tym profesjonalnie :-) potwierdzam.

Tak tak to prawda,ale sama zabudowa balkonu to jednak inna firma i też profesjonalna i też musiałam brac na to kredyt ponieważ zdecydowałam się w ostatnim momencie przed zimą i chciałam zdążyc by papugi się zaaklimatyzowały...reszta to już moi panowie.Balkon ma 6m długości a szerokości są dwie w węższej części 1,20 a szerszej 1,50 także spokojnie jest miejsce jeszcze na kwiaty które cieszą moje oczy a papugi mają co skubnąc bo są to kwiaty bezpieczne dla nich.... :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pomieszczenia dla papug”