Zlecę wykonanie klatki

-pomieszczenia -czyli klatki, woliery itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

katerina
Ptaki które hoduję: nimfy

Post autor: katerina » ndz sie 29, 2010 00:04

Boguśka - jedna nie lata, druga śmiga jak szalona.
Ciekawe rozwiązanie z tym otwieranym bokiem tylko nie pasuje mi to konstrukcyjnie do klatki :-/ Muszę pokombinować , sprobuję przerobić to co sobie zaplanowalam,bo wykonanie szuflady na pewno jest bardziej skomplikowane niż zamontowanie 2 zawiasów :-P

Patryk
Ptaki które hoduję: lilianki

Post autor: Patryk » ndz sie 29, 2010 00:20

katerina, szuflady do klatek znajdziesz na allegro. Właśnie tam szperałem i znalazłem: http://allegro.pl/szuflada-do-regalu-ka ... 45532.html

katerina

Post autor: katerina » ndz sie 29, 2010 02:08

Zrobilam wstępny projekt

wymiary niestety mniejsze niż planowalam bo mi się po prostu nie zmieści - trochę się przeliczylam :-/ 110x40x80. Klatka będzie miala przegrodę wkladaną na specjalne okazje - choroba , zbytnia upierdliwość samca w stosunku do samiczki ( czasem mu się zdarza) i tym podobne sytuacje.

Planuję zrobić kilka karmników ze względu na ewentualne podzielenie klatki - po 2 na kazdej stronie oraz dodatkowe karmniki na tzw smakolyki suche. Na owoce i warzywa chcialabym zrobić u góry mocowanie gdzie moglabym wtykać kijki. No i marzy mi się basenik w klatce tylko nie wiem czy to nie za duzo biorąc pod uwagę rozmiary klatki - w ktorej procz tego co na projekcie muszą znaleźć się jeszcze jakieś zerdki i coś do zabawy ....

Co sądzicie ??

Obrazek

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz sie 29, 2010 09:17

Kati jeśli chodzi o nielota to wystarczy draboinka od góry do dołu czy na bok przykręcone szczebelki więc płyta będzie spoko :-)
ja w domowej wolierce stosowałam również szufladę i drzwiczki na zawiasach to najlepsze i najprostrze rozwiązanie,jeśli jednak nie masz dużo miejsca to można użyć profili z castoramy do szaf i rozwiązanie na zasadzie przesuwnych drzwiczek również się dobrze sprawdzą :-) ja mam tak w orchidarium i salonie drzwi na ogród super rozwiązanie przy ograniczonej wielkości mieszkaniu :-)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » ndz sie 29, 2010 11:40

Szufladę możesz zamontować na prowadnicach - np. tak jak w biurkach jest wysuwana półeczka pod klawiaturę.
A jaki to problem zbić lub skleić vikolem trzy boczki z dnem np ze sklejki plus jako czoło ładniejszą deseczkę ? Do boków szuflady przymocować dwie prowadnice i dwie po bokach samej klatki tuż przy dnie i po robocie :-D

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz sie 29, 2010 14:00

Tak wykonaną szufladę (jak opisała Krysia) trzeba jeszcze zabezpieczyś z trzech stron jakimś kątownikiem aby między ściany klatki a szufladę nie sypały się brudy. Szuflada ma bez zbytniego luzu wsuwać się pod ten maskujący kąrownik, montujemy go po obu bokach i na tylnej ścianie klatki. Trzeba też wziąsć poprawkę na prowadnice na kółkach , na każdą stronę odliczamy z długości szuflady po 15mm . Można też zrobić bez prowadnic i zastosować pod dnem szuflady takie zwykłe maeblowe ślizgi ( wykonane z twardego plastyku) spotykane pod nogami - bokami segmętu meblowego.. Proste i bardzo łatwe do wykonania. Sam właśnie skończyłem budowę szuflady na prowadnicach w szafce ale kuchennej ( żonie się zchciało dodatkowej szuflady w nowiutkich meblach) :evil: :evil: :evil:
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

katerina

Post autor: katerina » ndz sie 29, 2010 14:32

WOJTEKZ pisze: żonie się zchciało dodatkowej szuflady w nowiutkich meblach) :evil: :evil: :evil:

:mrgreen: życie wojtku , życie :mrgreen:

A jak rozwiązać sprawę drzwiczek? , w jaki sposob zamocować poidelko i karmniki :roll: Czy trzeba to wziąć pod uwagę przy konstruowaniu klatki ? Czy po wszystkim bez problemu cos na tej siatce zamocuje ??

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » ndz sie 29, 2010 14:44

Po co Ci montować poidełko i karmniki? Albo zawiesisz je w plastikach, albo jak ja od jakiegoś czasu - na podłodze stawiając

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz sie 29, 2010 15:19

katerina , możesz też zamówić gorowe fronty i dzrzwiczki rozmieścisz w nich wedle własnego uznania.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

katerina

Post autor: katerina » ndz sie 29, 2010 15:21

Mila przez kilka lat miala karmnik na sciance więc nie chcialabym jej stresować koniecznością poszukiwania pozywienie , a poza tym ziarno stojące na ziemii moze się chyba dość szybko zanieczyścić. (mam na mysli kupki rzecz jasna) Więc na pewno chce montowane , nie wiem jednak jeszcze jak. Te klatki które mam teraz mają dostosowane miejsce do pojemników stąd moje pytanie czy muszę wziąć to pod uwagę przy zbijaniu desek ;)

katerina

Post autor: katerina » ndz sie 29, 2010 19:44

Czy któraś z tych siatek będzie się nadawala na budowę tej klatki ? I czy cena jest atrakcyjna ?

http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=336
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=337

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz sie 29, 2010 19:58

Właśnie tam są też fronty do klatek , może będą Ci przydatne. Co do siatki to możesz wybrać jaka Ci pasuje , natomiast co do ceny to już Twoja sprawa. Ja jeżli muszę coś kupić to kupuję (mam na myśli akcesoria związane z hodowlą).
Może w jakimś sklepie z art. metalowymi będzie inna cena, musisz to już porównać sama.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz sie 29, 2010 20:37

Moim zdaniem na "twoje" potrzeby starczy siatka 1,3x1,3 o gr.0,8.Lepszej ceny raczej nie znajdziesz.W sklepach metalowych ceny sa znacznie wyższe a pod względem jakości (ocynku) to siatka od Justyny jest zapewne dużo lepsza.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » ndz sie 29, 2010 21:22

http://allegro.pl/aleokazja-siatka-hodo ... 12303.html
ostatnio kupowałem nawet niezła jakość jestem zadowolony, to samo siatkę mam dwa lata na gołębniku i jest ok. Od Justyny siatki nie miałem więc nie mogę porównać jakości.
pozdrawiam sebastian

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn sie 30, 2010 19:27

W sklepach z art. żelaznymi lub hipermarketach budowlnych można kupić taką siatkę na metry , są też siatki z nierdzewki ale dawno temu metr bieżący tej sietki kosztował 50zł.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
Tech-No1r
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Kontakt:

Post autor: Tech-No1r » pn sie 30, 2010 22:09

Cóż za zbieg okoliczności :) właśnie dzisiaj reaktywowałem swoje stare plany ... 2 parki Aleks obrożnych. Co za tym idzie potrzebuję dwóch klatek ...

Planowane wymiary pierwszej:
Dł x Szer x Wys
2m x 50cm x 1,70cm (1,80cm)

Co do drugiej klatki ... na razie nie myslałem o tym. Możliwe, że najpierw zakupię pierwszą parkę, a dopiero po czasie zrobię drugą klatkę dla kolejnej parki:)
Projekt wraz z osobnym tematem wstawię niebawem.
Pozdrawiam i powodzenia

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt sie 31, 2010 14:04

WOJTEKZ pisze:W sklepach z art. żelaznymi lub hipermarketach budowlnych można kupić taką siatkę na metry

Dokładnie tak z tym że Ja już za bardzo nie wierzę sprzedającym w tych sklepach którzy zapewniają że to ocynk.Kiedyś jak budowałem pierwsze woliery(po przeprowadzce do swojego domu) to zakupiłem siatkę zgrzewaną niby ocynk w sklepie metalowym płaciłem wtedy ok 5-6 lat wstecz ok 26zł/mb(zwykła nie ocynkowana wtedy ok.13-14zł/mb).Po 2 latach siatka (w pomieszczeniu wewnętrzym ) cala pokryta była rdzą :!: - tyle zostało z ocynku.Od tamtej pory jeśli potrzebna mi siatka kupuję w Czechach na giełdzie w Prerovie.Kupiłem na wymianę w wolierach wewnętrznych kupowałem na budowę wolier zewnętrznych (jest już 4 lata w śniegu,deszczu,słońcu czy mrozie) i jest jak nowa :!: .
Pozdrawiam
ArekP

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt sie 31, 2010 14:07

Tech-No1r pisze:Planowane wymiary pierwszej:
Dł x Szer x Wys
2m x 50cm x 1,70cm (1,80cm)

50cm szerokości to trochę mało jak na wolierke.Proponuję szerokość(jeśli jest taka możliwość) ok 1m.
Pozdrawiam
ArekP

katerina

Post autor: katerina » wt sie 31, 2010 18:45

Teraz pytanie - z czego zrobić profile, stelaż ? Jakie macie doświadczenia poza tym , że nimfy na pewno wrąbią mi drewno :mrgreen:

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt sie 31, 2010 18:58

Znajdz w swoim mieście sklep z profilami aluminiowymi (takie kwadratowe rurki). W sklepie kupisz też potrzebne łączniki.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pomieszczenia dla papug”